Løkke klar til at ændre tilbagetrækningsalder fra 2040

Der skal muligvis laves om på reglerne for, hvornår danskerne skal kunne gå på pension, anerkender Lars Løkke.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) anerkender i et interview med Berlingske, at det forlig, som betyder, at pensionsalderen stiger, er "skrøbeligt". Derfor foreslår han, at der laves om på forliget.

Ændringerne skal ifølge statsministeren træde i kraft efter 2040, skriver avisen.

- Jeg mener godt, vi kan starte en meningsfuld diskussion om, hvorvidt noget af det, vi aftalte i 2006, skal justeres på den lange bane, siger Lars Løkke Rasmussen til Berlingske.

- Når vi kommer derud, hvor folkepensionsalderen bliver 70 og 71 og 72 og 73 og 74 år, er det faktisk slet ikke pinedød nødvendigt, fordi dansk økonomi er overholdbar. Derfor kan vi godt finde en anden måde at håndtere det her spørgsmål på, fortsætter statsministeren.

Statsministeren fremlægger over for Berlingske selv to forslag. Det ene går ud på at lade pensionsalderen stige langsommere. Det andet går ud på at gøre det muligt at trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet, mod at man modtager en lavere ydelse i folkepension.

S er skeptisk

Socialdemokratiets folketingspolitiker, Mattias Tesfaye, som også er medlem af beskæftigelsesudvalget vil gerne diskutere et nyt forlig med Lars Løkke Rasmussen. Men oppositionspartiet fastholder vigtigheden af at finde en løsning for de nedslidte danskere, som nu er på arbejdsmarkedet.

- Jeg er en smule skeptisk overfor statsministerens interesse for det her emne, siger Mattias Tesfaye og uddyber, at han er i tvivl om, hvorvidt forslaget rent faktisk er et udtryk for regeringens politik.

Han henviser til, at Venstre sidder i regering med to partier, hvoraf det ene (LA) går til valg på, at efterlønnen skal afskaffes og det andet parti (K), at pensionsalder skal stige.

- Eller er det panik før lukketid i Venstre, spørger Mattias Tesfaye og kalder forslaget "en valgkanin, som Løkke har hevet op af hatten."

Kaldte S-forslag for blufnummer

Emnet, om hvornår man skal kunne gå på pension, blev aktuelt, efter at Socialdemokratiet fremlagde et ønske om at gøre det muligt for nedslidte faggrupper at trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet.

Til det formål har Socialdemokratiet peget på finansiering for tre milliarder kroner.

Det fik Lars Løkke Rasmussen til at kaldet forslaget for et af de største bluffnumre i flere generationer i dansk politik. Han mener, at forslaget er groft underfinansieret.

Derfor vil det ifølge statsministeren enten slå hul i statskassen eller skuffe en masse, der havde sat næsen op efter en tidligere pension.

Skal ikke så hul i statskassen

Reglerne, for hvor høj pensionsalderen skal være, stammer fra Velfærdsforliget fra 2006.

Statsministeren støtter sig til det økonomiske prognoser, når han mener, at det godt kan lade sig gøre at ændre i forliget med effekt fra 2040 uden at slå hul i statskassen.

Prognoserne tegner et billede af, at dansk økonomi med Løkkes ord bliver "overholdbar" fra 2040.

Med i Velfærdsforliget fra 2006 er ud over Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Konservative og Det Radikale Venstre.