Erhvervserfaring bør være krav til folketingspolitikere, mener direktør

16x9
Ministrene Inger Støjberg, Karsten Lauritzen og Eva Kjer Hansen er blandt de politikere, hvis cv kan skrives kort. Foto: Christoffer Laursen Hald / TV 2 Grafik

I bunden af artiklen kan du se, hvilken erhvervserfaring regeringens 22 ministre har.

Mindst syv års erhvervserfaring bør være et krav for at kunne komme i Folketinget.

Det skriver Tine Thygesen, der er direktør i The Creators Community og medlem af regeringens iværksætterpanel, i et debatindlæg i Finans.

Retter man blikket mod regeringens 22 ministre har ni af dem under syv års erhvervserfaring - og det er ifølge hende alt for mange.

Tine Thygesen mener, at der er kommet en kløft mellem politikerne og befolkningen. Og at mange folketingsmedlemmer er langt fra den virkelighed og det arbejdsmarked, de skal regulere.

- Vi skal kunne have tillid til, at der bliver truffet nogle gode beslutninger, og erhvervserfaring kan være én af de ting, der giver den tillid. Essensen er, at vi skal have folk med erfaring og livsklogskab, siger hun i TV 2s program News&Co.

- Folk gider ikke sætte sig ind i politik

På trods af at politikerne er folkevalgte, mener Tine Thygesen ikke, at befolkningen føler sig repræsenteret.

- Jeg tror, folk har givet op. De gider ikke sætte sig ind i politik. Men er det et stort ansvar at sidde på Christiansborg? Ja. Så synes jeg også, at det er okay at forvente et minimumsniveau af politikerne, siger hun til TV 2.

Men at stille krav til erhvervserfaring er ikke den rigtige måde at sikre kompetente folketingsmedlemmer, mener direktøren for den borgerlig-liberale tænketank CEPOS, Martin Ågerup.

I virkeligheden vides det ikke, om befolkningen føler, at de mangler viden om politikerne, påpeger han. Det er i højere grad bekymrende, hvis erhvervserfaringer kan være med til at bringe særinteresser ind i folketinget, siger Martin Ågerup, der er en del af panelet i onsdagens program af News&Co.

Partier med forskellighed

Én af de politikere, der selv ville falde under grænsen for de syv års erhvervserfaring, er Peter Kofod, der er folketingsmedlem for Dansk Folkeparti.

Han har udelukkende været værnepligtig og læst til skolelærer, før han kom i Folketinget som 25-årig. Ifølge ham er det dog ikke en hindring.

- Jeg kommer fra et parti, hvor vi har mange forskellige folketingsmedlemmer og typer. Det oplever jeg som en styrke. Det bidrager til, at flere aspekter bliver vendt, siger Peter Kofod til News&Co.

Han understreger, at det i hans øjne ikke nødvendigvis er politikerne med lang erhvervserfaring, der er de dygtigste. Ligesom de unge kollegaer ifølge ham heller ikke skiller sig negativt ud.

Herunder kan du dykke ned i regeringens 22 ministres erhvervserfaring, der fremgår af deres cv på Folketingets hjemmeside.

To af ministrene er trods deres poster ikke medlemmer af Folketinget. Det drejer sig om Tommy Ahlers (V) og Thyra Frank (LA).

Lars Løkke, Venstre

Anders Samuelsen, Liberal Alliance

Søren Pape Poulsen, Det Konservative Folkeparti

Kristian Jensen, Venstre

Claus Hjort Frederiksen, Venstre

Simon Emil Ammitzbøll-Bille, Liberal Alliance

Mai Mercado, Det Konservative Folkeparti

Ulla Tørnæs, Venstre

Troels Lund Poulsen, Venstre

Eva Kjer Hansen, Venstre

Inger Støjberg, Venstre

Lars Christian Lilleholt, Venstre

Ellen Trane Nørby, Venstre

Sophie Løhde, Venstre

Karsten Lauritzen, Venstre

Merete Riisager, Liberal Alliance

Mette Bock, Liberal Alliance

Ole Birk Olesen, Liberal Alliance

Thyra Frank, Liberal Alliance

Jakob Ellemann-Jensen, Venstre

Tommy Ahlers, Venstre

Rasmus Jarlov, Det Konservative Folkeparti