Valg 2019

Dårlige målinger og møgsager rammer Alternativet: - Der er i den grad grund til bekymring

Alternativet holder lørdag landsmøde i skyggen af en række dårlige meningsmålinger op til det kommende folketingsvalg. Få overblik over problemerne.

Uffe Elbæk kigger ud ad vinduet fra sin lænestol på kontoret på Christiansborg. Han trækker på skuldrene, sukker dybt og siger:

- Nogle gange, Steen, så ved jeg fandme ikke, hvad jeg skal gøre... Hvordan jeg skal kommunikere den her nye virkelighed, så det giver mening for folk derude.

Manden i sofaen overfor Alternativet-lederen er professor Steen Hildebrandt.

- Nej, istemmer professoren flere gange og ryster på hovedet, mens Elbæk taler.

Ordvekslingen finder sted i en af de små dokumentar-film, som Alternativet i øjeblikket offentliggør hver uge på YouTube. Filmene giver et indblik i Alternativets politiske arbejde forud for den kommende valgkamp, og her kan seerne blandt andet opleve, hvordan Uffe Elbæk nedslået læser meningsmålinger, der viser, at partiets kampform bestemt ikke er, hvad den har været.

Hvis den måling står til troende, så kan vi blive fuldstændig irrelevante

Uffe Elbæk

I denne artikel kan du få et overblik over, hvilke problemer Alternativet slås med, og TV 2s politiske analytiker Hans Redder kommer med bud på, hvorfor begejstringen for Uffe Elbæks parti tilsyneladende er kølnet.

Dårlige meningsmålinger

Dårlige meningsmålinger er det tydeligste eksempel på, at Alternativet med under to måneder til folketingsvalget er i en svær situation.

Ifølge Ritzaus vægtede gennemsnit af en lang række meningsmålinger, står Alternativet lige nu til blot at få 3,3 procent af stemmerne. Det er et stykke fra valgresultatet i 2015, hvor partiet fik opbakning fra 4,8 procent af vælgerne. Og meget langt fra de målinger tidligere i valgperioden, der spåede, at knap hver tiende vælger var klar til at sætte kryds ved liste Å.

Og som om det ikke var slemt nok for Uffe Elbæk, spår nogle af disse målinger også, at Alternativets mandater kan ende med at blive overflødige for Mette Frederiksen, der efter valget vil kunne samle 90 mandater bag sig uden Uffe Elbæk.

- Hvis den måling står til troende, så kan vi blive fuldstændig irrelevante, som Elbæk selv præcist beskriver det i en af YouTube-videoerne.

Grøn dagsorden burde give medvind

Set udefra er der ellers meget som burde tilsige, at Folketingets nyeste parti denne gang kunne få et brag af et valg.

Hvis ikke de kan få et godt valg, når klimapolitikken fylder så meget - hvornår i alverden kan de så?

Hans Redder

For det første er klimapolitikken, som er Alternativets største mærkesag, rykket helt op i toppen af vælgernes dagsorden. Forud for valget i 2015 var det blot 10 procent, der pegede på ”miljø og klima” som afgørende for, hvad de endte med at stemme, men fire år senere er tallet tredoblet og har overhalet eksempelvis ”flygtninge og indvandrere” som valgtema.

Hans Redder mener, vi er vidne til et paradoks.

- Danskerne er mere optaget af klimapolitikken end nogensinde. Og Alternativet bliver af vælgerne opfattet som et af de absolut grønneste partier. Alligevel formår partiet overhovedet ikke at tiltrække nye vælgere. Tværtimod står de til at miste mange af 2015-vælgerne. Det må i den grad bekymre Elbæk og den øvrige partitop. Hvis ikke de kan få et godt valg, når klimapolitikken fylder så meget - hvornår i alverden kan de så?

Uro i baglandet

En af forklaringerne på Alternativets dårlige meningsmålinger kan findes i, at der de seneste år har været en del intern uro i partiet.

Kort før kommunalvalget i 2017 kunne Jyllands-Posten fortælle om en krænkelssag, hvor et ungt partimedlem havde haft en grænseoverskridende oplevelse med en ansat hos partiet på Christiansborg under en fest. Samme avis kunne også fortælle, at ansatte i Alternativet var blevet opfordret til at sende billeder af "deres pik i slap tilstand" til en collage, og at Uffe Elbæk var med på idéen.

Det må give anledning til alvorlig selvransagelse om få uger, hvis valgresultatet viser det samme som meningsmålingerne

Hans Redder

Senere trak Niko Gründfeld sig som kulturborgmester i København, efter det kom frem, at han trods valgløfter om en "bæredygtig indkøbsordning" havde brugt 130.000 kroner på at indrette sit borgmesterkontor. Så fulgte sagen om, at politisk ordfører Carolina Magdalena Maier i løbet af tre år fløj over 173.000 kilometer, selvom Alternativet vil have danskerne til at flyve mindre.

Og senest har Ekstra Bladet beskrevet, at Alternativets tidligere kasserer Theis Krarup Hansen sammen med en anden nu tidligere medarbejder mistænker partiet for at have rod i regnskaberne, og derfor har de to meldt sagen til Folketingets ledelse, Præsidiet. Ifølge Berlingske har Alternativet forsøgt at true dem til tavshed.

TV 2s politiske analytiker Hans Redder mener, at de mange sager har været et stort problem for Alternativet.

- De møgsager, der rammer hårdest, er dem, der handler om hykleri. Og når en fremtrædende politiker for et parti, der taler om, at vi allesammen skal flyve mindre, selv bliver afsløret i at flyve mere end de fleste, smitter det af på hele partiets troværdighed. Det samme gør sig gældende, når en borgmester fra et parti, der taler om bæredygtighed og genbrug, bruger en mindre formue af skatteborgernes penge på at nyindrette sit kontor.

Flere politiske resultater

Alternativet har med blandt andet Uffe Elbæks statsministerkandidatur slået sig op på at være imod de etablerede normer i dansk politik, og partiet mener selv, at det står for en ny politisk kultur.

Og partiet har da også opnået politiske resultater i denne valgperiode, siger Hans Redder og påpeger to temaer.

- Jeg er ikke i tvivl om, at Alternativet har været en medvirkende faktor til, at debatten om dansk klimapolitik har fyldt så meget de seneste år. Det erkender partiets politiske modstandere også, siger Hans Redder og tilføjer:

- En anden politisk sejr, jeg vil fremhæve, er Alternativets kamp for at indføre borgerforslag. En idé, der blev set skævt til blandt mange på Christiansborg, da partiet første gang luftede ideen. Men efter et par år, hvor flere borgerforslag har fyldt på den politiske dagsorden, roser selv Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) ideen og vil nu gøre ordningen permanent.

TV 2s politiske analytiker mener altså, at der kan argumenters for, at Alternativet har leveret på både ambitionen om en ny politisk kultur og på at få sat klimapolitikken øverst på dagsorden. Og netop derfor må det give anledning til dybe panderynker i partiledelsen, når vælgerne samtidig flygter.

- Det må give anledning til alvorlig selvransagelse om få uger, hvis valgresultatet viser det samme som meningsmålingerne, siger han.

Alternativet holder landsmøde i Odense lørdag. TV 2 følger det tæt dagen igennem.