Valg 2019

Løkke kan stadig nå dobbeltvalget

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bestemmer alene, hvornår valget skal udskrives. Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

Statsministeren har stadig et par dage at løbe på, hvis han ønsker to valg samtidig.

De seneste uger og måneder har der ikke været meget tvivl hos medier og politiske kommentatorer:

Hvis Løkke ikke udskriver folketingsvalg senest i dag mandag 6. maj, vil det være umuligt med både folketingsvalg og valg til Europa-Parlamentet søndag 26. maj.

Men det bygger på en forkert antagelse.

For en valgkamp på 20 dage er godt nok det mest normale, men det er ikke et egentlig lovkrav, fastslår Økonomi- og Indenrigsministeriet overfor TV 2.

Det ville således være overraskende, men altså ikke umuligt, at Løkke i løbet af de næste par dage udskriver dobbeltvalg til søndag 26. maj.

Løkke kan vente

Ved de seneste seks folketingsvalg har valgkampene været på enten 20, 21 eller 22 dage.

I nyere tid har ingen valgkamp været under 20 dage, og på Økonomi- og Indenrigsministeriets hjemmeside angiver man da også tydeligt, at det ”rent praktisk vil være vanskeligt at gennemføre et folketingsvalg på meget mindre end 20-21 dage".

Typisk er de cirka tre uger blevet nævnt som en grænse for blandt andet at sikre, at brevstemmer kommer frem til tiden.

Men fordi det er praksis, er det ikke nødvendigvis lov.

- Der er ikke lovregler, der bestemmer, hvor længe i forvejen statsministeren skal udskrive et folketingsvalg. I praksis giver det typisk ikke mening, at man for eksempel udskriver valget, tre dage før man afholder det, men der er ikke nogen regler, der forhindrer det, siger Christine Boeskov, valgkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriet, til TV 2.

Engell: Danskerne foretrækker kort valgkamp

Politisk kommentator og tidligere konservative minister Hans Engell mener også fortsat, at Løkke vil stå stærkest ved at give danskerne et dobbeltvalg 26. maj. Også selvom det betyder en kortere valgkamp end normalt.

- Det er klart, at der er en række EU-kandidater, der vil være kede af det, men for Løkke er det alt i alt ikke den dårligste cocktail, siger Hans Engell.

Engell mener, at vælgerne vil være godt tilfredse med en kort valgkamp.

- Jeg tror, at mange vælgere allerede er godt trætte efter at have talt om valgkamp i over et halvt år. Så de er parate. Og de mange vælgere, der ikke har besluttet sig endnu, vil alligevel først beslutte sig i allersidste øjeblik. Jeg tror faktisk, at de fleste vil foretrække en kort valgkamp, siger Hans Engell.

Blade på træerne

Lars Løkke Rasmussen har tidligere sagt, at han tidligst vil udskrive folketingsvalget, når der er blade på træerne.

Og selvom det sneede flere steder i Danmark i weekenden, må man sige, at bladene på træerne er ankommet.

Hans Engell mener, at Løkke har lurepasset. Uden at få gevinst ud af det.

- Initiativet - der altid har været Løkkes styrke - har han tabt undervejs i det seneste halve år. Alene når man kigger på meningsmålingerne, må man konstatere, at regeringen ikke har haft fordel ved at trække valget ud til det absolut sidste.

- Løkke har ventet for længe, han har mistet momentum, og han er endt i en situation, hvor han skal gå til valg med en blok, der ikke engang har et fælles projekt. Nu bliver det op ad bakke uanset, hvornår valget skal afholdes, siger Hans Engell.

Der skal senest være afholdt folketingsvalg i Danmark 17. juni i år.

Det efterlader således stadig rig mulighed for, at Løkke kan udskrive valget i dagene efter valget til Europa-Parlamentet søndag 26. maj.