Mette Frederiksen talte til danskerne fra sygesengen

Nikolaj Wammen vil i stedet for partilederen deltage ved de to partilederrunder på DR og TV 2 tirsdag aften.

Tirsdag kort efter klokken 13.00 anmodede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om ordet i folketingssalen og udskrev folketingsvalg til afholdelse 5. juni, Grundlovsdag.

Men det var uden oppositionsleder Mette Frederiksen (S) i salen, da hun mandag aften blev indlagt med et maveonde.

Det har imidlertid ikke afholdt den socialdemokratiske leder fra at kommentere på valgudskrivelsen:

- Det her er noget af det mest syrede, jeg har prøvet. Af alt man kunne forestille sig, havde jeg ikke troet, at valget ville komme en dag, hvor jeg lå i en hospitalsseng ude på Herlev sygehus. Men det gjorde det.

- Og jeg satser på, at jeg ikke ser sådan her ud hele valget, men jeg synes også, at det er for mærkeligt ikke at give jer alle sammen en hilsen, sagde Mette Frederiksen i en livesending på sin offentlige profil på Facebook.

Mette Frederiksen fortalte, at hun har fået madforgiftning, der har stået på i fire dage. Den brød ud, da hun var på kampagne rundt i Nordjylland i weekenden, og siden har hun kastet op. Efterfølgende har hun haft svært ved at få mad indenbords - "ikke engang en træstamme eller en dagmartærte".

Vil samarbejde bredt

Mette Frederiksen fremhævede i sin livesending, at hun både havde håb til de voksne og til de unge. Og af emner fremhævede hun både et ønske om flere pædagoger i daginstitutionerne, bekæmpelse af klimakrisen, afskaffelse af omprioriteringsbidraget samt tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Men det var det brede samarbejde, der havde fokus:

I kommer ikke til at se et Socialdemokrati i denne valgkamp, der hakker på alle

Mette Frederiksen, Socialdemokratiet

- Der er nu 13 opstillingsberettigede partier. Vi går til valg på at etablere en regering, der består af ét parti, men vi vil samarbejde bredt. Der er ikke ét parti, som vi vil gøre alting med, men jeg ved til gengæld, at vi kan gøre det hele, hvis vi kan samarbejde bredt, siger Mette Frederiksen og understregede, at Socialdemokratiet ikke vil samarbejde med Rasmus Paludan og partiet Stram Kurs.

Tonen vil dog være god, selvom der er uenigheder, sagde partilederen:

- I kommer ikke til at se et Socialdemokrati i denne valgkamp, der hakker på alle. Vi lægger op til bredt samarbejde og vil holde fokus på vores egen politik. Ja, der er uenigheder, men når vi sætter os ved forhandlingsbordet efter valget, skal vi skabe indhold for jer.

- Nå, en hilsen her hjemmefra. Jeg satser på at være fuldt tilbage om et par dage. Nu er det dig, der skal bestemme, hvad det er for et politisk flertal, der skal være her i Danmark. Jeg håber på en god valgkamp. Når dynen er af, vil jeg ikke være på Christiansborg, jeg tænkt mig at være sammen med dig. Og jeg håber at møde dig så mange steder som muligt. Tak fordi du lyttede med på en socialdemokratisk formand, der er noget mere slatten, end hun plejer at være, sluttede Mette Frederiksen sin livesending.

Løkke: Jeg vidste ikke, hun var syg

Mette Frederiksen fortalte mandag aften på sin Facebook-profil, at hun har ligget syg siden natten til lørdag.

Men først ved middagstid tirsdag meddelte hun, at sygdommen også betyder, at hun måtte melde afbud til en planlagt TV 2-debat med statsministeren tirsdag aften.

Jeg er oprigtigt ked af, at Mette Frederiksen er i sygesengen i dag

Lars Løkke Rasmussen, statsminister (V)

Det har fået flere politiske modstandere til at spekulere i, om Lars Løkke Rasmussen har spekuleret i hendes sygdom. Herunder Radikale Venstres Ida Auken.

Man skal imidlertid huske på, at statsministeren var ved dronningen allerede i går for at meddele, at han ville udskrive folketingsvalget i dag, siger TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen.

Lyn-analyse

Det er klart, at nogle vil spekulere i om Løkke har spekuleret i Mette Frederiksens sygemelding, og den får lov at stå lidt, men jeg vil ikke sidde her og beskylde ham for det. Jeg tror, at det er kommet bag på ham.

Det her (valgudskrivelsen red.) er meddelt til en inderkreds. Det er meddelt til Dronningen. Og naturligvis administrationen. Det har han været mere eller mindre bundet af. Så det vil jeg ikke bebrejde ham. Jeg tror heller ikke, at Mette Frederiksen bebrejder ham det, for med medlidenhedseffekt og alt det, vil det ikke genere hende.

Samme melding kommer fra statsministeren selv:

- Jeg er oprigtigt ked af, at Mette Frederiksen er i sygesengen i dag, og det havde jeg altså ikke nogen viden om i går, da jeg meddelte hendes majestæt Dronningen, at jeg ville udskrive valg. Da jeg stod op var jeg af den overbevisning, hele formiddagen, at jeg skulle til debat på TV 2 i aften.

Socialdemokratiet har meldt ud, at det bliver Nicolai Wammen, partiets politiske ordfører, der skal debattere med statsminister Lars Løkke Rasmussen og resten af partilederne i valgkampens første debatter tirsdag aften på TV 2 og DR.

- Det er selvfølgelig rigtigt beklageligt, at Mette Frederiksen er syg, og jeg har sendt hende en sms, hvor jeg har forklaret mig og ønsket hende god bedring, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2 og understreger, at han har fuld forståelse for, hvis DR og TV 2 vælger at rykke dagens partilederrunde.

Lars Løkke Rasmussen fastholder, at han ikke ønsker at høste nogen gevinst ved hendes sygdom og ønsker hende god bedring, siger han.