Valg 2019

Det koster millioner at holde to valg, men Løkke får ros for beslutningen

Det havde været billigere at holde folketingsvalg samme dag som europaparlamentsvalget. Men der er ikke mange stordriftsfordele, vurderer valgforsker.

Det kommer til at koste mange millioner kroner ekstra, at danskerne skal til valg på to datoer i stedet for én.

Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen var blandt de første til at ærgre sig, da statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrev folketingsvalg til afholdelse 5. juni i stedet for sammen med europaparlamentsvalget 26. maj:

- Det koster rigtig mange penge. Jeg tror, det er mere end 100 millioner kroner, siger Wammen.

- Det havde været naturligt at lægge folketingsvalget samme dag, så vi i stedet kunne bruge de 100 millioner på vores sundhed, børn eller ældre.

Hvad koster et valg?

Hverken Kommunernes Landsforening eller Økonomi- og Indenrigsministeriet kan oplyse prisen på to valgdatoer frem for én.

Der er selvfølgelig en lille stordriftsfordel i at holde to valg på samme dag, men det er altså ikke meget

Roger Buch, valgforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

I 2014 kostede europaparlamentsvalget alene 100 millioner kroner, vurderede Økonomi- og Indenrigsministeriet overfor TV 2 dagen efter valget. Roger Buch, valgforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, bekræfter, at prisen for et valg er i det leje.

- Jeg tror endda, det er lavt sat, siger han.

Økonomi- og Indenrigsministeriet oplyser ud fra tal fra Danmarks Statistik, hvad de seneste valg har kostet:

I 2015 var der folketingsvalg 18. juni, og 3. december var der folkeafstemning, hvor danskerne stemte nej til at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Pris for to valgdatoer på et år: 225 millioner kroner.*

I 2014 var der derimod europaparlamentsvalg og folkeafstemning om den fælles europæiske patentdomstol på samme dato, nemlig 25. maj.

Pris for to valg på samme dato: 166 millioner kroner.*

Altså en merudgift på 59 millioner for to valgdatoer i stedet for én.

*Beløbene er omregnet til 2018-prisniveau.

Stordriftsfordelene er små

Tallene kan dog ikke overføres direkte til situationen her i 2019, hvor danskerne skal til både europaparlamentsvalg og folketingsvalg.

I både 2015 og 2014 var det ene af årets to valg nemlig en folkeafstemning, og den slags er billigere at gennemføre. Der skal bare optælles ja'er og nej'er og ikke holdes styr på en masse kandidater.

- Der er selvfølgelig en lille stordriftsfordel i at holde to valg på samme dag, men det er altså ikke meget. Man skal blandt andet have næsten dobbelt op på personale, for der er jo to valglister at holde styr på og to forskellige optællingsprocesser, siger Roger Buch.

Han afviser dermed Nicolai Wammens (S) tese om, at man kan få to valg for ét valgs pris ved at afholde valg på samme dag.

Prisen for et valg afspejler lavpraktiske ting som tryk og forsendelse af stemmesedler, etablering af valgsteder, valgtilforordnede, der skal have et lille vederlag og noget at spise, mens de arbejder.

Demokrati koster penge

Det er ganske vist dyrere at holde valgene på to datoer, men det er alle pengene værd, er forskerens holdning.

- Demokrati koster penge. Om vi skal bruge 100 millioner eller 150 eller 200 på at afvikle to valg, det synes jeg ærlig talt er fuldstændig ligegyldigt. Det skal ikke være afgørende for, om man samler valg eller ej, siger Roger Buch.

- Jeg synes, der er god grund til at rose Løkke for ikke at have lagt valgene oveni hinanden. Det er ret mange millioner værd at gøre, synes jeg.

For mig er det ikke at ulejlige vælgerne ved på demokratiets festdag at bede dem tage stilling til, hvem der skal lede vores land

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

Han havde hellere set, at de to valg var placeret endnu længere fra hinanden, så europaparlamentsvalget ikke bliver helt overskygget af folketingsvalget. Men 26. maj og 5. juni er stadig bedre end én valgdato.

Valgforskeren minder om 2001, hvor kommunalvalget og folketingsvalget lå samme dag.

- Effekten var, at kommunalvalget blev udslettet.

Løkke afviser at ulejlige vælgerne

Flere politikere har kommenteret valget af to valgdatoer i stedet for én. Blandt andre sagde Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl:

- Optimalt set havde vi stemt samtidig med europaparlamentsvalget (26. maj, red.), så vi kun skulle ulejlige danskerne én gang. Men det at bruge grundlovsdag synes jeg er meget charmerende, for da er dannebrogsflaget jo også helt oppe på flagstangen, lød det lige efter valgudskrivelsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen afviser, at han ulejliger vælgerne:

- Jeg kan se, der allerede er nogle, der siger, at det er for dårligt, at vi skal ulejlige vælgerne. Jeg synes på en eller anden måde, det taler for sig selv. For mig er det ikke at ulejlige vælgerne ved på demokratiets festdag at bede dem tage stilling til, hvem der skal lede vores land, sagde han, da han mødte pressen ved Axelborg i København.

Statsministeren fastholder, at det giver god mening at afholde et folketingsvalg og et valg til Europa-Parlamentet hver for sig. Også selvom det ville spare flere millioner kroner, hvis de to valg blev slået sammen.

- Jeg synes, at der er god grund til, at de skal afvikles hver for sig. Jeg synes, at vi har brug for en lang valgkamp, for der er mange store spørgsmål i tiden. Vi lever i usikre tider, lyder det fra Løkke.