Derfor kommer der ikke valgplakater op i dag - vælgerformand tyvstartede

Bestemmelser i vejlovgivningen gør, at valgplakater først må opsættes fra lørdag 11. maj ved middagstid.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag fra Folketingets talerstol annoncerede , at datoen for det kommende folketingsvalg bliver 5. juni, var mange partisoldater med det samme klar til at skyde valgkampen i gang.

Men selvom det kribler i fingrene, må de væbne sig med tålmodighed fire dage endnu.

For valgplakater med folketingspolitikere må ikke hænges op i landets lygtepæle på offentlige veje og private fællesveje før lørdag 11. maj klokken 12.

Det skyldes bestemmelser i vejlovgivningen, understreger Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Ifølge vejlovgivningen må valgplakater nemlig først hænges op fra den fjerde lørdag før valgdagen klokken 12. Dette gælder uanset, at valget er udskrevet inden.

Reglerne gælder både for folketingsvalg, kommunal- og regionalvalg og valg til Europa-Parlamentet.

På grund af det forestående valg til Europa-Parlamentet 26. maj hænger der allerede plakater af de danske Europa-politikere i landets lygtepæle. Disse måtte opsættes fra lørdag 4. maj fra klokken 12.

Af den gamle skole

På trods af de klare regler, har mindst én partisoldat været lidt for tidligt ude.

Den lokale vælgerforeningsformand for Venstre i Hornsyld, Rasmus Ole Hansen, var allerede tirsdag eftermiddag ude og hænge plakater op for Venstres Troels Lund Poulsen.

Det bekræfter han over for TV 2.

Handlingen offentliggjorde han kort efter på sin Facebook-profil med et billede af valgplakaten med Troels Lund Poulsen. Rasmus Ole Hansen fik dog kort efter en mail fra Venstre omkring regler for valgplakater, og derfor tog han hurtigt valgplakaten ned igen.

- Jeg tænkte bare, nu er der udskrevet valg, så nu skal valgplakaterne hænges op, siger den lokale vælgerforeningsmand til TV 2 og uddyber:

- Jeg er sådan en venstremand af den gamle skole, så jeg er vant til, at man hænger plakater op, når der er valg, siger Rasmus Ole Hansen.

Styr på reglerne

Inde på Christiansborg tyder det på, at politikerne har bedre styr på reglerne.

Det gælder eksempelvis Jakob Mark fra SF, der på Twitter opfordrer sine kollegaer til at vente lidt med at opsætte valgplakaterne.

- Husk - ingen plakater før lørdag. Bare så vi undgår dumme situationer for plakatophængerne, skriver han.

Strenge krav til valgplakater

Selvom det måske ikke lige er til at se det, så gælder der nøje krav til politikernes valgplakater.

Plakaterne må ikke være større end 0,8 kvadratmeter. Hvis man ønsker at have større plakater, bannere eller skærme, skal der søges om tilladelse.

De skal hænge mindst 2,3 meter over fortov og cykelsti, og de skal være forsynet med navn, adresse, telefonnummer og e-mail på den, der står bag opsætningen.

Valgplakaterne må ophænges i lys- og elmaster på private fællesveje. På kommune- og statsveje må man også benytte hegn, vejtræer og genstande, der er fæstnet i jorden.

Valgplakaterne skal være taget ned igen senest otte dage efter valgdagen, hvilket vil sige torsdag 13. juni ved døgnets afslutning.