Lars Løkke udskriver valg
Ifølge de seneste meningsmålinger er blå blok fra start bagud på point.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har udskrevet folketingsvalg til afholdelse onsdag 5. juni 2019, som er Grundlovsdag.
Det har han netop meddelt fra Folketingets talerstol.
- Jeg ønsker at bruge hele min vilje, mine kompetencer og min erfaring til fortsat at lede Danmark. Og jeg beder danskerne om genvalg ved folketingsvalget som afholdes 5. juni, siger statsministeren.
Danskerne kan nu se frem til en 29 dage lang valgkamp. Det er den længste siden 1975.
Blå blok bagud på point
Valgudskrivelsen kommer i kølvandet på en lang periode med dårlige meningsmålinger for blå blok.
Det har længe set svært ud for Lars Løkke Rasmussen at fastholde regeringsmagten, og ifølge den seneste Megafon-måling står blå blok til at få 41,9 procent af stemmerne. Det er den laveste opbakning i hele valgperioden.
I de 41,9 procent indgår ikke stemmer til Klaus Riskær Pedersen eller Kristendemokraterne, som ellers peger på Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Det skyldes, at de to partier ifølge målingen ikke kommer over spærregrænsen på to procent, og dermed er stemmerne som udgangspunkt spildt.
Nye Borgerlige, der også har Lars Løkke Rasmussen som deres foretrukne statsminister, står i målingen til at komme over spærregrænsen. Det samme kan være tilfældet for Stram Kurs, der dog peger på partiets egen leder, Rasmus Paludan, som statsminister. Her er det dog vigtigt at have med, at især målingen af Stram Kurs er forbundet med stor usikkerhed.
Billedet af en føring til rød blok bekræftes af de vægtede gennemsnit af målinger fra en lang række forskellige meningsmålingsinstitutter.
Mange partier kæmper om stemmerne
Der er sket meget siden valgkampen i 2015, hvor ti partier var opstillet. Denne gang er der 13 på stemmesedlen, og det skyldes, at Nye Borgerlige, Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs i denne valgperiode har indsamlet de fornødne underskrifter til at blive opstillingsberettiget.
Dermed skal endnu flere partier kæmpe om opmærksomheden, når danskerne skal overbevises i blandt andet TV 2s og DR's partilederrunder.
Regeringsdannelsen efter valget tegner også til at kunne blive spændende. Med hele fem statsministerkandidater i form af Lars Løkke Rasmussen (V), Mette Frederiksen (S), Pernille Skipper (Ø), Uffe Elbæk (Å) og Rasmus Paludan (P) er der ekstraordinært mange om buddet. Og partier på både blå og rød side stiller med ultimative krav, hvor de truer med at vælte deres egen statsministerkandidat, hvis ikke kravene bliver opfyldt.
Derfor kan regeringsforhandlingerne efter valget gå hen og blive komplicerede.