Politik

S-bestyrelse udtrykker mistillid til Simon Simonsen efter udtalelser om solomødre

Den endelige beslutning i forhold til hans kandidatur skal træffes på en ekstraordinær generalforsamling.

Simon Simonsen (S) risikerer at miste sit folketingskandidatur. Det står klart efter et bestyrelsesmøde for kredsen i Indre By og Christianshavn, hvor et flertal i bestyrelsen på et møde mandag aften har udtrykt mistillid til politikeren.

Simon Simonsen er i løbet af ugen kommet i modvind for kritiske udtalelser om sin partifælle Joy Mogensen (S), der er borgmester i Roskilde, som har valgt at få barn med en sæddonor, og ikke mindst solomødre i det hele taget.

Bestyrelsen skal nu indkalde kredsens godt 400 medlemmer til en ekstraordinær generalforsamling. Den kan udskrives med ti dages varsel.

Dog er der mulighed for at indkalde til generalforsamlingen med to dages varsel, hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen har udskrevet valg. Efterfølgende forlanger Indenrigsministeriet 11 dages frist, hvis et parti beder om at få en kandidat udskiftet.

Skarp kritik på Facebook

Sagen startede, da Simon Simonsen 29. april skrev et opslag på Facebook, hvor han kaldte de enlige forældre både selvcentrerede og egoistiske.

- At blive aleneforældre er blevet et personligt frigørelsesprojekt, der handler om selvrealisering frem for at forsøge at komme hinanden mere ved, satse mere på familielivet og ad den vej skabe en familie, skrev han blandt andet.

Simon Simonsen skrev samtidig, at det er et problem, at flere og flere kvinder får børn med sig selv.

- Det er en tragedie af shakespeareske dimensioner, når der samtidigt er cirka 500.000 skønne og vidunderlige mænd, der er barnløse, skrev Simonsen.

Simon Simonsens opslag har da heller ikke begejstret sagens anden hovedperson:

- Jeg føler, at Simon Simonsen bruger mig og min graviditet til at udskamme kvinder, og det skal han ikke have lov til. Han kender mig ikke, han kender intet til mit liv, mine tidligere forhold eller mit valg, har 38-årige Joy Mogensen tidligere udtalt til TV 2.

Flere solomødre

Før 2007 kunne kvinder kun få fertilitetsbehandling, hvis de levede i et fast forhold med en mand. Siden reglerne blev ændret, har flere kvinder benyttet sig af muligheden for at blive solomødre. Ifølge tal fra Dansk Fertilitetsselskab forventede man 489 børn født af solomødre efter behandling i 2013. I 2018 var tallet 709.

Efterfølgende uddybede Simon Simonsen sin kritik. Den handlede ifølge ham ikke om Joy Mogensen, men om de børn, der skal vokse op uden en far.

- Forestil dig, at din mor havde fravalgt din far på dine vegne, inden du var blevet født. Ville du være blevet den mand eller kvinde, som du er i dag, uden en far? Det tror jeg ikke, skrev Simon Simonsen.