Uffe Elbæk langer ud efter egne: - Der er brug for at trække en streg i sandet

Alternativets politiske leder kommenterede lørdag partiets dårlige sager. Han skød både med skarpt og erkendte medansvar for problemerne.

Flere dårlige sager har gjort det svært for Alternativet at tale politik, og derfor skal der mere ro i gelederne.

Sådan lyder budskabet fra Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, der lørdag eftermiddag har holdt tale på partiets landsmøde i Odense.

- Der er brug for at trække en streg i sandet. Der sker nogle ting i Alternativet, jeg mener er uværdige for os, lyder det fra Uffe Elbæk.

Han siger, at der er blevet spredt ”udokumenterede rygter” og delt fortrolige oplysninger fra partiet og henviser indirekte til nogle af de sager, der på det seneste har skabt uro i Alternativet.

Egoer og misforståelser

Ekstra Bladet har for nyligt beskrevet, at Alternativets tidligere kasserer Theis Krarup Hansen sammen med en anden nu tidligere medarbejder mistænker partiet for at have rod i regnskaberne, og derfor har de to meldt sagen til Folketingets ledelse, Præsidiet.

Sandsynligheden er utrolig lille

Uffe Elbæk om chancen for at blive statsminister

Berlingske har siden beskrevet, at Alternativets ledelse har forsøgt at true dem til tavshed og krævet, at anklagerne trækker anmeldelsen tilbage. Det nægter de to, mens ledelsen afviser alle anklager.

- Lad os bare tage den politiske diskussion. Men det, jeg oplever, er, at det handler om egoer, personlige dramaer, misforståelser og uordentlighed, siger Uffe Elbæk lørdag.

Medansvar for flere dårlige sager

Sagen er langt fra den eneste dårlige af sin slags for Alternativet siden folketingsvalget i 2015. Her strøg partiet ellers ind i Folketinget med 4,8 procent af stemmerne.

Kort før kommunalvalget i 2017 kunne Jyllands-Posten fortælle om en krænkelsessag, hvor et ungt partimedlem havde haft en grænseoverskridende oplevelse med en ansat hos partiet på Christiansborg under en fest. Samme avis kunne også fortælle, at ansatte i Alternativet var blevet opfordret til at sende billeder af "deres pik i slap tilstand" til en collage, og at Uffe Elbæk var med på idéen.

Senere trak Niko Gründfeld sig som kulturborgmester i København, efter det kom frem, at han trods valgløfter om en "bæredygtig indkøbsordning" havde brugt 130.000 kroner på at indrette sit borgmesterkontor. Og så fulgte sagen om, at politisk ordfører Carolina Magdalena Maier i løbet af tre år fløj over 173.000 kilometer, selvom Alternativet vil have danskerne til at flyve mindre.

Jeg kan da godt være ærgerlig, når der dukker en sag op

Martin Geysen, medlem af Alternativet

Både Niko Gründfeld og Carolina Magdalena Maier har undskyldt, og Uffe Elbæk har beklaget ”festkulturen” i partiet, og selvom Alternativets politiske leder altså lørdag langer ud efter andre, erkender han også et medansvar.

- Vi har haft vores egen elendighed med persondramaer. Noget af det har været totalt selvforskyldt. Vi har selv lagt snubletråde ud foran os, men nu håber jeg, at vi inden valget kan finde en nice dans, så vi kan hoppe over de snubletråde, siger Uffe Elbæk.

Da et medlem efterfølgende fik ordet på talerstolen, kritiserede hun Uffe Elbæk for ikke at tage krænkelsessagen seriøst nok i sin tale og pakke den ind i "floskler."

Utrolig lille chance for at blive statsminister

Alternativet har ifølge meningsmålingerne tabt terræn i forhold til valget i 2015 og står lige nu til at få omkring 3,3 af stemmerne ved det kommende folketingsvalg.

Uffe Elbæk har meldt sig selv som statsministerkandidat, men ifølge den seneste Megafon-måling samt andre, kan Mette Frederiksen (S) måske danne regering uden Alternativets mandater.

Derfor erkender Uffe Elbæk også, at hans statsministerdrømme har det svært for øjeblikket.

- Sandsynligheden er utrolig lille, men det betyder ikke, at ambitionen er lille. Selvfølgelig går vi efter det, siger Uffe Elbæk.

Medlem: Ærgerligt, når der dukker sager op

På Alternativets landsmøde bemærker flere af de fremmødte medlemmer, at den seneste tid har været hård for partiet. Men lige om lidt, når folketingsvalget udskrives, skal mange af dem på gaden for at føre valgkamp.

En af dem er Martin Geysner fra Aarhus.

- Jeg kan da godt være ærgerlig, når der dukker en sag op en gang imellem, og man synes, man har stået på gaden og gjort en stor indsats, siger han til TV 2.

Han vil ikke svare på, om ledelsen har ved god nok til at tage hånd om problemerne og vil hellere tale politik. Ifølge Martin Geysen er Alternativets sag vigtig for at sætte fokus på den grønne dagsorden, og derfor vil han kæmpe videre i den kommende valgkamp.

- Så håber jeg da, vi kan komme godt igennem valget alligevel, og at vælgerne kan se, at der er noget i Alternativet, man har behov for.

Der skal senest være afholdt folketingsvalg 17. juni.