BLOG: SpÞrgsmÄlet var ligetil, men svaret er ikke simpelt

16x9
Tilbage i november 2018 blev Theresa May enig med EU om en brexitaftale. Foto: Daniel Leal-olivas / Scanpix Denmark

BLOG: I gÄr modtog jeg en mail fra en kollega. Selve mailen var tom, men i emnefeltet stod fÞlgende: "Hvad er dine planer i nÊste uge?"

Det er en fuldstÊndig normal mail for mig at fÄ. Der sidder kolleger pÄ TV2s redaktion i Danmark, som forsÞger at skabe sig et overblik over, hvad verden byder pÄ i den kommende tid, sÄledes at de kan foretage planlÊgning af sendefladen hjemmefra. Det giver god mening.

Men mailen (eller emnefeltet i dette tilfÊlde) fik mig alligevel til at stoppe op. For selvom spÞrgsmÄlet er ligetil, er svaret ikke simpelt, og det har det ikke vÊret i lang tid.

Det seneste halve Är er dagene her i Storbritannien blÊst afsted. Med orkanstyrke faktisk. De politiske vinde Êndrede konstant retning uden varsel. Reel planlÊgning af min arbejdstid var vindens fÞrste offer. Det eneste, der giver mening i sÄdan en situation, er naturligvis at lade sig rive med.

For de, som mÄtte have mistet overblikket over Brexit (hvilket vil vÊre fuldt forstÄeligt), fÄr lige et tilbageblik pÄ det uvejr, der udviklede sig til en velvoksen politisk orkan (jeg har udeladt en rÊkke begivenheder for at fatte mig i en form for korthed).

Tilbage i november 2018 blev Theresa May enig med EU om en Brexit-aftale. Den prÊsenterede hun for sin regering pÄ et maraton-langt mÞde, der mundede ud i, at hun kunne fortÊlle nationen, at regeringen bakkede hende op. Dagen efter sagde et par ministre op i protest mod aftalen. SÄ satte May en dato i december, hvor aftalen skulle til afstemning i parlamentet. SÄ fik hun kolde fÞdder og trak det tilbage. SÄ blev parlamentsmedlemmerne rasende. SÄ sagde en flÞj i hendes eget parti, at de ikke lÊngere havde tillid til hende, hvilket udlÞste en afstemning om hendes position som premierminister. Den afstemning vandt hun.

SÄ blev det 2019 og skÊbnedag (15. januar). Mays brexitaftale blev sendt til afstemning i parlamentet. Det blev et rungede nej fra parlamentet. May led et historisk stort nederlag. SÄ fremsatte oppositionsleder Jeremy Corbyn et mistillidsvotum mod regeringen. Han tabte. SÄ blev der debatteret og stemt i parlamentet. Det meste blev nedstemt, men sÄ var der flertal for noget. Parlamentet pÄlagde regeringen at tage til Bruxelles og genforhandle en del af skilsmisseaftalen (den del, der handler om Nordirland), som EU ellers havde sagt ikke var til genforhandling. SÄ forlod en gruppe konservative og Labour-politikere deres partier i protest for at danne et nyt parti. May tog til Bruxelles og fik nogle forsikrende ord med fra EU-toppen om Nordirland-problematikken. Parlamentet var utilfreds med det og nedstemte hendes Brexit-aftale for anden gang (den 12. marts). SÄ mistede Theresa May stemmen grundet en halsinfektion og var nÞdt til at fÄ kolleger til at tale sin sag i parlamentet. SÄ stemte parlamentet nej til at forlade EU uden en aftale. SÄ mente parlamentet, at Theresa May skulle tage til EU og bede om en udsÊttelse af Brexit.

Parlamentsformanden stĂžvede en 500 Ă„r gammel regel af, der gjorde, at May ikke kunne bringe sin aftale til afstemning igen en tredje gang. SĂ„ drog May til Bruxelles og fik en forlĂŠngelse af Brexit-processen (til den 12. april), men en helt anden dato, end den hun havde bedt om. SĂ„ holdt May en tale hvor hun gav parlamentsmedlemmerne skylden for det politiske kaos. Det gjorde parlamentsmedlemmerne endnu mere rasende. SĂ„ fratog parlamentet kortvarigt magten fra regeringen, hvilket udlĂžste en stormflod af afstemninger om alternative lĂžsninger. Det blev en blindgyde, for der var ikke flertal for noget. SĂ„ sagde May, at hun ville gĂ„ af, hvis bare der var opbakning til hendes aftale. Hun ville sĂ„ at sige kaste sig pĂ„ svĂŠrdet og ofre sig for sin Brexit-aftale. Men hun ramte ved siden af. For da hun (den 29. marts) sendte aftalen til afstemning tredje gang (for at omgĂ„ den 500 Ă„r gamle regel knĂŠkkede hun aftalen over i to), tabte hun igen og blev dermed siddende. SĂ„ inviterede hun Labour til forhandlinger om et nationalt Brexit-kompromis og sagde, at hun ville tage tilbage til Bruxelles og bede om en ny forlĂŠngelse. SĂ„ vedtog parlamentet – der igen tog magten fra regeringen - en lov, der tvang hende til at tage til Bruxelles og bede om en ny forlĂŠngelse (fordi de ikke stolede pĂ„, at hun ville gĂžre det). SĂ„ blev parlamentssalen lukket en dag, fordi det regnede ind gennem et hul i taget (ja, det skete faktisk). SĂ„ tog May til Bruxelles for at bede om en ny forlĂŠngelse. Og fik endnu en gang en helt anden Brexit-dato (31. oktober), end den hun selv havde foreslĂ„et.

SÄ gik alle pÄ pÄskeferie. Og sÄ holdt det Þjeblikkeligt op med at blÊse.

Det er tre uger siden. Oven pĂ„ et hĂŠsblĂŠsende halvt Ă„r fĂžles det som om, at britisk politik har bevĂŠget sig ind i orkanens Ăžje. Der, hvor der ikke er en vind, som rĂžr sig. Der, hvor der er blikstille og Brexit-debatten ikke bare buldrer lĂžs fra morgen til aften. Bevares – smĂ„briser er blĂŠst forbi. Et lĂŠk fra det nationale sikkerhedsrĂ„d, en ministerfyring, et lokalvalg. SidstnĂŠvnte er mĂ„ske et varsel om, at vi snart rammer orkanens Ăžjemur og rammer blĂŠsevejret igen. NĂ„r resultaterne fra lokalvalgene er kendt i lĂžbet af fredag, vil fokus igen rette sig mod national politik, hvor det eneste, der dominerer, er
ja, Brexit. Men spĂžrgsmĂ„let, der hele tiden stĂ„r ubesvaret hen, er: Hvad sker der nu? De seneste meldinger er, at drĂžftelserne mellem de to store partier i landet om et potentielt nationalt kompromis bevĂŠger sig fremad. For sĂ„ at bevĂŠge sig baglĂŠns. Hvis ikke der snart er enighed om noget, skal briterne stemme til Europaparlamentsvalget. Hvis der imod manges forventning opnĂ„s enighed, sĂ„ skal der jo ogsĂ„ findes flertal for aftalen i parlamentet. SĂ„ er der ogsĂ„ den mulighed, at samtalerne henover midten bryder sammen. I det tilfĂŠlde har Theresa May lovet en ny tsunami af afstemninger i parlamentet.

NÄ, sÄ er der selvfÞlgelig ogsÄ et andet spÞrgsmÄl at besvare. Det jeg blev stillet i en mail af min kollega pÄ redaktionen i Danmark: "Hvad er dine planer i nÊste uge?"

Jeg mÄ se at fÄ sendt ham et svar.