Valg 2019

Man skal aldrig sige aldrig, men Løkke har brug for et mirakel, mener iagttagere

TV 2 har spurgt TV 2-analytiker Hans Redder samt de politiske kommentatorer Hans Engell og Thomas Funding om Løkkes chancer.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har udskrevet valg.

Oppositionsleder og udfordrer til statsministersposten Mette Frederiksen (S) har talt til danskerne fra sin sygeseng. Og de første partilederrunder har fundet sted.

Valgkampen er officielt i gang og vil vare frem til 5. juni, grundlovsdag.

Og lige nu tyder alt på, at Mette Frederiksen trækker sig sejrrigt ud, når de 29 dage er gået. Således viser den seneste måling lavet af Megafon for TV 2 og Politiken, at rød blok får 91 mandater, mens blå blok får 74.

Men kan Lars Løkke Rasmussen vende bøtten? Det har vi spurgt tre politiske iagttagere om. Og de er enige: Det bliver svært.

- Det kræver et mirakel for Løkke. Jeg vil mene, at det er 80 procent sikkert, at han ikke kan. 20 procent for at han kan, siger politisk kommentator Hans Engell og fortsætter:

- Meningsmålingerne er så stærke, at der skal udrettes mirakler under valgkampen, hvis han skal flytte stemmer. Selvom en tredjedel ikke har besluttet sig.

Tvivlere er dog som udgangspunkt medregnet i meningsmålingerne, understreger Engell.

Skal hente vælgere over midten

Ifølge meningsmålingen står Dansk Folkeparti og Liberal Alliance til at gå tilbage i forhold til valget i 2015. Kun Konservative står til at gå lidt frem.

Derfor skal der ske noget. For Lars Løkke Rasmussen og Venstre er nemlig selv det stærkeste kort, siger Engell:

Løkkes problem er, at han er den eneste, der kan trække stemmer over midten

Hans Engell, politisk kommentator

- Løkkes problem er, at han er den eneste, der kan trække stemmer over midten. DF bløder. Og Konservative og LA bytter lidt stemmer internt. Løkke er den eneste, så han kan ikke læne sig tilbage, siger Hans Engell.

Omvendt har rød blok både Radikale og SF, der, ifølge meningsmålingen, står til at få et godt valg.

Også Avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, mener, at Løkke skal have hjælp.

- Blå blok skal vokse. Og det kan de gøre på to måder. Det helt afgørende er, at DF bliver større, end målingerne siger. Og så skal udlændingepolitikken fylde mere, end den gør nu på vælgernes dagsorden.

- Det vandt de valget på i 2015, men så længe det ikke er sådan, har jeg svært ved at se det, siger Thomas Funding.

Historisk svært

Heller ikke TV 2s politiske analytiker Hans Redder er videre positiv på Løkkes vegne.

Han har tidligere kigget på gamle meningsmålinger og valgforskning fra 1960 og frem.

Man skal aldrig sige aldrig. Der kan ske rigtigt meget i løbet af en måned

Hans Redder, politisk analytiker, TV 2

Og her er det tydeligt, at det er en udfordring, hvis Løkke og blå blok skal lave vælgervandringer på tværs af blokkene:

- Man skal aldrig sige aldrig. Der kan ske rigtig meget i løbet af en måned, men når det er sagt, har jeg kigget på, hvor meget det er lykkedes at hente.

- Og det viser sig, at det ofte er ret få vælgere, der bliver flyttet fra den ene side til den anden i løbet af en valgkamp, siger Hans Redder.

Ved de seneste seks folketingsvalg har valgkampene været på enten 20, 21 eller 22 dage.

Og netop at valgkampen er en måned, er et aspekt, man skal have med i ligningen, lyder det samstemmende fra de tre iagttagere:

- Han satser på den lange valgkamp. Og på at slide Mette Frederiksen ned. Om det så lykkes er svært at sige, siger Hans Engell.

”Man skal aldrig sige aldrig”

Derfor bliver det en lang og sej valgkamp for Lars Løkke Rasmussen, hvis han skal komme sejrrigt ud. Men det kan ske:

- Løkke har brug for en historisk stærk valgkamp. Og det kan man ikke udelukke, men det ser meget, meget svært ud at flytte så mange tusinde vælgere, siger Hans Redder.

Heller ikke Thomas Funding tør afskrive den erfarne Løkke, der blandt andet overlevede en intern uro i Venstre i 2014, der var ved at koste ham formandsposten.

- Hvis der er én ting, jeg har lært med Løkke i min tid i politik, er det, at man ikke kan dømme ham ude, før gongongen har lydt, Så ja. Han kan godt. Men det ser godt nok svært ud, slutter Thomas Funding.

Der skal afholdes valg til Europa-Parlamentet 26. maj, og bare ti dage efter skal danskerne altså stemme til Folketinget.