Carl Holst spidder eget parti i ny bog: - Jeg gør det af kærlighed til Venstre

Bog med hård kritik af Venstre udkommer lige før valget og Carl Holsts exit fra politik. Han føler ikke, at han smækker med døren.

Der er kommet en hård kultur i Venstre, hvor man råber ad hinanden og spekulerer i bagtanker snarere end at passe på hinanden og det fælles politiske projekt.

Sådan lyder det fra forhenværende forsvarsminister og afgående folketingsmedlem Carl Holst (V).

Han udgiver mandag en ny bog med syrlig kritik af sit eget parti, der ifølge Venstre-manden stadig lider under efterdønningerne fra det mislykkede "kongemord" ved Venstres "rabalderhovedbestyrelsesmøde" i Odense Congress Center 3. juni 2014, hvor V-kronprins Kristian Jensen udfordrede partiformanden - og tabte.

Det efterlod Venstre som "en dysfunktionel familie, som lever på traumerne af det svigt, der ligger i utroskab," skriver Carl Holst i bogen 'Carl - prisen for et liv i politik'.

- Kulturen har aldrig været sådan, at man var onde mod hinanden i den grad, som man er i dag. Jeg er overbevist om, at det er en eftervirkning af, at man har været splittet, klar til duel, lyder det i bogen.

Socialdemokratiske tilstande

Alt bliver stadig holdt op imod, hvem der støttede hvem i 2014, mener han.

- Der kan ikke blive lavet et udspil om en sundhedsreform eller en ministerrokade, uden at man tænker ind: "Hov, er det her i tråd med, hvad der skete i Odense?" Og det er vigtigt at få det stoppet, siger Carl Holst i et interview med TV 2.

Jeg forsøgte at ringe til Lars Løkke et par gange, men han ringede ikke tilbage. Og jeg tror ikke, at det var et udtryk for, at han ikke havde mit telefonnummer

Carl Holst (V), fhv. forsvarsminister, i ny bog

Han refererer til Socialdemokratiets 'kaffeklubber' (fraktioner i partiet, red.), der kendetegnede partiet i årevis efter formandsopgøret i 1992 mellem Svend Auken og Poul Nyrup Rasmussen.

- 20 år efter formandsopgøret havde man stadig problemer og ar på sjælen. Det ønsker jeg ikke for Venstre. Vi har ikke socialdemokratiske tilstande endnu, men hvis udviklingen de seneste fire år fortsætter, får vi det. Så det er af kærlighed til Venstre, at jeg siger: "Prøv nu lige at stoppe op og passe på nu".

Løkke ringede ikke tilbage

Carl Holst kommer ikke til at gå og savne "det berigende nære samvær" i Venstre, når han ved udgangen af denne regeringsperiode forlader politik, fremgår det af bogen.

Blå bog: Carl Holst

Carl Holst er født 29. april 1970 i Rødding.

Han har tre børn og er gift med Lone Holst.

Er uddannet lærer.

Formand for Venstres Ungdom fra 1993 til 1995.

Valgt til Sønderjyllands Amtsråd i 1994.

Amtsborgmester i Sønderjyllands Amt 2000-2006.

Regionsrådsformand i Region Syddanmark 2006-2015.

Folketingsmedlem for Venstre fra 2015 til nu.

Forsvarsminister fra juni 2015 til september 2015.

Er i dag social, familie, kirke og kommunalordfører for Venstre.

Han fortæller i bogen sin egen version af skandalerne, der kostede ham forsvarsministerposten, hvordan de efterlod ham i en personlig "undtagelsestilstand", og hvem der ikke var der for ham i den svære tid: hans gamle ven og partileder, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Jeg forsøgte uden held at ringe til Lars Løkke et par gange, men han ringede ikke tilbage. Og jeg tror ikke, at det var et udtryk for, at han ikke havde mit telefonnummer. Der har i hvert fald været andre tidspunkter i vores indbyrdes relation, hvor han ikke har haft problemer med at huske det, skriver Holst.

Engang sagde vi, at der var højt til loftet og langt til døren i Venstre, og at vi passede på hinanden. Sådan er det ikke længere

Carl Holst (V), fhv. forsvarsminister, i ny bog

Kritik af kærlighed til partiet

Det er jo en ret krads kritik af Venstre, men også af partifæller - hvorfor kommer du med den nu her på tærsklen til et folketingsvalg?

- Af kærlighed. Af kærlighed til partiet, fordi jeg efter bedste overbevisning ikke mener, at Venstre er så splittet, som andre partier har været. Men vi kan blive det, hvis vi ikke får stoppet udviklingen. Og jeg vil nødig have, at Venstre ender som for eksempel de konservative efter ti år med skiftende formænd og splittelse og nid og nag, siger Carl Holst.

- Det er ikke for at skabe konflikt, men for at løfte en kærlig pegefinger og sige, at nu skal vi altså passe på.

Carl Holst-bog med hård kritik af Venstre udkommer lige før valget og Holsts exit fra politik. Video: Rikke Museth Janniche, Rikke Struck Westersø & Line Schou Jensen

Du genopstiller ikke. Hvorfor har du behov for at smække så hårdt med døren på vej ud?

- I min egen selvforståelse smækker jeg ikke med døren. Men det ville nok være nemmest bare at lade som ingenting, og så kunne jeg sidde om ti år og sige, at det blev kun værre og værre og tænke, om jeg burde have gjort noget. Jeg er ikke Venstre-mand, fordi jeg sidder i Folketinget. Jeg er Venstre-mand, fordi jeg er medlem af Venstre, og jeg er medlem af Venstre af kærlighed til Venstre. Og jeg laver bogen af kærlighed til Venstre, forsikrer Carl Holst.

Partiet har mistet noget af sig selv, mener han. Den åbne debatkultur og det liberale grundsyn, der gjorde, at partiet kunne rumme skæve personligheder og forskellige holdninger.

- Engang sagde vi, at der var højt til loftet og langt til døren i Venstre, og at vi passede på hinanden. Sådan er det ikke længere, skriver Holst.

Der var ingen, der passede på Carl Holst, da han havnede i orkanens øje i 2015, føler hovedpersonen selv.

93 dage som forsvarsminister

Der var høje forventninger, da 'kongen af Sønderjylland' blev valgt ind i Folketinget i juni 2015 efter en årrække som vellidt regionsrådsformand i Syddanmark.

Men blot en måned senere begyndte problemerne. Først kom sagen om hans eftervederlag på omkring 800.000 kroner fra regionen. Så var der kritik fra ansatte i Forsvaret, fordi den nye forsvarsminister var taget på sommerferie i stedet for at svare på deres opråb.

Værst blev det i september, hvor der blev sat spørgsmålstegn ved, om Carl Holst havde misbrugt offentlige midler ved blandt andet at lade sin regionsmedarbejder udføre kampagnearbejde for ham under folketingsvalget.

Carl Holst benægtede først, men han måtte senere trække i land og erkende, at Christian Ingemann Nielsen, der også fulgte ham til forsvarsministeriet som særlig rådgiver, havde fungeret som hans personlige assistent. Han fastholdt dog, at der ikke var begået noget ulovligt, og at hans personlige assistent ikke havde ført valgkamp.

Men mediestormen ville ikke lægge sig. Derfor valgte Carl Holst at trække sig som forsvarsminister 29. september 2015 efter blot 93 dage på posten. Han overbragte nyheden til sin chef over telefonen, og Løkke "sagde en masse venligheder, men prøvede ikke at tale mig fra det", refererer Holst.

Sådan endte Carl Holst-sagerne:

 • Efter at have modtaget 486.000 kr. valgte Carl Holst at frasige sig resten af eftervederlaget på 300.000 kr.
 • Som konsekvens af sagen har det siden 1. januar 2017 ikke været muligt for fratrådte borgmestre, regionsrådsformænd eller udvalgsformænd at få eftervederlag, hvis de bliver folketingsmedlemmer eller ministre.
 • 31. marts 2017 meddelte Rigsadvokaten, at det ikke er muligt at rejse en sag mod Holst for mandatsvig og stillingsmisbrug.
 • Region Syddanmark opgav samtidig at føre en erstatningssag mod Carl Holst.
 • 9. marts 2017 droppede et politisk flertal i Region Syddanmark et civilt søgsmål.

Derefter trak han stikket og holdt orlov for at sunde sig med sin familie hjemme i Sønderjylland.

- Er du ude efter min røv eller hvad?

Da han kom tilbage til Christiansborg, kunne han mærke en forandring. Tonen i Venstre var blevet hårdere.

I maj 2017 rasede skandalerne i Skat, og Carl Holst udtalte, at han fandt det vigtigt, at det blev undersøgt til bunds, så man kunne finde ud af, hvordan det er gået så galt.

Men blandt Venstre-folk blev udtalelsen fra den erklærede Løkke-støtte set som et udfald mod Kristian Jensen, der er tidligere skatteminister.

Det fik ifølge Carl Holst finansministeren til at sende ham rasende sms'er, som Holst refererer således i bogen:

 1. Kristian Jensen

  Had fanden har du sagt til Berlingske? Er du ude efter min røv eller hvad?

 2. Kristian Jensen

  Hvordan kunne du finde på at sige sådan noget uden at have drøftet det med mig? Du har ikke spurgt mig om noget vedrørende Skat og forholdene der. Det sætter mig fuldstændig i skudlinjen på de angreb, som vi endelig var ved at få kæmpet ned.

 3. Carl Holst

  Har du læst, hvad jeg siger?

 4. Kristian Jensen

  Det har jeg nu. Og jeg forstår overhovedet ikke, hvorfor du ikke kommer til mig, hvis du har problemer med Skat og min ministertid i stedet for at rette en kæmpe skydeskive på min ryg. For det er det, som reelt sker.

TV 2 har forelagt sms-beskederne for finansminister og næstformand i Venstre Kristian Jensen. Han oplyser gennem Finansministeriets pressechef, at han ikke vil kommentere indholdet af Carl Holsts bog.

Sms'erne er ifølge Holst et eksempel på en ny kultur, hvor man råber ad hinanden i Venstre. Derfor gjorde sms'erne ham "ked af det".

- Det er skadeligt for den interne partipolitiske debat, hvis man, i stedet for at lytte, med det samme tænker, at der er nogle motiver. I dette tilfælde lytter man ikke til mig og spørger: "Hvad er årsagen?" Årsagen er, at der er mistillid til Skat, og det er et problem. Men det blev straks opfattet som, at jeg var ude efter nogen, og det var jeg slet ikke, siger Carl Holst i dag.

Bitter, hævngerrig eller klynkende

Venstremanden har, direkte adspurgt, selv tænkt over, om han mon bærer brænde til det bål, der splitter venstrefolkene, ved at adressere disse ting offentligt i stedet for internt i partiet.

Men der står intet i bogen, siger han, som han ikke allerede har sagt mange gange før. I tilfældet med skattekommissionen havde han sagt det flere gange på Venstres gruppemøder. Men der blev først lyttet, hævder han, da han ytrede sin holdning offentligt.

- Jeg har også valgt at gøre, som jeg gør, fordi nogle gange forsvinder tingene ikke ved at lade som ingenting. Jeg tror på at ved at gøre opmærksom på det og ved at forholde sig til det, så kommer vi videre, siger han.

Er det her hævn for den manglende opbakning, da du stod i mediernes søgelys?

- Det har været meget vigtigt for mig, at bogen ikke skulle give indtryk af, at jeg var hævngerrig, klynkende eller bitter, for jeg er ingen af delene, siger han og griner.

- Men jeg tror også, at folk har forståelse for, at gennem mange måneder fik jeg mulighed for sammen med resten af danskerne at høre andres udlægning af, hvad der var op og ned. Mon ikke de samme mennesker har forståelse for, at jeg også gerne vil give min version?

Carl Holst-bog med hård kritik af Venstre udkommer lige før valget og Holsts exit fra politik. Video: Rikke Struck Westersø, Rikke Museth Janniche & Line Schou Jensen

Manden, der i dag besidder den forsvarsministerpost, Carl Holst forlod, den tidligere partisekretær i Venstre Claus Hjort Frederiksen, siger til TV 2, at han godt kan forstå, at Carl Holst er mærket af den tur, han har været i gennem

- Politik kan være en hård branche til tider. Jeg har viet størstedelen af mit voksne liv til Venstre, og jeg sætter umådelig stor pris på, at der plads til både frihed og fællesskab i vores parti. Jeg kan dog ikke genkende det billede af splittelse, som Carl tegner, men selvfølgelig kan bølgerne godt gå højt en gang i mellem, det anser jeg for at være naturligt, når man er dedikeret og engageret i politik, siger Claus Hjort Frederiksen.

'Carl - prisen for et liv i politik', skrevet af Carl Holst i samarbejde med Bent Winther, udkommer 29. april på Forlaget Momenta. Se hele interviewet med Carl Holst på TV 2 Play eller på TV 2 News søndag 12.30.