Ny måling: Stram Kurs kan være på vej mod Folketinget

Ny måling indikerer, at Stram Kurs kan ende med at komme i Folketinget. Samtidig får blå blok den ringeste opbakning i hele denne valgperiode.

For første gang giver en meningsmåling et bud på, hvor stor opbakningen er til det yderligtgående islamkritiske parti Stram Kurs, der efter alt at dømme vil være på stemmesedlen ved det kommende valg.

Målingen er foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken og giver partiet 2,7 procent af stemmerne. Den statistiske usikkerhed er på +/- 1,1 procentpoint. Altså ville Stram Kurs ifølge målingen efter alt at dømme få mellem 1,6 og 3,8 procent at stemmerne, hvis der var valg i morgen.

Stor usikkerhed

Ifølge chefen for den kvantitative afdeling hos Megafon, Casper O. Jensen, skal der dog tages en række forbehold i forhold til målingen.

- Det er værd at understrege, at dette i udpræget grad er et øjebliksbillede, og at den aktuelle fordeling er langt mere følsom for udsving, end tilfældet er blandt de etablerede partier. Dette hænger sammen med, at alle partiets vælgere i sagens natur er nytilkommere. Stram Kurs har ikke en hård base af kernevælgere, som spænder et sikkerhedsnet under dem i forhold til spærregrænsen, lyder det fra Casper O. Jensen.

Stram Kurs, og særligt Rasmus Paludan, har i de seneste uger fået massiv omtale - blandt andet som følge af uroligheder i forbindelse med Paludans demonstrationer, og det faktum, at partiet i rekordfart har fået indsamlet det krævede antal vælgererklæringer for at blive opstillet.

Målingen fra Megafon er samtidig den første måling, der direkte har inkluderet Stram Kurs, og derfor er der endnu ikke målinger fra andre meningsmålingsinstitutter at sammenligne med. Valgforskning viser, at der generelt er stor usikkerhed forbundet med at måle på helt nye partier.

Stram Kurs har alene anmeldt sig som opstillingsberettiget, men Indenrigs- og Økonomiministeriet har ikke endeligt godkendt anmeldelsen. Det er derfor ikke bekræftet fra officielt hold, at partiet vil være at finde på stemmesedlen ved det kommende valg.

Ifølge ministeriet har Stram Kurs indsamlet 21.612 vælgererklæringer, altså flere end de krævede 20.109. De erklæringer er ministeriet lige nu igang med at validere. Ministeriet har ikke villet oplyse overfor TV 2, hvordan den proces foregår.

DF står til at miste mere end en tredjedel

Når alt det er sagt, tyder målingen på, at Stram Kurs stort set udelukkende henter vælgere fra partierne i blå blok.

Særligt Dansk Folkeparti står dårligt i målingen fra Megafon. Blot 12,6 procent af stemmerne - svarende til 23 mandater - ville partiet ifølge Megafon få, hvis der var valg i morgen.

Står den måling til troende, har Kristian Thulesen Dahls parti altså mistet mere end en tredjedel af de vælgere, der satte kryds ved liste O ved valget i 2015. Her fik DF 21,1 procent af stemmerne og blev det næststørste parti i Folketinget.

Mange af disse har bevæget sig over blokgrænsen og vil nu stemme på Socialdemokratiet. Og dét er en af årsagerne til, at rød blok nu står til et solidt forspring. Selv uden Alternativets mandater - som ifølge partileder Uffe Elbæk bliver "taget ud af ligningen", hvis han ikke selv bliver statsminister - står Mette Frederiksen til at få opbakning fra 90 mandater.

Det betyder dog langt fra, at det i så fald bliver enkelt for Mette Frederiksen at samle opbakning til at danne en regering efter et valg. I løbet af de seneste uger har flere partier stillet ultimative krav til Mette Frederiksen, blandt andet om indrømmelser på udlændingepolitikken.

Blå blok langt bagud

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) chancer for at kunne genvinde magten, bliver samtidig stadigt mindre. Målingen giver således den laveste opbakning til partierne i blå blok i hele denne valgperiode.

Når stemmespildsproblematikken er medregnet, står partierne, der på forhånd har tilkendegivet, at de peger på Venstre-formanden, til blot 41,9 procent af stemmerne. Omregnet til mandater er det blot 74.

Rasmus Paludan har meddelt, at han peger på sig selv som statsminister.

Den statistiske usikkerhed i forhold til blokkene er på maksimalt 3,4 procent. Man skal altid være varsom med at drage for håndfaste konklusioner på baggrund af en enkelt meningsmåling. Men kigger man på de såkaldte vægtede gennemsnit af målinger fra en lang række forskellige meningsmålingsinstitutter, er billedet også, at blå blok er langt bagud lige nu.

Der skal senest være afholdt folketingsvalg 17. juni.