Løkke åbner velfærdsgaveboden - her er vælgerne, han forsøger at vinde tilbage

ANALYSE: Løkke vil tilbyde danskerne lige så meget velfærd som Mette Frederiksen. Men hans valgudspil har en oplagt svaghed.

Det kan egentlig gøres meget simpelt op: De hundredtusindvis af vælgere, der i løbet af denne valgperiode har forladt blå blok, skal vindes tilbage i løbet af de kommende fire uger. Ellers er Lars Løkke Rasmussen (V) færdig som statsminister.

Løkkes bud på en opskrift fik vælgerne at se på valgkampens dag 2.

På et eftermiddagspressemøde i København præsenterede han vælgerne for et ”velfærdsløfte”, der bliver helt centralt i Venstres valgkampagne: 69 milliarder kroner mere til velfærd frem mod 2025.

Det svarer til et løft i det offentlige forbrug på 0,65 procent om året. Nok til at finansiere det såkaldte ”demografiske træk” - at der bliver flere ældre og flere børn, der skal passes og plejes af den offentlige sektor.

Udspillet er helt åbenlyst et forsøg på at tage brodden ud af den klassiske socialdemokratiske parole om, at valget kan koges ned til et valg mellem ”velfærd eller skattelettelser”.

Nu står det klart, at Løkkes svar i denne valgkamp bliver: I får ligeså meget velfærd med mig som statsminister som med Mette Frederiksen.

Vælgerne strømmer fra V og DF til S

De vælgere, Løkke hér forsøger at appellere til, er helt åbenlyst dem, der er vandret fra Venstre og Dansk Folkeparti til Socialdemokratiet. I løbet af denne valgperiode er netop denne vælgerbevægelse den klart største på tværs af blokgrænsen og dermed hovedårsagen til, at meningsmålingerne lige nu entydigt peger på, at blå blok står til at miste flertallet.

Din browser er ikke understøttet. Opdater venligst din browser hér for at se grafikken.

Tryk på partibogstaverne for at se vælgervandringerne

Klassiske velfærdsområder som ”hospitaler og sundhed” og ”ældreområdet” er blandt de allervigtigste temaer for vælgerne generelt – og for disse svingvælgere i særdeleshed.

Hvad med støttepartierne?

Løkkes ”velfærdsløfte” har en oplagt svaghed: De fleste af de partier, der efter et valg skal gøre Lars Løkke Rasmussen til statsminister, vil en helt anden retning. Både Liberal Alliance, Konservative og Nye Borgerlige kræver skattelettelser og en mindre offentlig sektor – altså det stik modsatte af Løkkes ”velfærdsløfte” til 65 milliarder.

Den tid, den sorg. Lige nu handler det om at vinde valget, synes at være Løkkes kalkule.

- Mon ikke det kommer til at gå, lød svaret fra statsministeren, da han blev spurgt, hvordan i alverden han vil gennemføre sin politik, når hans parlamentariske grundlag vil noget andet.

Men i de kommende uger står Løkke nu med det samme forklaringsproblem, som Socialdemokratiet gør på udlændingeområdet. Både han og Mette Frederiksen står og lover at ville føre en bestemt politik. Men det er svært troværdigt at forklare vælgerne, at man på centrale politikområder helt kan slippe afsted med at ignorere ens støttepartiers krav.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, havde sin angrebslinje klar få minutter efter Løkkes pressemøde:

- Statsministeren har lige udskrevet en dækningsløs check. Og det tror jeg, danskerne gennemskuer.