Valg 2019

Elbæk opfordrer Løkke til at indkalde til møde om Paludan

Stram Kurs har fået underskrifter nok til at komme på stemmesedlen. Uffe Elbæk har sendt brev rundt på borgen.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, har været ved tasterne og sendt et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de øvrige partiledere på Christiansborg.

I brevet opfordrer Elbæk statsministeren til at indkalde til et møde, hvor formålet er, at diskutere det, som Elbæk kalder "den nye politiske situation".

Det sker, efter at Stram Kurs med den yderligtgående islamkritiker Rasmus Paludan i spidsen har nået de tilstrækkelige 20.109 vælgererklæringer.

- For mig er det første gang, at vi ser et højreradikalt parti komme på stemmesedlen, siger han.

- Det er på alle måder et parti - sagt meget kontant - med fascistiske tendenser. Det, synes jeg, er en ny politisk situation.

Vil beskytte ytringsfriheden

Han understreger, at han altid vil beskytte ytringsfriheden. Også hos dem han er uenig med.

Uffe Elbæk mener, at den nye situation har "mange demokratiske og etiske dilemmaer" med sig.

- Det er slet ikke sikkert, at vi kan blive enige. Men jeg synes, at vi skal vurdere situationen, siger han.

Enhedslisten har modtaget brevet, og retsordfører Søren Søndergaard fortæller, at partiet dukker op, hvis der bliver et møde.

- Vi er lodret uenige med ham (Paludan, red.). Vi koncentrerer os om at give ham politisk modstand, siger Søren Søndergaard.

Dansk Folkeparti møder også op, hvis statsministeren indkalder, fortæller næstformand Søren Espersen (DF).

Men han mener ikke, at man kan holde nogen uden for indflydelse. Det vil ifølge ham give en situation som i Sverige, hvor flere partier har nægtet at samarbejde med Sverigedemokraterne.

- Hvis Stram Kurs kommer i Folketinget, er det folkets vilje, at de skal være i Folketinget. Det kan vi ikke begynde at dele op i fine og mindre fine, siger Espersen.

'Svenske tilstande'

Rasmus Paludan siger til TV 2, at det er udemokratisk, at Uffe Elbæk vil tale med de øvrige partiledere uden ham. Ligesom Søren Espersen sammenligner han situationen med den, der hersker i Sverige.

- Det er svenske tilstande. Det er tydeligt, at de (Alternativet) vil have Stram Kurs uden for indflydelse, som man ser det i Sverige med Sverigedemokraterne, siger han.

Partiet Stram Kurs mener, at islam skal forbydes i Danmark. Desuden skal enhver ikkevestlig person, der har opnået asyl, og som ikke er oprindelig statsborger i et af Danmarks nabolande, udvises, mener partiet.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra De Konservative, Venstre uden held. Socialdemokratiet ønsker ikke at kommentere brevet fra Uffe Elbæk. Det samme er meldingen fra SF, som TV 2 har været i kontakt med.