Rasmus Nordqvist: Vi skal have solidariteten tilbage i Europa

16x9
Rasmus Nordqvist, spidskandidat for Alternativet. Foto: Nils Meilvang / Scanpix Denmark

Fra tøjdesigner til Alternativet. Fra folketingspolitiker til Europa-Parlamentet. Mød Alternativets spidskandidat, Rasmus Nordqvist.

Alternativets første kandidat til en plads i Europa-Parlamentet er partiets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist.

Valget til Europa-Parlamentet

Der er valg til Europa-Parlamentet 26. maj.

Der skal vælges 14 danske medlemmer til parlamentet, hvor der i den nye periode skal sidde i alt 705 medlemmer.

13 indtager deres pladser 2. juli, mens det 14. medlem starter, når Storbritannien forlader EU.

Medlemmerne bliver valgt for en femårig periode.

Europa-Parlamentet er medlovgiver og har sammen med Ministerrådet beføjelse til at vedtage og ændre lovforslag. Det fører desuden tilsyn med arbejdet i Kommissionen og andre EU-organer. 

Det 43-årige folketingsmedlem vil skifte Folketinget ud med Europa-Parlamentet, og han vil føre valgkamp på en grøn, pro-europæisk platform med den fælleseuropæiske liste European Spring.

Den består af en lang række europæiske partier og bevægelser med blandt andre den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis, som blev tvunget til at træde tilbage, da han ikke ville gennemføre EU's spareplaner.

Det var ellers ikke politik, der prægede de første år af Rasmus Nordqvists liv.

Det var kunst- og modeverdenen, der trak i Nordqvist, som uddannede sig fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og som i 2000 som 25-årig drog til Paris med sin første tøjkollektion.

Men salget gik ikke som forventet, og Rasmus Nordqvist vendte sig mod undervisning og et job som brand manager i et modehus, inden han i 2015 med 1328 personlige stemmer blev valgt til Folketinget for Alternativet.

Her er han politisk ordfører for partiet, som han samtidig blandt andet er udenrigsordfører og EU-ordfører for. Men han skal føre valgkamp på en bund af dårlige meningsmålinger til Alternativet, som desuden har været ramt af interne sager, der har nået offentligheden som skandalesager.

Rasmus Nordqvist bor sammen med sin ægtemand, Nicolai Østenlund, på Nørrebro.

Rasmus Nordqvist med lederen af Alternativet, Uffe Elbæk.
Rasmus Nordqvist med lederen af Alternativet, Uffe Elbæk. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Det er første gang, Alternativet stiller op til et EU-valg? Hvorfor er der brug for jer i EU?

- Det er, fordi Europa er så afsindig vigtig for vores samfund i dag. Hvis vi skal løse den udfordring, der er den største i dag, og som er klimaet, så skal vi gøre det sammen i Europa. Vi bliver nødt til at samarbejde i Europa, og der er behov for stærke progressive, grønne stemmer i Europa-Parlamentet.

Alternativet i EU

Nuværende medlemmer af Europa-Parlamentet:

Ingen – stiller op for første gang

Top 3-kandidater til valget:

Rasmus Nordqvist

Karin Rohr Genz

Jan Kristoffersen

Hvordan får I overført og brugt Alternativets værdier til Europa-Parlamentet?

- For det første har vi valgt at gå på valg sammen med en række partier og bevægelser fra Europa, der hedder European Spring. Her siger vi, at der er behov for den grønne omstilling, men det skal gøres socialt balanceret. Derudover vil vi styrke og forandre vores demokrati.

Hvilke tre mærkesager vil du kæmpe for i EU, hvis du bliver valgt?

- Vi skal styrke vores samarbejde og passe på det. EU er udfordret for tiden, så vi skal se på hele samarbejdet.

- Vi skal have sat turbo på den grønne omstilling, og derfor har vi formuleret en 'Green New Deal' sammen med vores partnere i European Spring. Vi vil blandt andet rejse 500 milliarder euro om året i fem år til den grønne omstilling og til infrastruktur, transport og energi via grønne obligationer udstedt af EU.

- Vi skal have skabt den solidaritet i Europa, der gør, at vi tager det alvorligt, at uligheden i EU er rigtig høj. Vi skal gøre noget ved ungdomsarbejdsløsheden i EU, som også har betydning for Danmark, fordi det er med til potentielt at destabilisere i Europa.

Hvordan vil du karakterisere danskernes forhold til EU?

- Jeg tror, at den gennemgående stemning i Danmark, har været præget af mange politiske stemmer, der har sagt: ”Hvor lidt er nok?” Man har været alt for skeptisk og har haft lidt afstand til det.

Rasmus Nordqvist som designer i 1997.
Rasmus Nordqvist som designer i 1997. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Danmark

- Men vi bliver nødt til at træde frem og sige, vi vil det her, vi vil samarbejdet, vi vil EU, og vi skal EU for at svare på de udfordringer, vi har i dag. Derfor bliver vi nødt til at gå ind i fællesskabet, hvilket også er grunden til, at vi har valgt at stille op til Europa-Parlamentet i stedet for at kun at fokusere på de nationale særinteresser.

Hvordan ser du EU’s nuværende form som institution?

- Det er interessant at se, at befolkningernes opbakning til EU er stigende, men samtidig er vi stærkt udfordret i vores samarbejde, specielt med den nationalprotektionistiske bølge fra højrefløjen. Det med, at vi selv kan klare tingene, har fyldt meget. Derfor bliver vi netop nu nødt til at træde sammen og styrke vores fællesskaber.

Samarbejdsgruppe i parlamentet

Europa-Parlamentets medlemmer er placeret i politiske grupper efter politisk tilhørsforhold.

Der er i øjeblikket otte politiske grupper i Europa-Parlamentet.

Der kræves 25 medlemmer til at danne en politisk gruppe og mindst en fjerdedel af medlemsstaterne skal være repræsenteret i gruppen. 

Alternativet vil først efter valget tage stilling til, hvilken gruppe man vil tilslutte sig. Man håber dog at samarbejde med European Spring, der bl.a. består af DemA fra Italien, franske Générations.s, Razem fra Polen, LIVRE fra Portugal og MeRA25 fra Grækenland.

- Jeg synes derfor, vi står i en meget vigtig tid, og det er også derfor, dette valg bliver afgørende, for det er nu, vi skal udvikle samarbejdet.

I hvilken retning håber du, at EU vil udvikle sig i næste valgperiode?

- Jeg håber på, at vi kan få styrket samarbejdet. Vi skal svare på, hvordan vi får gennemført en bæredygtig omstilling sammen, fordi det kan vi kun gøre i fællesskab; der er intet land, der kan løse det alene. Og samtidig skal vi styrke de europæiske empatimuskler og se på, hvordan vi på det sociale område får styrket samarbejdet, så vi får gjort noget ved arbejdsløsheden i nogle områder af Europa.

- Danmark tjener godt på det indre marked og bliver meget rige af det, men på det område skal vi have styrket samarbejdet. Det handler ikke om ”hvor lidt er nok?”, det handler om, hvordan får vi løst tingene sammen, og det kræver yderligere samarbejde.

Spidskandidaterne til Europa-Parlamentet