S og V angriber hinandens pensionsplaner - et bluffnummer, siger Løkke
Lars Løkke Rasmussen (V) afkrævede i aftenens debat Nicolai Wammens (S) svar på, hvem der konkret skal have ret til tidlig pension - men uden held.
Hvornår skal danskerne have mulighed for at forlade arbejdsmarkedet?
Spørgsmålet om danskernes pensionsalder og tilbagetrækning var under den første debat på DR mellem de 13 partiledere et særdeles varmt emne.
Regeringen landede torsdag i sidste uge sammen med DF og Radikale Venstre en aftale om vilkårene for seniorpension. Aftalen sikrer blandt andet, at nedslidte borgere i fremtiden kan søge om adgang til ordningen seks år før pensionsalderen.
Socialdemokratiet var på et tidligt stadie ude af forhandlingerne, men partiet har i stedet fremført deres egne planer på området, der omfatter en differentieret pensionsalder.
Ikke råd til planer
Men der er ikke råd til den socialdemokratiske plan, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i debatten.
- Lige nu og her, hvor folkepensionsalderen er 65,5 år, der har vi altså ikke råd til at sætte raske personer på folkepension, siger Lars Løkke.
Det afviste Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, der i dagens anledning vikarierede på posten, da partiets formand, Mette Frederiksen, i øjeblikket er syg.
Nicolai Wammen mener ikke, at regeringens plan er god nok, og samtidig hjælper den ikke tilstrækkelig mange personer hurtigt nok.
- Vi skal indrette vores arbejdsmarked, så vi ikke bliver nedslidte. Der er folk, der allerede nu mærker det i ryggen og knæene, og som er slidte på grund af hårdt arbejde. Alt for mange 3F´ere når aldrig pensionen, fordi de er døde inden da, siger Nicolai Wammen og uddyber:
- Lad os afsætte tre milliarder kroner, så vi kan sørge for, at nogle af de mest nedslidte og dem, der har været længst på arbejdsmarkedet, kan komme tidligere på pension. For det er der brug for, lyder det fra Socialdemokratiets politiske ordfører.
Slår hul i statskassen
Men statsministeren efterlyser, hvilke personer og grupper der konkret er tale om i forslaget fra Socialdemokratiet.
- Hvem er de? lyder spørgsmålet fra Lars Løkke Rasmussen, der forsætter kritikken:
- Det er et bluffnummer. Pengene rækker ikke til det, og det vil slå hul i statskassen.
I sidste uge kritiserede Dansk Folkeparti på lignende vis Socialdemokratiet for at være ukonkrete i forhold til, hvilke grupper der skal tilbydes ret til en tidligere seniorpension.
Formand Kristian Thulesen Dahl (DF) kræver, at Socialdemokratiet åbent lægger frem, hvem der skal have adgang til den differentierede pension, som Mette Frederiksen har foreslået.
- De må fortælle, hvem der skal have den ret? Det fortjener danskerne at få at vide. Ligesom vi i dag lægger åbent frem, hvem der får adgang til en seniorpension. Det er sådan, man arbejder politisk, siger Thulesen Dahl.
Pensionsalderen stiger
Reglerne, for hvor høj pensionsalderen skal være, stammer fra velfærdsforliget fra 2006.
Med i velfærdsforliget fra 2006 er ud over Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Konservative og Det Radikale Venstre.
I velfærdsforliget fra 2006 vil pensionsalderen øges i takt med, at levetiden stiger. Konkret vil det betyde, at en førstegangsvælger først kan gå på pension som 75 årig i 2070.
- Hovedgrunden til, at det går så godt i dansk økonomi, at vi kan investere i ældre og sundhed, er, at vi traf den modige beslutning i 2006, at når vi lever længere, så skal vi også være længere på arbejdsmarkedet. Hvis man gambler med det, så falder vores økonomi på gulvet, siger Lars Løkke Rasmussen.
Enhedslisten: Uansvarligt
Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, kritiserede under debatten den stigende pensionalder og sagde, at de fremtidige planer er ude af trit med virkeligheden.
- Det er uansvarligt. Mureren kommer ikke til at arbejde, til han er i midten af 70´erne. Det er fundamentalt i et velfærdssamfund, at man skal kunne gå pension, inden man bliver nedslidt, lød det fra Skipper.
Bliv klogere på hvad ni af de politiske partier har af planer for tilbagetrækning herunder.