Valg 2019

Sådan klarede de nye partiledere sig i de første debatter

TV 2s politiske analytikere evaluerer de fem nye partiledere og partivikarers præstationer. Særligt én partivikar springer i øjnene.

Valgkampen blev tirsdag officielt skudt i gang af statsminister Lars Løkke Rasmussen, og traditionen tro rullede de første partilederrunder over skærmen samme dag på DR og TV 2.

De 13 partiledere var tirsdag aften i verbal infight og debatterede emner inden for blandt andet pension, udlændinge og klima.

En blanding af rutinerede og nye kræfter stod som partiledere ansigt til ansigt først med DR's Ask Rostrup og dernæst TV 2s Cecilie Beck.

Et lysende talent, der pludselig trådte ind i stuen

Søs Marie Serup, politisk kommentator, om Kristendemokraternes Isabella Arendt

Men hvordan klarede de fem 'nye i klassen' sig under aftenens to partilederunder?

To af TV 2s politiske analytikere vurderer her, hvordan henholdsvis Nicolai Wammen, Rasmus Paludan, Klaus Riskær, Isabella Arendt og Pernille Vermund hver især slap fra opgaven.

Nicolai Wammen

Socialdemokratiets politiske ordfører erstattede den syge partiformand, Mette Frederiksen, under de to debatter.

Hans Engell:

- Nicolai Wammen gjorde det godt, og han var specielt skarp på udlændingedebatten. Han meldte klart ud i forhold til højrefløjen og fik sat tingene på plads over for Morten Østergaard. Han lod sig ikke presse og virkede afbalanceret, dog med kant.

- I mangel af Mette Frederiksen var han en god stedfortræder og satte ikke noget over styr.

De radikale har stillet krav til Socialdemokratiet om lempelser i udlændingepolitikken. Men det kommer ikke til at ske, fastslår Nicolai Wammen.

Søs Marie Serup:

- Wammen var lidt nervøs i DR’s udsendelse, men klarede sig klart bedre på TV 2. Han var særlig kraftfuld i debatten om ghettoer, hvor han havde god gavn af sin erfaring fra borgmesterposten i Aarhus.

- Hans eneste opgave var at komme igennem debatterne uden at tabe point, og det gjorde han. Det skinner igennem, at S-toppen er trænet i at etablere øjenhøjde med vælgerne, når det kommet til pension.

Rasmus Paludan

Stifter af Stram Kurs.

Hans Engell:

- Rasmus Paludan har et særligt publikum, og det ramte han. Han var klog nok til at holde sig inden for loven og programmets ramme. Med sin meget direkte kommunikationsform rammer han sin målgruppe.

Rasmus Paludan fra Stram Kurs mener, at man skal begynde på hjemsendelser med det samme: - Det er helt rimeligt at sige om folk, der myrder og voldtager, at det er affald.

Søs Marie Serup:

- Han havde vundet på forhånd - uden at åbne munden. Det var tydeligt at se, at alle partiledere var meget spændte på at høre hans argumenter og ikke mindst se hans opførsel.

- Paludan er et brud på al politisk etikette, men man keder sig ikke, og man kan forstå, hvad han siger, for det bliver præsenteret på en måde, vi ikke er vant til. Og det virker.

- Hvis man er til Danmarks strammeste udlændingepolitik, så bliver den leveret med 140 km/t, men han var overraskende god til også at tale til klimaskeptikerne. Og så var det ret tydeligt at se de andre partilederes ubehag ved hans tilstedeværelse.

- Det var bemærkelsesværdigt at se, hvordan Lars Løkke Rasmussen fysisk vendte ryggen til Rasmus Paludan under debatten.

Klaus Riskær Pedersen

Stifter og partileder af partiet af samme navn.

Hans Engell:

- Klaus Riskær stod svagt i billedet. Det var svært for ham at komme ind i debatten og få kommunikeret punkterne i sin økonomiske politik.

- Han holdning til embedsværket fremstod ikke særlig stærkt, og han stod ligesom på sidelinjen af debatten hele aftenen. Det var ingen stor aften for ham.

Søs Marie Serup:

- Riskær virkede mere stilfærdig og afbalanceret end forventet. Han har det med at kapre en mikrofon for ikke at slippe den igen, men under debatterne optrådte han med stor respekt. Han var ikke kedelig, men har en ’Storm P.’-løsning på alle politiske problemer. Hans problem bliver imidlertid, at de øvrige partiledere ikke forholder sig til hans løsninger.

Pernille Vermund

Formand for partiet Nye Borgerlige.

Hans Engell:

- Pernille Vermund var mere presset end normalt. Det er tydeligt, at hun bliver presset af Rasmus Paludan, for han skærer tingene tydeligere ud end hende. Hun havde ingen stor aften og kom ikke med nogen afgørende indlæg i debatterne.

Jo flere, der kommer fra muslimske lande, jo større bliver problemet. Derfor har vi brug for asylstop, mener Nye Borgerliges formand.

Søs Marie Serup:

- Pernille Vermund kom helt til kort i DR’s debat. Hun var så pæn og stille, at det blev helt ligegyldigt.

- Vermund klarede sig langt bedre i debatten på TV 2, hvor hun blandt andet kom i infight med både Kristian Thulesen Dahl og Lars Løkke Rasmussen. Det fortæller vælgerne, at hun er på et niveau, hvor hun kan debattere med de ’tungeste’ drenge.

- Derfor fik Rasmus Paludan ikke helt den samme gennemslagskraft på TV 2 som hos DR, på trods af mere taletid.

Isabella Arendt

Næstformand for Kristendemokraterne og vikar for Stig Grenov, der kort før TV 2s partilederrunde måtte melde afbud på grund af sygdom.

Hans Engell:

- Hun var sat på en næsten umulig post. Hun har slet ikke den samme rutine som de andre, men udlændingedebatten klarede hun godt. Hendes indsats i debatterne kommer næppe til at påvirke Kristendemokrat-vælgerne i hverken positiv eller negativ retning.

Det vigtigste er, at vi gør noget og ikke "sender aben videre", fastslår næstformanden.

Søs Marie Serup:

- Et lysende talent, der pludselig trådte ind i stuen. Alle partiledere lyttede til hende, og hun afvæbnede fuldstændig alle de fordomme, man kunne have om Kristendemokraterne.

- Hun blev nærmest adlet til sidst i TV 2-debatten, hvor Uffe Elbæk sagde, at han håbede Kristendemokraterne ville komme i Folketinget på grund af hendes optræden.