Valg 2019

Hans Engell om Paludans vælgererklæringer: - Ingen havde regnet med det

Hvis partiet ender på stemmesedlen til folketingsvalget, vil det få betydning for valgkampens fokus, mener politisk kommentator.

Partiet Stram Kurs - med den yderligtgående islamkritiker Rasmus Paludan som frontmand - har lørdag opnået vælgererklæringer nok til at komme på stemmesedlen til folketingsvalget 2019.

Og det vil uden tvivl have indflydelse på, hvilke temaer der kommer til at fylde i årets valgkamp, mener TV 2s politiske kommentator Hans Engell.

- Det betyder, at der kommer mere fokus på udlændingeområdet, og vi skal nok også regne med, at der bliver noget kaos og noget larm og ballade, siger han.

De kandidater, der opstilles for partiet, vil formentlig afholde møder og demonstrationer på samme måde som Rasmus Paludan selv, uddyber Hans Engell. En taktik, der højest sandsynligt vil give megen støj og medfølgende mediedækning.

- Ingen havde regnet med det

Selvom den racismedømte partistifter på det seneste er løbet med megen opmærksomhed, var der ikke mange på Christiansborgs gange, der regnede med, at partinavnet Stram Kurs kunne ende på stemmesedlerne til folketingsvalget, fortæller Hans Engell.

- Det har jo ikke været forudset. Rasmus Paludan var der absolut ingen, der troede på. Der er nogle store overraskelser i det her, som ikke andre politikere eller journalister og kommentatorer havde set komme, siger han.

Men efter forskellige uroligheder og en påske, hvor den yderligtgående islamkritiker har været massivt dækket i medierne, er det altså gået stærkt med vælgererklæringerne.

Glæder sig

Rasmus Paludan og Stram Kurs har fået opmærksomhed gennem flere demonstrationer, hvor partilederen blandt andet har brændt koraner af, hvilket eksempelvis gav uro og ballade i store dele af København, da partiet lagde vejen forbi Blågårds Plads på Nørrebro.

I skrivende stund er der ikke nye oplysninger om, hvorvidt den Rasmus Paludan har kontaktet Økonomi- og Indenrigsministeriet for at anmelde Stram Kurs som opstillingsparat. Lørdag eftermiddag udtalte han dog til TV 2, at han planlagde at handle på det senere samme dag.

- Vi har tænkt os inden for få timer, måske tidlig aften lørdag, at anmelde vores parti som opstillingsberettiget, så vil vi have betydeligt flere end de påkrævede underskrifter, og det glæder vi os til, sagde han og uddybede, at han indtil videre har planer om at pege på sig selv som statsminister.

- Det er trist

Men det er ikke alle, der er lige optimistiske over udsigten til det nye navn på stemmesedlen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at det er 'trist', at Rasmus Paludan vil i Folketinget.

- Jeg kan ikke rigtig forestille mig, at jeg skal ind i en videre dialog med ham. Jeg ved ikke, hvad projektet går ud på udover muslimbashing og provokation for provokationens skyld, og det er ikke noget, jeg abonnerer på, siger han til TV 2 og uddyber, at han er tilfreds med, at Stram Kurs ikke har planer om at pege på ham som statsminister.

Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet forventer man at kunne træffe afgørelse om, hvorvidt partiet har samlet det fornødne antal gyldige vælgererklæringer inden for cirka to uger fra det øjeblik, hvor partiet anmelder sig som opstillingsberettiget.

Hvis valget udskrives, inden ministeriet har truffet afgørelse, er partiets anmeldelse rettidig. Det afgørende er, at partiet har anmeldt sig senest 15 dage inden valget klokken 12. Det har ingen betydning, om ministeriets afgørelse først træffes efter denne frist.