Radikale erklærer S-plan om pension død

16x9
Rasmus Helveg Petersen fra Radikale Venstre erklærer Socialdemokraternes planer om ret til tidlig pension for nedslidte for død. Foto: Scanpix Denmark

Socialdemokraternes plan strider mod de fælles spilleregler på Christiansborg, vurderer politisk analytiker.

Socialdemokratiet kan ikke gennemføre deres plan om tidligere pensionsalder til nedslidte danskere.

Heller ikke selvom de kan samle flertal til den efter et valg.

Det siger Radikale Venstres beskæftigelsesordfører, Rasmus Helveg Petersen, til A4 Nu.

Han peger på, at Socialdemokratiet ikke har nået at opsige velfærdsforliget fra 2006.

Forliget er indgået i samarbejde mellem den daværende VK-regering, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre. Det fastsætter, at efterløns- og pensionsalderen skal stige i takt med, at befolkningen lever længere.

Ifølge Radikale Venstre kan Socialdemokraterne derfor ikke røre ved pensionsalderen i den kommende valgperiode.

- De nåede ikke at opsige velfærdsforliget, før valgets udskrivelse. Dermed er den socialdemokratiske pensionsplan død, siger Rasmus Helveg Petersen til A4 Nu.

Tilbagetrækning: Det vil partierne

Strider mod Christiansborgs uskrevne regler

Det er lovmæssig muligt for Socialdemokratiet at ændre pensionsalderen, hvis de kan få flertal til det. Men det er imod de fælles uskrevne regler for brede forlig på Christiansborg, hvis ikke partiet opsiger forliget inden valget. Det forklarer TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

- Ideen med de brede forlig er, at de kan holde hen over en valgdato og dermed give ro på politikområdet. Derfor skal forligene opsiges inden et valg. Men det kan Socialdemokraterne jo også nå endnu. Sker det ikke, kan planerne først slå igennem efter endnu et valg. Sådan er spillereglerne, siger han.

Det er et problem for Socialdemokratiet og resten af rød blok, at Radikale Venstre bakker op om en blå pensionsaftale Video: Malene Anthony Nielsen

Dansk Folkeparti bakker op om kritikken

Dansk Folkeparti, der ligeledes var en del af velfærdsforliget i 2006, bakker op om Radikale Venstres opfattelse af, at Socialdemokratiet ikke vil kunne gennemføre deres planer om at give nedslidte en ret til at gå tidligere på folkepension.

- Medmindre Mette Frederiksen kommer med en juridisk smutvej, så ser jeg det også sådan. Hun kan forhandle med arbejdsmarkedets parter og med os, men der kommer ikke til at ske ændringer før efter næste valg igen, siger Bent Bøgsted, medlem af Dansk Folkeparti og formand for beskæftigelsesudvalget, til A4 Nu.

Socialdemokraternes plan er ikke helt usandsynlig

Socialdemokratiet er dog ikke enig i, at deres pensionsplaner strider mod det vedtagne i velfærdsforliget.

- Vores forslag er ikke dødt. Det er mere levende end nogensinde. Nu skal danskerne tage stilling til, om de støtter den politik, vi har fremlagt, og den diskussion kan De Radikale ikke begrave i Christiansborg-snik-snak, siger Mattias Tesfaye, der sidder i beskæftigelsesudvalget for partiet, til A4 Nu.

Ifølge Peter Lautrup-Larsen kan Socialdemokratiet uanset hvad altid forhandle efter et valg og se, om det er muligt få deres planer igennem.

- Rent politisk er det ikke usandsynligt. Det er ikke forbudt at forhandle, og måske kan der opnås enighed, siger han.

Regeringen sniger sig uden om samme udfordring

Socialdemokratiet er ikke ene om at ville gøre noget for nedslidte seniorer.

Radikale Venstre og Dansk Folkeparti fremlagde netop i sidste uge deres planer for området i samarbejde med regeringen.

Her vil de give seniorer, der har en arbejdsevne på 15 timer eller mindre, mulighed for at blive visiteret til seniorpension.

Netop denne visitering gør, at regeringen, Radikale Venstre og Dansk Folkepartis planer ikke strider med velfærdsforliget, som flere af partierne mener, Socialdemokratiets planer gør. Det vurderer Peter Lautrup-Larsen.

- Forskellen er, at Socialdemokraterne vil give ret til at gå tidligere på folkepension til nedslidte. Dermed piller de ved folkepensionsalderen for visse danskere, og det er den, der er fastsat i velfærdsforliget. Regeringen, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti vil derimod give mulighed for at blive visiteret til en seniorpensionsordning, og dermed piller de ikke ved folkepensionsalderen i forliget, vurderer Peter Lautrup-Larsen.