Her er tallene, som partilederne vil skændes om i valgdebatter i aften
Partilederne mødes i valgdebat på TV 2 klokken 20.50, hvor seniorpension uden tvivl bliver et tema. Bliv klogere på tallene bag planerne her.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har udskrevet valg til afholdelse 5. juni, og dermed er valgkampen blevet skudt i gang.
Når partilederne tirsdag klokken 20.50 på TV 2 tørner sammen i den anden af valgets to første tv-dueller med partilederne, vil tilbagetrækningen for nedslidte sandsynligvis blive et tema - og der vil sandsynligvis fyge en masse tal gennem luften.
Det fik danskerne allerede en forsmag på mandag, da nye beregninger viste, at aftalen om seniorpension mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre kommer til at omfatte færre personer end Socialdemokratiets ditto.
Socialdemokratiet fremlagde i januar partiets plan for differentieret folkepension. Få uger forinden havde Lars Løkke Rasmussen holdt nytårstale – her talte han om den internationale situation, klimaet, sundhed samt ulighed og lighed. Han nævnte ikke tilbagetrækning for nedslidte med ét ord.
Det har imidlertid ændret sig, for nu er tidlig tilbagetrækning pludselig blevet et af de helt store temaer i valgkampen. Det vurderer TV 2's politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen.
- Der skal i valgkampen nok blive plads til nogle af de andre spørgsmål om klima, sundhed og udlændinge, men vi begynder altså her med hele velfærdsstaten og deres (Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksens, red.) troværdighed. Det er det, der er på spil for dem i aften.
Ingen af partiernes planer for tidlig tilbagetrækning er særlig konkrete og er med Peter Lautrup-Larsens ord ”fuld af løse ender.”
- Så vi vil nok få en diskussion af, hvilket forslag vi skal tro mest på, siger han.
Bagom de mange tal i debatten
I den diskussion, der allerede har været om de to planer for seniorpension, har der været en række tal på banen.
Lars Løkke Rasmussen har kritiseret Socialdemokratiets plan for at være "det største bluf," mens Mattias Tesfaye, der er medlem af Folketingets Beskæftigelsesudvalg for Socialdemokratiet, har beskyldt regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre for at manipulere med tallene.
Så hvad er egentlig op og ned på de mange tal, der med garanti vil blive gentaget i aftenens valgduel "Det første ord" på TV 2?
Bliv klogere herunder.