Valg 2019

Rasmus Paludan klar til opstilling: - Vi skal nok finde masser af gode kandidater

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er trist over udsigten til, at Stram Kurs kommer på stemmesedlerne.

Den yderligtgående islamkritiker Rasmus Paludan, der er partileder for Stram Kurs, vil erklære sit parti opstillingsberettiget lørdag aften.

Det fortæller han til TV 2.

- Vi har tænkt os inden for få timer, måske tidlig aften lørdag, at anmelde vores parti som opstillingsberettiget, så vil vi have betydeligt flere end de påkrævede underskrifter, og det glæder vi os til.

Han forsikrer, at partiet Stram Kurs har medlemmer, der står klar i kulissen, selvom han har været meget alene med at tegne partiet udadtil.

- Vi har cirka 500 medlemmer, så det er selvfølgelig ikke et enmandsshow. Det er klart, at jeg har været mest eksponeret, og det er ikke så mærkeligt, da jeg er leder af partiet. Rasmus Paludan siger desuden, at han peger på sig selv som statsminister.

Glæder sig

Rasmus Paludan og Stram Kurs har fået opmærksomhed via flere demonstrationer, hvor partilederen blandt andet har brændt koraner af, hvilket eksempelvis gav uro og ballade i store dele af København, da partiet lagde vejen forbi Blågårds Plads på Nørrebro.

- Der er ikke så mange, der har haft modet til at stå ved siden af mig, men der er dog nogle, og det er jeg utroligt glad for. Vi skal nok finde masser af gode kandidater - jeg har allerede en liste med adskillige, som jeg glæder mig til at offentliggøre snarest, siger Rasmus Paludan til TV 2.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger til DR, at han hidtil har holdt sig tilbage i forhold til Rasmus Paludan og Stram Kurs, fordi han ikke ville give partiet opmærksomhed.

- Jeg føler mig lidt trist over det, hvis jeg skal være helt ærlig. Men man har jo lov at have de synspunkter, man har. Jeg vil bekæmpe dem, siger han til DR.

Pernille Vermund: De skal også høres

Udsigten til at Stram Kurs ville få nok vælgererklæringer til at blive opstillet, har fået flere til at spekulere i, at Stram Kurs og et andet nyt parti i landspolitik, nemlig Nye Borgerlige, risikerer at tage stemmer fra hinanden.

Det bekymrer dog ikke Pernille Vermund, der er formand for Nye Borgerlige.

- Jeg har det sådan, at et hvert parti, der bliver opstillingsberettiget, skal have lov til at komme til orde. Jeg tror, at der er rigtig mange danskere, der bakker op om, at når man har forsøgt at kvæle Rasmus Paludan både med vold og forbud, så skal hans stemme selvfølgelig også høres.

Hvad er forskellen på Nye Borgerliges og Stram Kurs’ udlændingepolitik?

- Jeg kan forstå, og det er kun ud fra et enkelt interview på Radio24Syv, at Rasmus Paludan mener, at alle udlændinge skal ud af landet. Det er jeg ikke enig i. Jeg synes, der er væsentlig forskel på, om man har tilpasset sig vores samfund og taget vores værdier til sig, eller om man er kriminel og ikke vil forsørge sig selv, siger hun.

Stemmespild?

Peter Lautrup Larsen, der er politisk analytiker på TV 2, forudser bekymringer hos de blå partier.

- Nu bliver Rasmus Paludan en røst blandt de andre i valgkampen. For eksempel i partilederrunder på de store medier. Og så vil diskussionen og bekymringen også i blå blok brede sig. Risikerer de stemmespild? Det er jo der alle de nye partier er. På den blå side.

- Så er der spørgsmålet om, hvordan de andre partiledere skal tackle en mand, som foreløbig ikke har været partileder for et politisk parti, men nærmest har været provokatør i den offentlige debat. Det bliver et stort spørgsmål, hvordan debatten vil forme sig omkring Stram Kurs. Hvordan vil de andre partier tackle det.

Partiet Stram Kurs havde lørdag morgen indsamlet 20.981 vælgererklæringer, oplyste Økonomi- og Indenrigsministeriet til TV 2.

Det kræver 20.109 godkendte vælgererklæringer at komme på stemmesedlen ved folketingsvalget.

Brugte samme finte som Riskjær

Den hurtige indsamling af vælgererklæringer skyldes blandt andet, at Stram Kurs har benyttet sig af et hul i lovgivningen, som Klaus Riskjær også benyttede sig af, da han blev opstillingsberettiget med sit parti.

Læs hvordan partiet har omgået reglerne her:

Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet forventer man, at kunne træffe afgørelse om, hvorvidt partiet har samlet det fornødne antal gyldige vælgererklæringer inden for cirka to uger fra det øjeblik, hvor partiet anmelder sig som opstillingsberettiget.

Hvis valget udskrives, inden ministeriet har truffet afgørelse, er partiets anmeldelse rettidig. Det afgørende er, at partiet har anmeldt sig senest 15 dage inden valget klokken 12. Det har ingen betydning, om ministeriets afgørelse først træffes efter denne frist.