Frederiksen angriber Løkkes pensionsplaner: - Det er, fordi valget nærmer sig

Mette Frederiksen mener, at der skal mere end seniorførtidspension til for at hjælpe de nedslidte.

Det er valgflæsk, når regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre for øjeblikket forhandler om bedre mulighed for tidligere pension til nedslidte.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der i sin første 1. maj-tale onsdag morgen i Aalborg går hårdt til regeringen.

- De partier, der forringede efterlønnen, forhandler nu om en seniorførtidspension. Jeg tror, at den primære grund til, at de gør det, er, at valget nærmer sig, siger hun blandt partifællerne i Aalborg.

S har startet debat om nedslidte

Spørgsmålet om tidligere pension til nedslidte er blevet aktuelt, efter Socialdemokratiet i januar lancerede et udspil. Her foreslog oppositionens største parti en ret til tidligere pension for nedslidte, men Mette Frederiksen har endnu ikke fremlagt et konkret bud på, hvem der skal have den ret, samt hvor lang tid før de kan trække sig tilbage.

Det har medført hård kritik fra regeringen, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blandt andet beskylder Mette Frederiksen for at være på vej ud i ”det største bluffnummer i dansk politik i flere generationer”. Han kritiserer, at de tre milliarder kroner, Socialdemokratiet årligt vil bruge på formålet, ifølge ham kun hjælper 2850 fuldtidsbeskæftigede årligt.

Socialdemokratiet mener dog, at tallet nærmere er 5000-6000. Mere om talkrigen her.

Men selvom Lars Løkke Rasmussen altså kritiserer Socialdemokratiets planer, har han via sin beskæftigelsesminister indkaldt til forhandlinger om bedre pensionsforhold for nedslidte. Her er formålet at ændre seniorførtidspensionen, som skal give nedslidte mulighed for at trække sig tilbage tidligere, men som stort set ikke bliver brugt i dag.

De forhandlinger er fortsat i gang, men Socialdemokratiet er ikke længere en del af dem, fordi Mette Frederiksen ifølge regeringen ikke vil fremlægge et konkret bud på, hvad hendes parti vil.

- Løkkes plan er ikke nok

I sin 1. maj-tale i Aalborg siger Mette Frederiksen, at hun gerne vil være med til at forbedre førtidspensionen, men at det ikke er nok.

- Man skal kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, inden man bliver så syg, at en seniorførtidspension er svaret, siger Mette Frederiksen.

Lars Løkke Rasmussen forsøgte i weekenden at komme noget af den kritik i møde. Til Berlingske sagde han, at han foruden en forbedret seniorførtidspension på den anden side af et valg også er klar til at justere den aftale, der i løbet af de næste mange år hæver folkepensionsalderen, i takt med at levealderen stiger.

Den aftale er blandt andet med til at sikre penge til velfærd, men statsministeren vil se på, om de planlagte stigninger i pensionsalderen skal gøres mere fleksible, så den ikke stiger uden at tage højde for, at alle ikke nødvendigvis kan holde til det.

Statsministeren lægger op til ændringer fra 2040, men det mener Mette Frederiksen er alt for sent.

- Det er simpelthen ikke nok. Nogle af dem, der er nedslidte i dag, og som er på arbejdsmarkedet og har arbejdet i rigtig mange år, kan ikke vente til 2040. Så er de her måske ikke engang mere, siger Mette Frederiksen til TV 2 efter talen.

Twitter afviser statsminister Lars Løkke Rasmussen, at de nedslidte skal vente til 2040. Med slet skjult henvisning til forhandlingerne om en forbedret seniorførtidspension, der forventes at falde på plads torsdag, samt et meget berømt citat fra Helle Thorning-Schmidt skriver han:

- Det skal de skam heller ikke. Der skulle gerne komme en god løsning i morgen. Hav en dejlig 1. maj.

Funding: Risiko for løftebrudsdiskussion

Hun har fortsat ikke tænkt sig at fremlægge en konkret plan for, hvad Socialdemokratiet vil. I stedet lægger Mette Frederiksen op til forhandlinger med arbejdsmarkedets parter efter folketingsvalget.

Ifølge politisk redaktør på Avisen Danmark Thomas Funding er det ud fra et taktisk synspunkt klogt af Socialdemokratiet ikke at blive for konkrete. Han siger, at planen risikerer at blive ”revet fra hinanden” i løbet af meget kort tid, fordi det så også vil blive klart, hvem der ikke skal have ret til tidligere pension.

Han understreger dog, at det er en balancegang for Socialdemokratiet. For så længe planen er ukonkret, kan mange gå og håbe på, at de vil få gavn af den, uden at det nødvendigvis bliver tilfældet.

- Sandheden er jo, at alle ikke får den her ret, men det finder de så først ud af efter valget. De kan risikere at blive ramt af et løftebrud, siger Thomas Funding.

Mette Frederiksen erkender, at hun ikke kan hjælpe alle, men det mener Thomas Funding er underordnet.

- For hvis opfattelsen i befolkningen er, at det er mig, hun taler om, så kan mange blive skuffede. Det er efter min mening risikoen ved den måde, de har grebet det an på, siger han.

Der skal senest være folketingsvalg 17. juni.