EP-valg 2019

Morten Løkkegaard: Jeg har påtaget mig en opgave for livet

De mange kriser har ændret danskernes syn på EU i en positiv retning. Det mener Morten Løkkegaard, Venstres spidskandidat til europaparlamentsvalget.

Man kan være spidskandidat, og så kan man være i spidsen for partiets kandidater.

Morten Løkkegaard havde nok helst set, at han var begge dele på én gang, men faktum er, at selv om Løkkegaard er Venstres spidskandidat til europaparlamentsvalget, så er det tvivlsomt, om han er den Venstre-kandidat, der får flest stemmer.

Valget til Europa-Parlamentet

Der er valg til Europa-Parlamentet 26. maj.

Der skal vælges 14 danske medlemmer til parlamentet, hvor der i den nye periode skal sidde i alt 705 medlemmer.

13 indtager deres pladser 2. juli, mens det 14. medlem starter, når Storbritannien forlader EU.

Medlemmerne bliver valgt for en femårig periode.

Europa-Parlamentet er medlovgiver og har sammen med Ministerrådet beføjelse til at vedtage og ændre lovforslag. Det fører desuden tilsyn med arbejdet i Kommissionen og andre EU-organer. 

For når veteranen Søren Gade også stiller op, så er det med ”rockstjernestatus i Jylland”, som en politisk kommentator har sagt om Gade, og det forventes, at Gade bliver Venstres stemmesluger.

Bedre bliver det ikke, at de to kandidater har krydset klinger i pressen, hvor Gade har stillet sig i opposition til Løkkegaards pro-europæiske stil, som Gade har kaldt for en ”lalleglad” tilgang. Løkkegaard har afvist uenighed mellem de to og betragter Gade som ”en gave for Venstre i valgkampen”.

Det er ellers en erfaren EU-politiker, der er Venstres spidskandidat. Morten Løkkegaard blev valgt til Europa-Parlamentet i 2009, mens det mislykkedes i 2014 trods 44.010 personlige stemmer.

Men da Venstres daværende parlamentsmedlem Ulla Tørnæs blev kaldt til Danmark for at blive minister i 2016, overtog suppleanten Løkkegaard hendes plads. Inden da var han ved valget i 2015 blevet valgt til Folketinget, men opgav sit mandat til fordel for Europa-Parlamentet.

Han var et kendt ansigt, da han trådte sine første skridt på den politiske sti i 2009. Han gjorde sig bemærket som journalist, først på Jyllands-Posten, men siden på TV-Avisen og en lang række magasinprogrammer på DR, og fra 2005 blev han selvstændig i kommunikationsbranchen.

Nu skal 54-årige Morten Løkkegaard bruge alle sine kommunikative evner for at få en tredje periode i Europa-Parlamentet. Og ikke mindst skal han – sammen med Søren Gade - rette op på et dårligt for valg for Venstre i 2014, hvor man mistede et mandat.

Du har siddet otte et halvt år i Europa-Parlamentet. Hvorfor stiller du op igen?

- Fordi projektet ikke er afsluttet. Da jeg i sin tid kastede mig ind i Europa-politik, var det med en opgave, der lød: Hvordan man kunne gøre et succesfuldt EU-projekt, succesfuldt i borgernes øjne også? Hvordan kunne man få udfyldt gabet og kløften? Den opgave løser man ikke på én dag, det er nærmest en opgave for livet.

- I de første fem år var jeg under oplæring som politiker. Dengang fik jeg at vide, at de første fem år bruger man på at finde ud af, hvor toiletterne ligger. De næste fem år kan man begynde at lave noget fornuftig politik og derefter finde ud af, om man synes, at man har så tilstrækkelig meget indflydelse, at det giver mening.

Venstre

Nuværende medlemmer af Europa-Parlamentet:

Morten Løkkegaard (afløste Ulla Tørnæs i 2016), Jens Rohde (er skiftet til Radikale Venstre )

Top 3-kandidater:

Morten Løkkegaard

Linea Søgaard-Lidell

Asger Christensen

Søren Gade er nummer fire på listen

Valget i 2014:

16,7 % af stemmerne, en tilbagegang på 3,5 %

Hvilke tre mærkesager vil du kæmpe for i EU, hvis du bliver valgt?

- Klima og miljø. Alvoren i klimaforandringer står helt klart. Jeg har selv foreslået en ny klima- og miljøpagt, hvor klima og miljø skal være skrevet ind i al lovgivning. Alt skal vejes på en klima- og miljøvægt, ligesom man gør det med økonomi i forhold til lovgivningen.

- Migration og de ydre grænser. Vi skal skabe den nødvendige tryghed, så man kan fungere i en europæisk kontekst. Det handler om at få en ny udgave af Schengen, at få vores ydre grænser til at fungere og at få genskabt et asylbehandlingssystem og dermed også styrke det retslige område med terrorbekæmpelse.

- At sikre frihandel i det 21. århundrede. At acceptere frihandel som princip i stedet for at slå over i protektionisme ligesom Trump og i visse dele af det europæiske fællesskab.

Hvad har du personligt sat aftryk på i den seneste valgperiode?

- Jeg har i to år været hovedforhandler, altså ansvarlig, på en stor pakke om tilgængelighed for handicappede, som blev stemt igennem for nyligt efter svære forhandlinger. Det handler om, at 80 millioner handicappede og ældre med funktionsbesvær får nemmere adgang til produkter og services fra virksomheder.

- Nu er der klare retningslinjer på, hvordan mobiltelefoner og hjemmesider med eksempelvis netbank og e-bøger skal indrettes, så de kan benyttes af handicappede. Det samme gælder for billetautomater, hæveautomater og ved check-in i lufthavnen.

Hvordan vil du karakterisere danskernes forhold til EU?

- Danskerne vil gerne beskæftige sig med EU. Det fylder meget mere nu, end da jeg startede for ti år siden. Medierne interesserer sig mere for EU-spørgsmål, og portrætter og interviews med spidskandidater var ikke blevet bragt for ti år siden.

- Det skyldes den politiske udvikling. Der er flere politikområder, der vedrører grænseoverskridende problemer, og som derfor også fylder mere. Og hvis man er i tvivl om interessen, kan man bare se på Brexit. Det er kriser som Brexit, migrantkrisen, den økonomiske krise, Trump og Putin osv., der har gjort, at EU er rykket op på dagsordenen.

Hvordan ser du EU’s nuværende form som institution?

- Er EU i krise? EU er altid i krise, fordi EU er altid i bevægelse. EU er en kæmpe byggeplads, hvor der altid er støj, møg og larm og råben og skrigen. Men der bliver hele tiden bygget. Vi kommer aldrig til at se det færdige hus, for Europa er konstant i bevægelse. Det vigtige er at have målsætninger for, hvor man vil hen.

- Om ikke andet har de seneste ti års krise defineret, hvor afgrænsningen mellem nationalstatens indflydelse og EU’s indflydelse skal gå. Vi har fundet ud af, hvor tingene kræver fælles løsninger, og kriserne har givet et skærpet fokus på, hvad EU skal og ikke skal.

Samarbejdsgruppe i parlamentet

Europa-Parlamentets medlemmer er placeret i politiske grupper efter politisk tilhørsforhold.

Der er i øjeblikket otte politiske grupper i Europa-Parlamentet.

Der kræves 25 medlemmer til at danne en politisk gruppe og mindst en fjerdedel af medlemsstaterne skal være repræsenteret i gruppen. 

Venstre er sammen med Radikale Venstre medlemmer af ALDE, Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa, parlamentets fjerdestørste gruppe.

I hvilken retning håber du, at EU vil udvikle sig i næste valgperiode?

- De næste fem år kommer vi til at skulle forholde os til de store spørgsmål, som ikke er afklaret endnu. Hvad stiller vi hver især op med klimaudfordringerne, hvis vi skal leve op til Paris-aftalen? Hvad er svaret på migrationsbølgen, som kommer til at fortsætte i årtier fremover? Hvad er svaret på protektionisme i det 21. århundrede, hvor vi skal finde nye og moderne måder at skrue handelsaftaler sammen på?

Venstre fik et skidt valg ved sidste EU-valg. Hvordan vil I rette op på det?

- Vi har en stærk kandidatliste. Vi har et program, som jeg gerne vil prale af, og som jeg selv har skrevet, og som gør det tindrende klart, hvor vi står på alle spørgsmålene.

- Og så har alle disse kriser og sager øget bevidstheden hos befolkningen, så det nu er nemmere at sige til folk, at de skal stemme pro-europæisk denne gang, for det modsatte giver ingen mening, hvis man bare kigger på Brexit. Grundvilkårene er altså anderledes denne gang, og det skulle gerne trække i vores retning.

Spidskandidaterne til Europa-Parlamentet

Rina Ronja Kari

Rina Ronja Kari

Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU

 • 34 år.
 • Fik 63.673 personlige stemmer ved EP-valget i 2014.
 • Dengang afløste hun Søren Søndergaard.
 • Medlem af Enhedslisten.
 • Uddannet cand.soc. i virksomhedsledelse og bachelor i matematik og virksomhedsstudier fra Roskilde Universitet.
 • Har været organisationskonsulent i Pædagogstuderendes Landssammenslutning og sekretariatsleder for Erhvervsskolernes Elev-Organisation.
 • Bor på Amager med sin mand Christian Bierlich og datteren Stella.

Læs mere om Rinja Ronja Kari her.

Foto: TV 2

Margrete Auken

Margrete Auken

Margrete Auken, Socialistisk Folkeparti

 • 74 år.
 • Stiller op til sin fjerde valgperiode i Europa-Parlamentet.
 • Har været medlem af Folketinget i 1979-1990 og i 1994-2004.
 • Fik 153.072 personlige stemmer ved seneste EP-valg i 2014.
 • Udannet teolog og sognepræst.
 • Mor til folketingsmedlem og tidligere minister Ida Auken.
 • Gift med litteraturhistoriker Erik A. Nielsen.

Læs mere om Margrete Auken her.

Foto: TV 2

Jeppe Kofod

Jeppe Kofod

Jeppe Kofod, Socialdemokratiet

 • 45 år.
 • Stiller op til sin anden periode i Europa-Parlamentet.
 • Fik 170.739 personlige stemmer ved EP-valget i 2014, næstflest af alle.
 • Medlem af Folketinget fra 1998 til 2014, valgt på Bornholm.
 • Bachelor i socialvidenskab fra Roskilde Universitet i 2004 og Master of Public Administration fra Harvard University i 2007.
 • Har arbejdet som ungdomsskolelærer på Nexø Ungdomsskole og lærervikar på Svaneke Skole, på Bornholmstrafikkens færger og som projektkoordinator i international afdeling på Socialdemokraternes partikontor.

Læs mere om Jeppe Kofod her.

Foto: TV 2

Pernille Weiss

Pernille Weiss

Pernille Weiss, Det Konservative Folkeparti

 • 51 år.
 • Afløser Bendt Bendtsen som spidskandidat.
 • Uddannet sygeplejerske, kandidat i sundhedsvidenskab på SDU og har en master i Ledelse og Innovation fra CBS og Institut for Uddannelse og Pædagogik.
 • Har arbejdet som markedsansvarlig for COWI Sundhed, har været chef for Arkitema Sundhed og stiftede i 2008 virksomheden ArchiMed.
 • Har været amtsrådsmedlem i Fyns Amt fra 1996-2004 og var medlem i Dansk Sygeplejeråd i seks år.
 • Har forsøgt at komme Folketinget for Det Konservative Folkeparti uden held.
 • Bor på Christianshavn og er mor til tre voksne børn.

Læs mere om Pernille Weiss her.

Foto: TV 2

Mette Bock

Mette Bock

Mette Bock, Liberal Alliance

 • 61 år.
 • Medlem af Folketinget siden 2011 og er nuværende kultur- og kirkeminister.
 • Har tidligere været medlem af Det Radikale Venstre og SF.
 • Uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og mag.art. i filosofi fra Odense Universitet.
 • Har blandt andet arbejdet som programdirektør i DR, prorektor for videnspredning ved Aahus Universitet, adm.dir. og chefredaktør for JydskeVestkysten, som journalist på Jyllands-Posten og direktør for Muskelsvindfonden.
 • Søster til udenrigsminister Anders Samuelsen.
 • Er gift med seminarielektor Hans Jørn Bock.

Læs mere om Mette Bock her.

Foto: TV 2

Peter Kofod

Peter Kofod

Peter Kofod, Dansk Folkeparti

 • 29 år.
 • Uddannet lærer.
 • Valgt til Folketinget i 2015.
 • Går under navnet 'mini-Tulle' for sin lighed med Kristian Thulesen Dahl.
 • Afløser Morten Messerschmidt, der i 2014 slog alle rekorder i personlige stemmetal, som spidskandidat.
 • Er gift med bulgarske Vasileva Hristov, hvis efternavn han har tilføjet sit.

Læs mere om Peter Kofod her.

Foto: TV 2

Morten Løkkegaard

Morten Løkkegaard

Morten Løkkegaard, Venstre

 • 54 år.
 • Valgt til medlem af Europa-Parlamentet første gang i 2009.
 • Blev ikke valgt ved seneste valg, trods 44.010 personlige stemmer, men overtog Ulla Tørnæs’ mandat i 2016.
 • Blev valgt som spidskandidat for Venstre foran blandt andre Søren Gade.
 • Uddannet journalist.
 • Har arbejdet som journalist på Jyllands-Posten og på DR som reporter og studievært på TV-Avisen.
 • Stiftede i 2005 kommunikationsbureauet Løkkegaard Kommunikation.
 • Gift med Connie Dahl Løkkegaard.

Læs mere om Morten Løkkegaard her.

Foto: TV 2

Morten Helveg Petersen

Morten Helveg Petersen

Morten Helveg Petersen, Radikale Venstre

 • 52 år.
 • Fik ved EP-valget i 2014 76.390 personlige stemmer.
 • Fra 1998 til 2009 sad han i Folketinget for Radikale Venstre.
 • Har arbejdet som administrerende direktør for Foreningen af Danske Interaktive Medier.
 • Har en kandidatgrad i statskundskab fra Københavns Universitet.
 • Søn af forhenværende minister Niels Helveg Petersen.
 • Har netop udgivet bogen ’Nu skal Europa videre’.
 • Er gift med advokat Heidi Højmark Helveg

Læs mere om Morten Helveg Petersen her.

Foto: TV 2

Rasmus Nordqvist

Rasmus Nordqvist

Rasmus Nordqvist, Alternativet

 • 43 år.
 • Blev valgt til Folketinget i 2015.
 • Er Alternativets EU-ordfører.
 • Stiller også op til Folketinget, men forlader sit mandat, hvis han vælges til Europa-Parlamentet.
 • Bachelor i design fra Det Kongelige Danske Kunstakademi.
 • Har arbejdet som underviser ved blandt andet Designskolen Kolding og Esmod Berlin og som International Brand Manager hos Bitte Kai Rand.
 • Bor sammen med sin ægtemand, Nicolai Østenlund, på Nørrebro.

Læs mere om Rasmus Nordqvist her.

Foto: TV 2

Nikolaj Villumsen

Nikolaj Villumsen

Nikolaj Villumsen, Enhedslisten

 • 36 år.
 • Blev valgt til Folketinget i 2015.
 • Har været politisk ordfører, EU-ordfører og integrationsordfører for Enhedslisten.
 • Var i 2007-2008 i praktik hos Søren Søndergaard i Europa-Parlamentet.
 • Fra 2008 til  2010 var han medlem af forretningsudvalget i Folkebevægelsen mod EU.
 • Bachelor i historie fra Københavns Universitet.

Læs mere om Nikolaj Villumsen her.

Foto: TV 2