Politik

Zenia Stampe og flere radikale udsat for dødstrusler

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Flere folketingskandidater fra Radikale Venstre har modtaget voldsomme trusler på mail. Nu er sagen anmeldt til PET.

Flere kvindelige folketingsmedlemmer og en række folketingskandidater fra Det Radikale Ventre har modtaget anonyme trusselsmails kort tid efter valgudskrivelsen i går.

Folketingskandidat Zenia Stampe bliver truet med at blive skudt, mens mindst to andre kvindelige medlemmer af Den Radikale Folketingsgruppe efter TV 2s oplysninger har modtaget voldsomme trusler.

- Ganske kort tid efter valget blev udskrevet, fik jeg en mail, hvor der stod; jeg skyder dig på klos hold. Der var ikke mere tekst end det, siger Zenia Stampe til TV 2 ØST.

Jeg fik mailen, da jeg skulle til at hente min datter i skole

Zenia Stampe (R)

Den radikale folketingskandidat, der stiller op i Sjællands Storkreds, har tidligere modtaget trusler. Men denne trussel var anderledes.

- Det var mere ubehageligt, end jeg plejer at synes. Jeg er vant til meget voldsomme udfald, men det (truslerne, red.) plejer mere at være fantasier om, hvad andre skal gøre ved mig, og det gør mig også bange. Men det sker sjældnere, at nogen skriver, jeg kommer og skyder dig eller slår dig ihjel, som vedkommende gjorde i den her mail, siger Zenia Stampe.

Mailen gjorde Zenia Stampe nervøs for valgkampen.

- Jeg må ærligt tilstå, at jeg blev rigtig berørt. Jeg fik mailen, da jeg skulle til at hente min datter i skole, og som mor til tre små børn tænker jeg, hvad er det for en valgkamp, jeg skal ud i? Skal jeg gå at være bange for, at de mister deres mor i sådan en valgkamp? Det er ikke for at overdramatisere, men det var ærligt talt den tanke, der gik gennem hovedet på mig.

Mailen og budskabet fik kort Zenia Stampe til at overveje sin fremtid i politik.

- Egentlig bryder jeg mig ikke om at indrømme det, fordi det sikkert er en tom trussel fra de mennesker, der sidder og skriver sådan noget. De fleste vil sikkert ikke gøre noget ved det, og de vinder jo, hvis det lykkes dem at lukke munden på mig, siger Zenia Stampe, inden hun fortsætter:

- Men det er rigtig svært at se bort fra, efter jeg har fået børn, og jeg har et ansvar den vej, og hvad det er for en situation, som mit arbejde anbringer hele min familie i. De (afsenderne af truslerne, red.) skal ikke vinde, men jeg kan heller ikke lyve og sige, at det ikke er en rigtig høj pris at betale, og man løbende tænker, om det er det værd.

Flere kandidater har modtaget trusler

Flere andre radikale folketingskandidater rundt omkring i landet modtog lignede trusselsmails, kort efter valget tirsdag blev udskrevet. En af dem var Bente Johansen fra Bornholm. I mailen stod der:

Jeg smadrer dig, dit radigale svin.

Anonym trusselmail til Bente Johansen

Mailen gjorde ondt på den radikale folketingskandidat.

- Det var en mavepuster, og det gør mig trist, fordi demokrati er det, vi bygger hele vores samfund på, og det her er jo en trussel mod demokratiet, at der er nogen, der sender sådan noget ud til mig efter, at valget er blevet udskrevet, siger Bente Johansen til TV 2/Bornholm.

På Bornholm ser politiet alvorligt på truslen mod Bente Johansen.

- Vi har folketingsvalg, og det er et anslag mod demokratiet, hvis man truer en politiker, der deltager i den demokratiske proces, siger politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen fra Bornholms Politi til TV 2/Bornholm.

Stampe tager forholdsregler

For Zenia Stampe kommer trusselsmailen fra den ukendte afsender til at påvirke hendes valgkamp - både i forhold til forholdsregler og hvilke arrangementer hun deltager i.

- Jeg kan ikke lade være med at tage det kig ud, hver gang jeg er til et arrangement og tænke: Er det her et sted, jeg føler mig tryg? Eller kunne den enkelte skøre person, som har sendt det her, sidde her?, siger Zenia Stampe til TV 2 ØST.

Trods truslen om at blive skudt på klos hold, har Zenia Stampe dog ikke valgt at fravælge nogen valgarrangementer.

- Midt i alle de her bekymringer vil jeg gerne sige, at jeg godt ved, at 99,99 procent af danskerne og blandt mine politiske modstandere aldrig er nogen, som kunne finde på at krumme et hår på mig. Det er den enkelte, ensomme ulv, som vi frygter. Jeg tror ikke, der er en stor sammensværgelse efter mig, eller 100.000 som vil begå vold mod mig. Men man frygter den ene person, som man kunne møde en dag, siger Zenia Stampe.

Zenia Stampe har ligesom sine partifæller, der har modtaget lignende trusselsmails, sendt mailen til partiets sekretariat, som har anmeldt sagen til Politiets Efterretningstjeneste.

TV 2 har været i kontakt med PET for at få bekræftet anmeldelsen. Via mail skriver efterretningstjenesten, at den "udtaler sig generelt ikke om konkrete personer eller sager", men at de tager alle trusler mod politikere alvorligt.

- Det er PET og politiets opgave at sikre, at alle partier og kandidater kan deltage på lige fod i de politiske debatter frem mod folketingsvalget og sikre, at forsamlings- og ytringsfriheden gælder for alle og at valghandlingen kan udføres i god ro og orden. Det er desuden PET’s opgave at vurdere sikkerhedssituationen under valget og ved forskellige arrangementer, og PET afgiver i den sammenhæng sikkerhedsanbefalinger til politiet, som så træffer de nødvendige foranstaltninger herefter, lyder det i mailen til TV 2.

Kommer og voldtager dig smukke

Line Krogh Lay, der sidder i kommunalbestyrelsen for Radikale Venstre i Stevns Kommune og stiller op til folketingsvalget, har også modtaget en trusselsmail for den ukendte afsender, som underskriver sig Hævn.

- Kort efter valgudskrivelsen modtog jeg mailen, som jeg først åbnede lidt senere, fordi jeg var til møde i kommunalbestyrelsen. Der stod: Kommer og voldtager dig, smukke. Men det, der rystede mig allermest var, at min privatadresse stod i mailen, siger Line Krogh Lay til TV 2 ØST.

Hun kalder mailen for "ekstremt voldsom", fordi hun bor alene.

- Det var ret grænseoverskridende at vide, at nogen ville møde op på min adresse og voldtage mig og ovenikøbet kalde mig smukke bagefter, siger Line Krogh Lay.

Sagen blev straks anmeldt til PET, men truslen skræmmer stadig Line Krogh Lay.

- Min første tanke var, om jeg nu kunne tage hjem? Er jeg nødt til at tage et andet sted hen? Men jeg har valgt, at jeg gør, som jeg plejer. Og jeg har valgt at kæmpe igen verbalt og lavede et opslag på Facebook, fordi jeg vil ikke intimideres til at være stille, fordi der er nogen, som synes, at de skal lukke munden på radikale kvindelige kandidater. Det hører ingen steder hjemme i et demokrati, siger hun.