Valg 2019

Folketingskandidater pryder lygtepæle - Venstre beklager, mens S afviser problem

Radikale har skrevet på bagsiden af en valgplakat. De oplyser, at det er gjort af hensyn til genbrug.

Lørdag klokken 12 blev lygtepæle, træer og offentlige rækværker fyldt med valgplakater til europaparlamentsvalget.

Her var der nemlig præcis 22 dage til, at danskerne skal sende 14 kandidater til Europa-Parlamentet. Og da dagen også var den fjerde lørdag før valget, må der ifølge loven hænges plakater op.

Men i lygtepæle i Fårevejle Kirkeby i Vestsjælland kom der også valgplakater op med kandidater, der ikke stiller op til EP-valget, men til det kommende folketingsvalg. Mere præcist af statsminister Lars Løkke Rasmussen og finansordfører Jacob Jensen – begge fra Venstre.

Og da der som bekendt endnu ikke er udskrevet valg, er det i strid med loven.

Derfor ryger de da også ned igen, lyder det:

- Jeg har fået det at vide, og de kommer ned med det samme, siger Kai Hansen, som er bestyrelsesformand for Venstre i Odsherred Kommune, til TV 2.

”En absolut fejl”

Ved folketingsvalg gælder det, at valgplakater ikke må hænges op, før statsministeren har annonceret valgets udskrivelse.

Det er en absolut fejl, at de er kommet op, og vi beklager meget

Kai Hansen

Kai Hansen formoder da også, at det er en kommunikationsfejl i forbindelse med opsætningen af plakater til europaparlamentsvalget, der har ført til det.

- Det er en absolut fejl, at de er kommet op, og vi beklager meget. Vi hiver dem ned med det samme, siger han.

Ifølge Kai Hansen er der tale om cirka 30 plakater.

Også i Aalborg er der kommet plakater op før tid. Således hænger der omkring 10-30 plakater af folketingsmedlemmet Morten Marinus fra Dansk Folkeparti. Men det var heller ikke meningen, og der vil blive rettet op på det i dag, siger han til TV2 Nord:

- Der er tale om en fejl 40 (en menneskelig fejl red.). Jeg ved ikke præcis, hvad der er sket, men der er muligvis blevet taget plakater fra den forkerte bunke, eller der er nogen plakater, der er blevet byttet om, siger Morten Marinus.

Der har været spekuleret i, om Lars Løkke Rasmussen ville udskrive folketingsvalg til afholdelse 26. maj – samme dag som til Europa-Parlamentet.

Valgkampe i Danmark varer ofte omkring 20 dage, og derfor kan mandag 6. maj være sidste mulighed, hvis det skal blive søndag 26.maj. Det ville således være første gang, at valget blev afholdt på en søndag.

Men det er ikke en lov. Ifølge Folketinget er det typisk tre uger af hensyn til brevstemmer, men det er ikke nedfældet i Grundloven.

Alternative løsninger - S deler plakat i to

Det er imidlertid ikke kun Venstre, der har blandet de to valg sammen.

Således har Socialdemokratiet hængt plakater op i Høje-Taastrup, hvor både folketingskandidat Anne Sina og kandidat til Europa-Parlamentet Jakob Thiemann pryder.

Selv siger Anne Sina til TV 2 Lorry, at der er tale om en valgplakat til Europa-Parlamentet. Og det samme siger kredsformand Per Gravgaard Hansen:

- Det er Jakobs valgplakater. Og det er EU-valgplakater.

- Hun støtter EU-kandidaten. Det her handler jo om, at der er mange, der går og venter på at Lars Løkke trykker på den knap. Der har været mange drøftelser om parallel-valg (EU og folketingsvalg sammen, red). Det er det, vi har forberedt os på. Det er en speciel situation, siger Per Gravgaard Hansen til TV 2 Lorry.

TV 2 har foruden Anne Sina og Jakob Thiemann fået tilsendt billeder, hvor Jakob Thiemann deler plakaten med David Trads og Yildiz Akdogan.

R vender plakat om

Også en kandidat fra Det Radikale Venstre har hængt plakater op.

Således hænger der flere plakater af folketingskandidaten Samira Nawa i København. De er bare vendt om og har med sprittusch fået tilføjet et budskab.

- Jeg var ude og hænge EP-plakater op med Radikale budskaber. Så det var det, jeg gjorde. I stedet for at bestille en hel stak nye radikale plakater hjem, har jeg valgt at bruge bagsiden af mine egne, der allerede var trykt, siger hun til TV 2.

Nogle af plakaterne hænger dog med ansigtet udad og har fået tilføjet ”Stem Radikalt til EP-valget”, hvilket ikke er tilladt. Men det var heller ikke meningen:

- Det er en fejl. Og det er jeg ved at få rettet op på. Pointen var, at det skulle stå på bagsiden.

Samira Nawa kan godt se, at det kan ligne, at hun udnytter situationen til få en god plads, men hun holder fast i, at det handler om genbrug:

- Når valget udskrives, vil jeg gå ind og genbruge de plakater med budskabet på bagsiden. Det er klart, når jeg er folketingskandidat, siger hun.

Forsker: Plakater er gammeldags - men vigtige

Spørger man Niels Nørgaard Kristensen, der er lektor ved statskundskab på Aalborg Universitet, er der ikke nogen tvivl om ulovligheden i partiernes ageren:

Det er klokkeklart. Den kan ikke gradbøjes

Niels Nørgaard Kristensen, lektor Aalborg Universitet

- Man må simpelthen ikke hænge plakater op til folketingsvalget, før valget er udskrevet. Det er klokkeklart. Den kan ikke gradbøjes, siger han til TV 2.

Niels Nørgaard Kristensen fortæller, at det er normalt, at plakaterne blot bliver taget ned igen. Og derfor kan det være, at nogle partier er villige til at løbe en risiko, siger han.

Sanktionerne er små, og vigtigheden af plakaterne er nemlig vigtig. Ikke mindst for de unge vælgere, der bliver opmærksomme på kandidater. Særligt de ukendte.

- Det er et godt eksempel på den ivrighed, som partierne lægger i at få de her plakater op hurtigst muligt for at øge synligheden hos deres kandidater. Mange tror måske, at det er lidt gammeldags og umoderne, men forskningen viser sig, at de har overraskende stor indflydelse på, hvordan folk stemmer, siger Niels Nørgaard Kristensen.

Valgplakater må ikke være større end 0,8 kvadratmeter, og de skal hænge mindst 2,3 meter over fortov og cykelsti. De skal desuden være forsynet med navn, adresse, telefonnummer og e-mail på den, der står bag opsætningen.

De må ophænges i lys- og elmaster på private fællesveje. På kommune- og statsveje må man også benytte hegn, vejtræer og genstande, der er fæstnet i jorden.

Hvis man ønsker at have større plakater, bannere eller skærme, skal der søges om tilladelse.

Alt hvad der hører til dem – inklusiv strips og snore – skal være taget ned senest otte dage efter valgdagen.