Valg 2019

Skipper og Løkke i ophedet klimadebat

Alle partier er enige om, at der er et problem på klimaområdet. Men der er forskellige holdninger til, hvordan problemet skal løses.

Klima var det første punkt på dagsordenen i valgkampens allerførste partilederdebat, hvor de 13 partiledere for første gang mødtes, siden Lars Løkke Rasmussen tirsdag udskrev valget. En debat, der blev vist på DR.

Klimadebatten gjorde det tydeligt, at partierne er uenige om Danmarks ambitionsniveau på klimaområdet.

Enhedslistens Pernille Skipper mener ikke, at regeringen har været ambitiøse nok på klimaområdet.

- Os, der står her, har først og fremmest et ansvar for at fortælle oliegiganterne, at det er slut med at hive olie op af Nordsøen, til landbruget, at de også skal bidrage, og til bilproducenterne, at skal man sælge biler i Danmark, skal det være på el, lød det fra Pernille Skipper.

Lars Løkke Rasmussen påpeger, at regeringen har nedsat en kommission, der skal undersøge, hvordan man kan nå målet om, at det 1. januar 2030 skal være slut med at nyindregistrere benzin- og dieselbiler.

- For helt ærligt: Hvis vi bare gjorde det i morgen, ville der mangle 50 milliarder i kassen til at lave velfærd for, lød det fra statsministeren, der også påpeger, at Danmark har den grønne førertrøje ude i verden, når det kommer til klima.

- Regeringen har siddet med hænderne i skødet

Alle i panelet er enige om, at der er et problem, der skal løses. Men præcist hvordan er der mange forskellige bud på.

Oppositionen mener, at regeringen har forsømt at gøre noget ved problemerne med øget CO2-udledning og global opvarmning.

- De unge forventer handling, og vi har desværre set en regering, der har været fodslæbende, siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, der vikarierer for en sygdomsramt Mette Frederiksen.

Han bakkes op af SF-formand Pia Olsen Dyhr.

- Regeringen har siddet med hænderne i skødet de seneste fire år, mener hun.

Også de radikales politiske leder, Morten Østergaard, kritiserede regeringens prioriteringer.

- Mens hele verden kalder på, at vi accelererer den grønne omstilling, så har regeringen bevilget trekvart milliard til en flygtningeø i Stege Bugt.

- Men vi kan ikke finde penge til de løsninger, der kan gøre en forskel, siger han.

Også landbruget står for skud, men det er et dårligt sted at sætte ind, mener Kristian Thulesen Dahl.

- Det er ikke en god idé at lukke ned for Danmark som landbrugsland. Det billede, der bliver skabt af dansk landbrug, er træls, og vi skal løse det ved at samarbejde med landbruget, siger han.

Uffe Elbæk og Alternativet har miljø og klima allerøverst på dagsordenen. Og det glæder partilederen, at der trods uenighederne tegner sig et bredt flertal for at tænke grønt.

- Det glædelige ved dette valg er, at langt de fleste anerkender den udfordring, vi står i. Der mangler bare, at vi handler på det, siger han.

Nye Borgerlige er træt af "klimahysteri"

Liberal Alliances Anders Samuelsen mener ikke, at løsningen er en adfærdsændring, der skal få danskerne til at begrænse deres forbrug af eksempelvis biler og rejser. Fokus skal være på nye teknologier.

Men uden for selskabet af partiledere, der er optaget af at finde løsninger på klimaområdet, står Nye Borgerliges Pernille Vermund.

- Jeg er frygtelig træt af det klimahysteri, som man har kørt det op til, lyder det fra Vermund, der dog anerkender, at der er en udfordring, og at menneskeskabt CO2-udledning har en betydning for klimaet.

Politisk kommentator Noa Redington bider mærke i, at Pernille Vermund med sit udtryk om "klimahysteri" står alene blandt partilederne.

- Pernille Vermund og Nye Borgerlige vil være det her valgs største klimaskeptikere. Alle andre partier omtaler klimakrisen som et af de største problemer, Vermund har et ledigt standpunkt, siger Noa Redington.

Pernille Vermund foreslår at satse på forskning i kernekraft.