Pernille Weiss: Jeg er mest kendt for at være ukendt
Sygeplejerske, sexolog og selvstændig erhvervsdrivende. Mød Pernille Weiss, spidskandidat for Det Konservative Folkeparti.
Hun er uddannet sygeplejerske og sexolog, har en kandidatgrad i sundhedsvidenskab, en mastergrad i innovation og ledelse, og så er hun selvstændig erhvervsdrivende og sidder i adskillige bestyrelser.
Det eneste, Pernille Weiss, i modsætning til de øvrige spidskandidater, ikke har, er erfaring med toppolitik.
Som spidskandidat for Det Konservative Folkeparti til europaparlamentsvalget afløser hun endda en af de mest erfarne, Bendt Bendtsen, der har siddet i Europa-Parlamentet de seneste to perioder.
Pernille Weiss har snuset til politik som amtspolitiker på Fyn fra 1996 til 2004, og i 2001 kunne hun have fået en plads i Folketinget, men trak sig inden valget, fordi hun ville satse på sin uddannelse og familie.
Den manglende erfaring kom til udtryk for nyligt i et interview i Berlingske, hvor hun slog fast, at ti millioner afrikanere som arbejdskraft i Europa ikke skræmte hende og endda var nødvendigt for Europa.
Den melding gik stik imod partiets politik, Weiss blev sat på plads af ledelsen og måtte undskylde sin udtalelse.
En dårlig start på valgkampen, den 51-årige mor til tre nu skal forsøge at rette op på.
Pernille Weiss afløser Bendt Bendtsen som konservativ spidksandidat.
Du er ny i forhold til EU og har heller ikke siddet i Folketinget. Hvorfor stiller du op?
- Mit liv giver mig mulighed for at gøre det nu. Jeg har en alder og en bunke erfaringer og kompetencer, som gør, at jeg har noget at byde ind med i forhold til de politiske udfordringer, vi står med i Europa.
- Især klimadagsordenen og migrationsudfordringen er de helt store sager, som har brug for politikere, der også har en fortid fra det virkelige liv, hvor borgerne har deres hverdag. Tiden er simpelthen den rigtige for mig.
Hvorfor stiller du så ikke op til Folketinget i stedet for?
- Det hænger sammen med de to store udfordringer, klimaet og migration. De sager kan jeg bedst påvirke i EU. Samtidig har jeg i de sidste 15 år arbejdet i det private både som ansat og leder, og i de sidste 11 år som ejer af min egen virksomhed, og erhvervspolitik er i høj grad også påvirket af EU-politikken. Så hvis jeg skal sætte den erfaring i spil, hvor den kan gøre en forskel, er det i EU.
Hvilke tre mærkesager vil du kæmpe for i EU, hvis du bliver valgt?
- Klimaet er opgaven: Mennesker og systemer skal være bedre til at løse den, for naturen reparerer ikke sig selv.
- Udfordringen er migration: Befolkningstallet stiger eksplosivt, hvilket sætter folkevandringer i gang. Udfordringen består i, hvordan vi skal dele verdens ressourcer.
- Værktøjskassen til at løse de to udfordringer består af handels- og erhvervspolitik. Hvordan kan vi indrette Europa, så det bliver attraktivt at drive virksomhed, så der bliver skabt arbejdspladser, der kan følge med den globale udvikling?
Du skal afløse Bendt Bendtsen. Hvordan vil du løfte arven fra en så erfaren politiker?
- Måden, jeg gør det på, er ret Bendt Bendtsen’sk. Det er at tage rundt og snakke med folk. Lige siden jeg blev spidskandidat, har jeg besøgt over 70 virksomheder og har været med i mange debatter.
- Jeg er ikke lige så kendt som Bendtsen, men jeg er så kendt for at være ukendt. Min store kvalifikation, synes jeg, er, at jeg ikke har været fuldtidspolitiker de sidste 35 år. Jeg har en fortid af en vis tyngde i dansk erhvervsliv, så jeg føler mig godt kvalificeret, ikke bare fordi jeg er et kendt navn, men netop fordi jeg kommer med en nysgerrighed på, hvorfor man gør, som man gør.
Hvordan vil du karakterisere danskernes forhold til EU?
- Jeg vil gerne skubbe myten om, at EU-stoffet ikke interesserer borgerne, for det er vitterligt ikke det, jeg oplever. Jeg har som spidskandidat rejst meget rundt i Danmark, og jeg oplever et tavst og snusfornuftigt flertal af borgere, der især interesserer sig for mine tre mærkesager, og som ærgrer sig over, at den nationale politik fylder så meget.
- EU fylder ikke meget i mediebilledet, men det er nok, fordi medierne er fysisk tæt på de 179 hjemlige politikere i forhold til de 13 danske europaparlamentsmedlemmer, der sidder sammen med cirka 750 kolleger i Bruxelles og laver masser af lovgivning.
Hvordan ser du EU’s nuværende form som institution?
- EU er placeret i et paradoks. Der er i Danmark og mange andre lande en overvejende positiv tilgang til EU og en positiv konstruktiv tilgang til, hvordan vi kan bruge EU til at løse udfordringer som klima og migration. På den anden side er der et meget larmende mindretal af nationalister og egoister af korrupte politikere, som udfordrer de demokratiske principper, og som blokerer for løsninger.
- Så EU er ved en skillevej, hvor dem, der er sande demokrater skal vise et stærkere og tydeligere håndværk og holde fokus på at skabe løsninger. Og samtidig overbevise det larmende mindretals vælgere, som bliver begejstret af typer som Viktor Orbán og Matteo Salvini, at det er inde på midtbanen af europæisk politik, problemerne bliver løst på en ordentlig og bæredygtig måde.
I hvilken retning håber du, at EU vil udvikle sig i næste valgperiode?
- Jeg vil meget gerne være med til at åbne endnu mere op, så Europarådet eksempelvis bliver mere transparent. Parlamentet er jo på mange måder pivåbent og demokratisk, men den viden har folk ikke, og hvis man alligevel ved det, hvordan skal man så følge med?