Folketingsvalg 2019

Historisk lang valgkamp venter partierne – og danskerne

Ikke siden 9. januar 1975 har valgkampen til et folketingsvalg været så lang, som den Lars Løkke Rasmussen (V) netop har skudt i gang.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har med udskrivelse af valg til afholdelse 5. juni skudt valgkampen i gang – og det bliver en historisk lang en af slagsen. Nemlig 29 dage.

Dermed skriver 2019-valget sig ind i historien som det valg med den 6. længste valgkamp siden 1953.

- Man skal helt tilbage til folketingsvalgene i 1960’erne, hvor man havde nogle meget lange valgkampe, siger politisk kommentator Noa Reddington.

I 1964 udskrev Jens Otto Kragh valgkamp på 53 dage

Siden 1953 har der været fem valg med meget lange valgkampe. Valget med den længste valgkamp var imidlertid ved folketingsvalget i 1964, hvor Jens Otto Kragh (S) udskrev valg 1. august til afholdelse 22. september – en valgkamp på 53 dage.

Dét valg endte med at give partiet et mandattal på 76 – et niveau, som partiet aldrig siden har været i nærheden af.

Faktisk har der ikke siden folketingsvalget i 1975 været en så lang valgkamp, som den Lars Løkke Rasmussen tirsdag skød i gang fra Folketingets talerstol. I 1975 var den nemlig på 35 dage.

Håber at ride på ryggen af godt EU-valg

Både måden valget blev udskrevet på, datoen og valgkampens længde kommer bag på de politiske kommentatorer, men det er ifølge Noa Reddington helt tydeligt, at Lars Løkke Rasmussen ønsker en lang valgkamp:

- Han vil gerne have en lang valgkamp. 29 dage. Det er over fire uger, og det kunne han jo ikke få, hvis han skulle ramme 26. maj, så det var nødt til at være længere.

Og det er der ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen flere grunde til. Den ene er, at Lars Løkke Rasmussen gerne vil om på den anden side af valget til Europa-Parlamentet 26. juni.

- Hvis Venstre får fremgang ved EP-valget – som de fleste tror, fordi Venstre fik et så dårligt EU-valg sidste gang – så kan Lars Løkke Rasmussen ride på ryggen af vælger- og mandatmæssig fremgang i valgkampen til folketingsvalget, siger han.

Samtidig har Lars Løkke Rasmussen før talt om, at han gerne ville have en længere valgkamp end den på omkring 21 dage, der de sidste mange år har været kutymen i dansk politik.

- Nogen vil sige, at de større partier så har mulighed for at slide de mindre op. Jeg tror ikke, at Venstre tror, at de kan slide Socialdemokratiet op – hverken økonomisk eller ressourcemæssigt, siger Peter Lautrup-Larsen.

Ramte alle andre datoer end 5. juni

Man skal også lægge mærke til, at folketingsvalget blev udskrevet fra Folketingets talerstol. Det er nemlig ikke sket siden 2007, hvor Anders Fogh Rasmussen udskrev folketingsvalg.

- Sidst Lars Løkke Rasmussen udskrev Folketingsvalg, skete det på Marienborg, siger politisk kommentator Søs Marie Serup.

På trods af at de politiske kommentatorer de sidste mange uger har gættet på stort set alle datoer frem til slutningen af maj, er det alligevel ikke lykkedes nogen at ramme den, som det ender med at blive: Grundlovsdag 5. juni.

Valgdatoen kommer da også bag på politisk kommentator Søs Marie Serup.

- Vi har afskrevet den indtil nu, fordi den ligger så tæt på valgdagen for EU-valget, siger hun og fortsætter.

- Men det er jo egentlig en meget smuk og poetisk dag at vælge at holde folketingsvalg på – det er en dag, hvor fanerne er fremme i forvejen. Og måske netop i et år, hvor vi har 13 partier, der stiller op til folketingsvalget, passer det jo meget flot at holde det lige præcis på Grundlovsdag.