Valg 2019

Udlændingedebat skabte kold luft i tv-debat: - Det løber mig koldt ned ad ryggen

Den første partilederdebat i valget tog til i intensitet, da temaet udlændinge kom på bordet.

Fløjlshandskerne røg af, da diskussionen i den første partilederdebat efter valgudskrivelsen blev drejet over på udlændinge.

Efter at have lagt forsigtigt ud i debatter om klima og pension, blev tonen skærpet mod slutningen af debatten, og stemmelejet røg en tand i vejret.

Flere partiledere reagerede, da Rasmus Paludan fra Stram Kurs og Pernille Vermund fra Nye Borgerlige redegjorde for, hvorfor muslimer efter deres mening ikke tilfører noget positivt til samfundet. Undervejs kritiserede Vermund blandt andet Kristendemokraterne for at være "et flygtningeparti":

- Hvis ikke man kan se, at religionsfriheden og ytringsfriheden er under pres, og at vi bruger 35 milliarder kroner hvert år på problemet, så skal man åbne øjnene op, sagde Vermund direkte henvendt til formanden for Kristendemokraterne, Stig Grenov.

- Man må spørge sig selv, hvorfor Stig Grenov støtter Lars Løkke

Beskeden fra Vermund kom, efter at Grenov havde været mere venligstemt over for flygtninge end de fleste partier i den blå blok, Kristendemokraterne regnes som en del af.

Ifølge Noa Redington, der er politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for Helle Thorning-Schmidt (S), var tonerne fra Grenov så langt fra store dele af blå bloks politik, at man må spørge sig selv, hvorfor Stig Grenov og Kristendemokraterne overhovedet støtter Lars Løkke Rasmussen (V) som statsministerkandidat.

- Han (Stig Grenov, red.) bruger al sin taletid på at lægge sig så langt, som man kan, fra grundstammen i Løkkes politik. Han siger, at det er fint nok med klima, men at det ikke er ambitiøst nok. Det, han siger om udlændingepolitik, er altså tættere på Alternativet end de partier, han ønsker skal fortsætte ved magten, lød vurderingen fra Noa Redington i TV 2s liveblog fra partilederrunden.

Hans provokation er helt bevidst og nøje kalkuleret

Noa Redington, politisk kommentator, om Rasmus Paludan (P)

Kommentator: Paludan provokerer

Rasmus Paludan fulgte op med blandt andet at hævde, at Danmark ikke kan klare sig fremover, hvis en masse mennesker kommer hertil, fordi de vil have penge af staten.

Det fik SF's formand, Pia Olsen Dyhr, til at reagere.

- Stram Kurs' udlændingepolitik løber mig koldt ned ad ryggen. Og jeg tror faktisk, at der er en masse danskere, der gerne vil behandle flygtninge en lille smule bedre, sagde hun.

Fra Noa Redington lyder analysen, at Paludan jagter reaktioner som den, han fik fra Pia Olsen Dyhr.

- Så fik Rasmus Paludan ordet, og han brugte det i et hidtil uset hårdt angreb på en minoritetsgruppe i Danmark. Det har vi ikke oplevet før i en partilederrunde. Man skal ikke tage fejl, han ved udmærket, hvad han gør, og hvad han siger. Hans provokation er helt bevidst og nøje kalkuleret, lød analysen fra Redington i TV 2s liveblog.

Er du i tvivl om, hvad partierne mener, kan du blive klogere på deres politik lige her.

Løkke: Hverken Stram Kurs eller Nye Borgerlige

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde under debatten, at han står ved de udlændingestramninger, som regeringen har gennemført. Samtidig afviste han klart Vermunds og Paludans politik.

- Jeg kan ikke basere min politik på, at vi ikke skal leve op til vores internationale forpligtelser, sagde han.

Løkke gentog samtidig, at han ikke kommer til at basere et eventuelt parlamentarisk flertal på mandater fra Stram Kurs og Nye Borgerlige. Det samme sagde Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, der deltog i debatten i stedet for partiets formand, Mette Frederiksen, der har været indlagt med sygdom.

For regeringens nuværende støtteparti, Dansk Folkeparti, er udlændingespørgsmålet fortsat højt på dagsordenen. Kristian Thulesen Dahl, partiets formand, kaldte alle de konflikter, som udlændinge er med til at skabe, for "triste".

- Jeg har ikke noget ønske om, at folk, der kommer til Danmark, ikke skal have det godt, mens man er her. Men jeg ønsker, at man rejser hjem til sit fædreland, når det er muligt, sagde han.

Prøv TV 2s regeringsgenerator lige her.