Valg 2019

Løkke udskrev valg, mens Mette Frederiksen lå syg: - Jeg vidste det ikke

Ifølge Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, er Mette Frederiksen "tilbage snarest muligt".

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskrev i dag kort efter klokken 13 valg til Folketinget, og danskerne skal dermed til stemmeurnerne på Grundlovsdag 5. juni.

Men Lars Løkkes timing vækker undren - for netop nu ligger hans største rival til statsministertaburetten, Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i sygesengen.

Jeg har ikke nogen ambition om at forsøge at hente nogen gevinst ved, at Mette Frederiksen er syg. Jeg ønsker hende alt det bedste

Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister

Og det har sat gang i spekulationer, om Løkke har tænkt i at udskrive valg netop nu.

Mangel på format

- Jeg håber vitterligt ikke, at det har noget med Mette Frederiksens sygemelding at gøre. Det kan jeg ikke forestille mig, siger Enhedslistens formand, Pernille Skipper, om statsministerens valg om at udskrive folketingsvalget netop i dag.

Radikale Venstres Ida Auken er mere klar i spyttet og kritiserer Lars Løkke for timingen af udskrivelsen af valget.

- Det er dårlig stil af Lars Løkke at udskrive valg, når oppositionslederen ligger syg. Især når det er en lang valgkamp, hvor han sagtens kunne vente et par dage, til hun er frisk. Det siger noget om Lars Løkkes format, siger hun til BT.

- Dårlig stil, skriver hun desuden på sin Twitter-profil.

Sendte sms til Mette Frederiksen

Statsministeren siger, at han er oprigtig ked af, at Mette Frederiksen ligger i sygesengen.

- Jeg vidste ikke, at Mette Frederiksen var syg, da jeg i går meddelte dronningen, at jeg ville udskrive valg i dag, siger Lars Løkke Rasmussen og uddyber:

- Jeg har fuld forståelse for, hvis TV-stationerne vil tilrettelægge partilederrunderne på en anden måde ved eksempelvis at gennemføre den en anden dag. Jeg skal nok komme, lyder det fra Løkke.

Han forklarer, at han i løbet af formiddagen var af den opfattelse, at der var debat i aften på TV 2 mellem ham og oppositionslederen fra klokken 19.00-19.15.

Statsministeren har sendt en sms til Mette Frederiksen, hvor han forklarer sig og samtidig ønsker god bedring.

- Jeg har ikke nogen ambition om at forsøge at hente nogen gevinst ved, at Mette Frederiksen er syg. Jeg ønsker hende alt det bedste, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Sygemelding ikke i tankerne

TV 2s politiske kommentator Peter Lautrup-Larsen mener ikke, at statsministeren har tænkt i at udskrive valget netop i dag.

Han forklarer, at statsministeren var ved dronningen allerede i går for at meddele, at han ville udskrive folketingsvalget i dag.

Dermed skal valgudskrivelsen formentlig ikke ses i lyset af Mette Frederiksens sygemelding, mener TV 2s politiske analytiker.

Lyn-analyse

Det er klart, at nogle vil spekulere i om Løkke har spekuleret i Mette Frederiksens sygemelding, og den får lov at stå lidt, men jeg vil ikke sidde her og beskylde ham for det. Jeg tror, at det er kommet bag på ham.

Det her (valgudskrivelsen red.) er meddelt til en inderkreds. Det er meddelt til Dronningen. Og naturligvis administrationen. Det har han været mere eller mindre bundet af. Så det vil jeg ikke bebrejde ham. Jeg tror heller ikke, at Mette Frederiksen bebrejder ham det, for med medlidenhedseffekt og alt det, vil det ikke genere hende.

Syg i flere dage

I aftes omkring klokken 21 lagde Mette Frederiksen et opslag på sin Facebook-profil, hvor hun bekendtgjorde, at hun havde været syg i et par dage.

- Dårlig timing. Indrømmet. Jeg har været syg siden natten til lørdag, lyder det fra Socialdemokratiets formand.

- Jeg beklager de aflyste arrangementer i Viborg og Randers i weekenden. Godt Løkke ikke udskrev valg i mellemtiden, skriver hun.

Mette Frederiksen gør det samtidig klart, at sygdommen ikke er alvorlig, og at hun snart håber at være frisk igen.

Samtidig står det klart, at Socialdemokratiets formand ikke var klar over, at begyndelsen på valgkampen var lige på trapperne.

I et Facebook-opslag i dag klokken 13 - kort inden Løkke annoncerede udskrivelsen af valget - skrev Mette Frederiksen følgende:

- Jeg er klar sekundet efter, at jeg er på benene igen. Og jeg glæder mig meget til både at diskutere pension – og til det folketingsvalg, der vel for pokker bliver udskrevet en dag.

Påvirker ikke valgkampen

Imidlertid er Mette Frederiksen ikke i stand til at stille op i aftenens partilederunde på DR og TV 2. Hun erstattes af Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen.

- Mette Frederiksen er "tilbage snarest muligt". Hun følger det meget tæt, og hun er tilbage i topform inden for meget, meget kort tid, siger Nicolai Wammen.

Socialdemokratiets Dan Jørgensen ærgrer sig over, at partiets formand ligger syg på valgudskrivelsesdagen, men påpeger, at det ikke påvirker deres valgkamp.

Socialdemokratiets Dan Jørgensen ærgrer sig over, at partiets formand ligger syg på valgudskrivelsesdagen, men påpeger, at det ikke påvirker deres valgkamp.

- Vi har mange andre gode spillere på holdet, lyder det fra Dan Jørgensen.

Endnu et desperat træk fra en desperat mand

Frederik Vad Nielsen, formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

Et desperat træk

Fra Socialdemokratiets bagland lyder der kritik af Løkkes beslutning om at udskrive valget i dag.

Den kommer fra formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Frederik Vad Nielsen.

- Vildt ikke at vente et par dage, til Mette Frederiksen er på benene igen... Endnu et desperat træk fra en desperat mand, skriver DSU-formanden på Twitter.