Valg 2019

Løkke haler ind på Frederiksen i ny troværdighedsmåling

I 2017 var Mette Frederiksen langt foran.

Socialdemokraternes statsministerkandidat, Mette Frederiksen, er den mest troværdige partileder.

Det viser en måling lavet af Megafon for Politiken og TV 2.

Det var også tilfældet i en tidligere måling fra 2017. Men denne gang haler konkurrenten Lars Løkke Rasmussen (V) kraftigt ind på hende.

I 2017 svarede 45 procent af de adspurgte, at Mette Frederiksen var blandt de tre mest troværdige partiledere, mens kun 29 procent nævnte Løkke som en af de tre mest troværdige.

I den nyeste måling nævner 37 procent Mette Frederiksen, mens næsten lige så mange, 34 procent, nævner Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge politisk analytiker på TV 2 Hans Redder er de to partilederes troværdighed helt afgørende for, hvordan valget falder ud.

- Både Venstre og Socialdemokratiet har bundet valgkampen op på deres formænd. Det er dem, der skal vinde valget for partierne. Det er helt tydeligt, siger Hans Redder.

Han peger på, at tiden har arbejdet i Lars Løkke Rasmussens favør siden målingen i 2017.

- Lars Løkke Rasmussen har haft en masse dårlige sager knyttet på sig, men det er ved at være længe siden, og derfor er han lykkedes med at vinde noget af den tabte tillid tilbage, vurderer Hans Redder.

I 2013 fik Lars Løkke Rasmussen kritik for, at han som formand for Global Green Growth Institute (GGGI), der blandt andet støttes af danske bistandkroner, brugte omkring en million kroner på flyture på 1. klasse, luksushoteller og limousiner.

Løkke fik blandt andet betalt en tur til Rio de Janeiro sammen med sin datter. Han kaldte det en "misforståelse" og betalte 27.000 kroner for datterens rejse tilbage til GGGI.

Det vakte også opsigt, da Venstre i 2010 og 2011 betalte 152.000 kroner for habitter, sko og underbukser til ham.

En tredje sag kom frem i 2008, da det blev afsløret, at skatteyderne i Lars Løkke Rasmussens tid som amtsborgmester og senere indenrigs- og sundhedsminister havde betalt for blandt andet hans cigaretter, private restaurantbesøg og hotelophold.

Ansvar slider

At Mette Frederiksen stadig holder forspringet som den mest troværdige partileder, handler også om Løkkes ministerposter.

- Der er noget om det, når politikerne siger, at det slider at tage ansvar. Lars Løkke Rasmussen har været en topfigur de sidste to årtier. Han har været med til at tage en masse kontroversielle beslutninger og indgået en masse kompromisser. Mette Frederiksen er ikke et nybeskrevet blad i dansk politik, men hun er trods alt nyere på den allerøverste scene, siger Hans Redder.

Ifølge Hans Redder satser både Venstre og Socialdemokratiet på deres i formænd i kampen om magten.

- Venstre satser på, at Løkkes image som en politiker, der har været med længe, kan give troværdighed. Strategien er at sige, at i en verden i opbrud og dansk politik i opbrud har Danmark brug for en sikker mand ved roret. Det er Lars Løkke Rasmussen.

- Socialdemokraternes analyse er, at Mette Frederiksen er deres bedste kort, og derfor er meget af valgkampen bundet op på hende. De kører rundt i en bus med et billede af hende udenpå, og den her måling viser også, at selv om Løkke er tættere på end tidligere, så mener flest danskere, at hun er mest troværdig. Den personlighed forsøger socialdemokraterne at spille på, siger Hans Redder.

Smæk til Kristian Thulesen Dahl

Megafon-undersøgelserne viser videre, at de fleste partiledere fastholder deres troværdighed fra 2017 her i 2019. Dog falder Uffe Elbæk (Å) og Kristian Thulesen Dahl (O) begge markant. Her er specielt Kristian Thulesen Dahl interessant. I 2017 mente 28 procent, at han var den mest troværdige partileder. I dag er tallet faldet til 21 procent.

- Det betyder selvfølgelig noget, at der i 2017 var ti partier i målingen, og at der nu er 13, siger Hans Redder.

Kristian Thulesen Dahls fald kommer parallelt med, at Dansk Folkeparti er i problemer i meningsmålingerne generelt.

- Thulesen Dahl har en lang valgkamp foran sig. Her skal han forsøge at forklare sin position, hvor han peger på Løkke, men samtidig over de sidste par år har nærmet sig Mette Frederiksen så meget, at han også går efter indflydelse, hvis hun bliver statsminister. Det kan måske for nogle vælgere skabe tvivl om, hvad hans plan er efter valget, siger Hans Redder.