Politik

Slagsmål tvang Mette F. til at afbryde tale - men ellers var dagen helt udramatisk, siger Engell

Politisk kommentator Hans Engell mener, at 1. maj-talerne hurtigt vil gå i glemmebogen.

- Venner, prøv lige at høre her. Man kan godt være uenig i et demokrati, og man kan råbe. Men I skal lade være med at slås.

Sådan lød det fra socialdemokraternes partiformand, Mette Frederiksen, da hun kortvarigt måtte afbryde sin 1. maj-tale i Fælledparken i København på grund af, at der udbrød tumult blandt de fremmødte.

Optrinnet var kulminationen på en fortættet stemning i Fælledparken, hvor Mette Frederiksen var blevet mødt af lige dele buh- og jubelråb fra folkemængden.

Efter sin tale fortæller Mette Frederiksen (S) til TV 2, at hun stoppede undervejs i sin tale, fordi der var slåskamp foran scenen. Video: Morten Nielsen

Flest skrålede med på slagsange om, at Danmark har brug for en ny regering, mens de utilfredse havde lavet et banner, hvor der stod "Socialdemokrati - pensionshykleri".

Et budskab, der henviste til, at Socialdemokratiet i 2006 var med til at indgå en aftale om at hæve pensionsalderen, i takt med at danskerne lever længere.

Imidlertid afviste Mette Frederiksen over for TV 2 ønsket om at tilbagerulle netop den aftale.

- Jeg synes, det giver god mening, at i takt med at vi lever længere, at vi også arbejder længere, for der er nogle, der skal finansiere det her velfærdssamfund. Men vi bliver også nødt til at erkende, at det ikke er alle, der kan blive ved med at arbejde. Det er den gruppe, der ikke kan på grund af nedslidning, jeg gerne vil passe på med en ret til tidligere folkepension, sagde hun.

Mette Frederiksen lytter med på slagsangen 'Danmark vil have en socialdemokratisk regering'.

Mette Frederiksen havde generelt en travl dag, der startede tidlig morgen i Aalborg, fortsatte over middagstid i Odense og sluttede ud på eftermiddagen i Fælledparken i København.

- En blegrød 1. maj

Politisk kommentator Hans Engell var ikke imponeret over 2019-udgaven af 1. maj. Det politiske indhold var hørt før:

- Det var en lidt blegrød 1. maj, hvor ingen af partilederne fra Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten sagde noget, de ikke havde sagt før. Jeg savnede noget humor, og så savnede jeg noget internationalt udsyn. Vi står ikke kun på vej ind i et folketingsvalg, men også i midten af et europaparlamentsvalg, men det hele handlede om miniput-Danmark - pasningsordninger og skoleklasser. På sin vis virkede det lidt provinsielt, siger han.

Også fremmødet i København skuffede ham.

- Det var primært studerende, skoleelever og apparatjikker, der var taget i Fælledparken. Tidligere var der også masser af fabriksarbejdere, der tog ind på Østerbro, men dem var der ikke mange af i dag.

Olsen Dyhrs paradigmeskift og Skippers advarsel

Inden Mette Frederiksen afholdt sin hovedtale i Fælledparken, havde SF's formand, Pia Olsen Dyhr, slået på tromme for et paradigmeskift i den offentlige sektor.

- Vi har en pligt til at genskabe trygheden der, hvor langt de fleste møder velfærden - i daginstitutionerne, hospitalerne, ældreplejen og folkeskolen, sagde hun.

Enhedslistens Pernille Skipper fokuserede i sin tale på, at den kommende valgkamp ikke må blive taget som gidsel af højreorienterede ekstremister.

- Vi skal ikke tillade, at denne her valgkamp bliver en valgkamp om, hvem der kan være hårdest mod muslimer eller folk fra andre lande. Det skal være et valg, der samler os og styrker vores fællesskab.

Pernille Skipper (Ø) på scenen hos 3F i Kastrup.

Otte anholdt efter sammenstød

1. maj bød ikke kun på uro i Fælledparken. Om eftermiddagen var der en række optøjer ved Israels Plads nær Nørreport Station i København og hen ad aftenen måtte politiet på overarbejde i Fælledparken.

Ved Israels Plads blev ordensmagten kaldt for fascister og nazi-svin af en række demonstranter fra Antifascistisk Aktion, der blev bedt om at opløse deres demonstration. En opfordring, de ikke fulgte. Som konsekvens måtte flere betjente trække deres stave, og i alt blev otte anholdt.

Fem for vold mod politiet, en for fyrværkeri, en for overtrædelse af maskeringsforbuddet og en for overtrædelse af politiloven. Derudover blev en person sigtet for at overtræde ordensbekendtgørelsen.

TV 2s reporter giver en status fra urolighederne i centrum af København Video: Carl-Emil Søe

Fulde unge kastede med flasker mod politiet

Hen ad aftenen kom det igen til sammenstød mellem ordensmagten og en flok fulde mennesker. Denne her gang i Fælledparken.

Politikommisær Lars Krabbe fra Københavns Politi sagde til TV 2 klokken 22.00:

- Et antal unge berusede ønskede en konfrontation, og vi er i gang med at få styr på situationen. Der er blevet kastet flasker efter politiet.

En halv time senere kunne TV 2s reporter på stedet konstatere, at gemytterne var faldet til ro.

Under disse uroligheder blev syv personer anholdt for vold mod politiet og to for fornærmelig tiltale mod politiet.