Omstridt S-kandidat har før været på kant med partiet

Nu kæmper han mod alenemødre. I sidste måned kæmpede han mod et forsøg på at få flere kvinder valgt ind i politik

Det er en mand, der gerne går sine egne veje, der nu – kort tid før Lars Løkke trykker på valgknappen – risikerer at blive fyret som folketingskandidat for Socialdemokratiet.

Senest er den 47-årige københavnske politiker Simon Simonsen kommet i voldsom modvind efter nogle markante Facebook-opslag sidste uge. Her kritiserer han partifællen Joy Mogensen, borgmester i Roskilde, for at have valgt at blive solomor.

Og så sent som i sidste måned var Simon Simonsen også uenig med partilinjen.

Han kæmpede hårdnakket mod nogle nye opstillingsregler, som hans partiafdeling i København ville indføre for at få flere kvindelige socialdemokrater ind i Københavns Borgerrepræsentation.

Her har Simon Simonsen selv siddet siden 2017, og tre ud af fire af hans partikolleger i borgerrepræsentationen er mænd.

Den nye særregel sikrer, at mindst 40 procent af personerne på opstillingslisten er kvinder.

Men ikke med Simon Simonsens gode vilje:

- Det er den værste form for diskrimination, det er ødelæggende for demokratiet, udtalte socialdemokraten til Ekstra Bladet og kaldte det en deroute for Socialdemokratiet, hvis andre i partiet skulle finde på at gøre tilsvarende.

Selvcentrerede og egoistiske

I den aktuelle debat er Simon Simonsen blevet kritiseret for at koble sin modstand mod solomødre – altså kvinder der får børn med en donor – sammen med kritik af Joy Mogensen.

I Facebook-opslaget om solomødre hævdede Simon Simonsen, at kvinder, der får børn med en donor, er selvcentrerede og egoistiske. En holdning, som Socialdemokratiets partiformand Mette Frederiksen efterfølgende kaldte et uhørt angreb på en kollega.

Den oprørske socialdemokrat har været politisk aktiv det meste af sit liv. Som ung var han aktiv i studenterorganisationer og var på et tidspunkt formand for de universitetsstuderende. Selv har han læst til cand.phil. i Odense og var ifølge hans Facebook-profil frem til sidste år chef på Københavns Professionshøjskole.

Flere partiskifter

Simon Simonsen har tidligere været medlem af både Enhedslisten og SF. Siden 2000 har han været medlem af Socialdemokratiet.

Ved valget til Københavns Borgerrepræsentation i 2017 fik han 964 personlige stemmer – det laveste stemmetal blandt de socialdemokratiske medlemmer.

Hans kreds holder mandag aften ekstraordinært bestyrelsesmøde, hvor Simon Simonsens fremtid er til debat.

Uanset udfaldet af bestyrelsesmødet er det i sidste ende de godt 400 medlemmer af kredsen, der vælger, hvem der skal være deres kandidat. Det kan ske på en ekstraordinær generalforsamling, som kan udskrives med ti dages varsel.

Dog er der mulighed for at indkalde med blot to dages varsel, hvis Løkke har udskrevet valg. Efterfølgende beregner Indenrigsministeriet sig 11 dages frist, hvis et parti beder om at få en kandidat udskiftet. Så selv om det er i 11. time, er truslen om at blive udskiftet altså reel.