Politik

S-politiker kan miste opstilling til Folketinget efter kritik af gravid borgmester

At sagen er kommet hertil bekymrer Simon Simonsen, fortæller han til TV 2.

Den socialdemokratiske folketingskandidat Simon Simonsen skrev i denne uge et Facebook-opslag, hvor han kritiserede kvinder for at få børn alene.

Særligt hårdt gik det udover partifælle og borgmester i Roskilde Joy Mogensen, der er gravid med et donorbarn.

Opslaget førte til massiv kritik af Simonsen, og også den socialdemokratiske leder, Mette Frederiksen, gik ind i debatten og tog Joy Mogensen i forsvar.

Nu har Socialdemokratiets kreds i Indre By & Christianshavn i København, hvor Simon Simonsen er opstillet til Folketinget, indkaldt til ekstraordinært bestyrelsesmøde mandag 6. maj.

Dagsordenen er "kredsbestyrelsens stillingtagen til folketingskandidatens fortsatte kandidatur og tillid til kandidaten", fremgår det af en intern mail, som TV 2 er i besiddelse af.

Af indkaldelsen fremgår det, at det ”først og fremmest handler om folketingskandidatens ageren og adfærd i denne sag”.

Indkaldelsen er underskrevet kredsformand Carlo Søndergaard på vegne af bestyrelsen. De skriver videre, at ”alle dele af partiorganisationen” har forsøgt at få Simon Simonsen til at undskylde, slette opslaget samt finde en løsning. Det har Simon Simonsen ikke ønsket, lyder det.

Troværdighed på spil

Bestyrelsen skriver videre, at der har været afholdt flere møder med Simon Simonsen, og at mange medlemmer har kontaktet dem med deres bekymring – ingen var enige med Simon Simonsen, lyder det.

- Det handler også - og særligt - om kredsens troværdighed i partiet og blandt medlemmerne, og om stillingtagen og handling i processen.

- Kredsens seriøse arbejde omkring kredsens folketingskandidat er blevet væsentligt besværliggjort af denne sag, står der.

Simon Simonsen er meget overrasket over, at sagen er kommet hertil, siger han til TV 2:

- Jeg kan jo konstatere, at man overvejer, om jeg skal have lov til at stille op til Folketinget.

Nu står jeg tilbage med en bekymring på egne vegne, men også på partiets vegne

Simon Simonsen, folketingskandidat (S)

- Derfor står jeg nu tilbage med en bekymring på egne vegne, men også på partiets vegne, i forhold til hvor meget vi kan diskutere. Jeg mener, at der skal være plads til at udvikle vores politik. Og jeg mener også, at vores demokratiske sindelag kan være i fare, siger han og understreger, at der skal være plads til forskellige holdninger.

Men han forstår dog godt, at folk har undret sig:

- Jeg synes, at det er vigtigt, at alle emner kan løftes i en politisk debat, og jeg synes også, at det er vigtigt, at man kan have divergerende holdninger. Og hvis vi ikke kan have det, er vores demokratiske sindelag i fare, siger Simon Simonsen til TV 2.

Skulle være løftet på anden vis

Carlo Søndergaard uddyber overfor TV 2, at han og partiet har fået over 100 henvendelser fra utilfredse medlemmer, siden sagen tog fart.

Derfor har de set sig nødsaget til at lade Simon Simonsens kandidatur komme på prøve.

- Når vi sidder i en situation, hvor der er prøvet mange forskellige løsninger, og det ikke har været muligt at få kandidaten til at medvirke, er den eneste mulighed at kredsbestyrelsen må tage stilling til Simons kandidatur, og om man har tillid til, at han skal være kredsens kandidat.

Jeg oplever, at vi har mange gode, demokratiske diskussioner

Carlo Søndergaard, kredsformand (S)

Carlo Søndergaard siger videre, at man vil have prøvet af, hvor bred utilfredsheden med Simon Simonsen er blandt partiets medlemmer. Såfremt bestyrelsen bestemmer det, kan Simon Simonsens kandidat efterfølgende blive prøvet af ved en generalforsamling. Dermed kan han enten få stadfæstet sit kandidatur, eller medlemmerne kan beslutte sig for en ny kandidat.

Han afviser derimod, at der skulle være et problem med det demokratiske sindelag i Socialdemokratiet. Tværtimod. Det handler derimod om tonen og håndteringen af sagen, siger han. Og så skulle man have løftet diskussionen på anden vis.

Socialdemokratiets kredsformand i Indre by & Christianshavn i København, Carlo Søndergaard, fortæller til TV 2, at man er nødt til at få prøvet af, om der er opbakning til, at Simon Simonsen er kredsens folketingskandidat.

- Jeg oplever, at vi har mange gode, demokratiske diskussioner. Og havde det været en etisk debat, der ikke havde stået på skuldrene af Joy Mogensens graviditet, havde vi formentlig været et andet sted i dag, siger han.

”Han udskammer kvinder”

I opslaget, som hele sagen handler om, kalder Simon Simonsen de enlige forældre både selvcentrerede og egoistiske.

- At blive aleneforældre er blevet et personligt frigørelsesprojekt, der handler om selvrealisering frem for at forsøge at komme hinanden mere ved, satse mere på familielivet og ad den vej skabe en familie, skrev han blandt andet på Facebook.

Simon Simonsen mener, at det er et problem, at flere og flere kvinder går samme vej som Joy Mogensen og bliver soloforældre.

- Det er en tragedie af shakespeareske dimensioner, når der samtidigt er cirka 500.000 skønne og vidunderlige mænd, der er barnløse, skrev Simonsen.

Tal fra Sundhedsstyrelsen har vist, at mere end hver tiende dansker lider af ufrivillig barnløshed. Simon Simonsens opslag har da heller ikke begejstret sagens anden hovedperson:

- Jeg føler, at Simon Simonsen bruger mig og min graviditet til at udskamme kvinder, og det skal han ikke have lov til. Han kender mig ikke, han kender intet til mit liv, mine tidligere forhold eller mit valg, har 38-årige Joy Mogensen tidligere udtalt til TV 2.

Hun har søndag ikke ønsket at udtale sig yderligere til TV 2.

Skrev nyt opslag

Før 2007 kunne kvinder kun få fertilitetsbehandling, hvis de levede i et fast forhold med en mand. Men siden det blev lovligt at få hjælp som enlig kvinde, har tallet været støt stigende. Ifølge tal fra Dansk Fertilitetsselskab forventede man 489 børn født af solomødre efter behandling i 2013. I 2018 var tallet 709.

Heriblandt er der børn, der er blevet til ved hjælp af anonyme donorer, men også såkaldte åbne donationer, hvor barnet senere har mulighed for at få oplyst, hvem faren er.

Det er også tilfældet med roskildeborgmesterens kommende barn, hvilket hun uddybede, da hun offentliggjorde nyheden. Alle i byen vidste, at hun ikke havde en kæreste, og hensigten var altså at være ærlig omkring sin situation - ikke at blive taget op til debat, fortæller hun.

Simon Simonsen valgte efter den enorme opmærksomhed at skrive et nyt opslag, hvor han uddybede sine holdninger.

Flere vil have folketingskandidaten til at fjerne sit første opslag, men i det nye opslag lader han forstå, at han står ved sin kritik. Det handler ifølge ham ikke om Joy Mogensen, men om de børn, der skal vokse op uden en far.

- Forestil dig, at din mor havde fravalgt din far på dine vegne, inden du var blevet født. Ville du være blevet den mand eller kvinde, som du er i dag, uden en far? Det tror jeg ikke, skriver Simon Simonsen.

For ham er nye familieformer, donorbørn og hjælp til børn ikke problemet. Problemet er derimod, at familier i Danmark ikke har de bedste rammer, og at børn ofte kommer for sent til, fordi karrieren er vigtig, siger han i en video. Og det vil han sætte fokus på i Folketinget.