Politik

Thulesen og Østergaard er optimistiske: Tror på aftale om nedslidte

I sidste uge blev S smidt ud. Nu nærmer regeringen, DF og R sig hinanden i forhandlinger om nedslidte seniorer.

Meget tyder på, at det i løbet af de kommende uger vil lykkes for et flertal i Folketinget at indgå en aftale om forbedrede muligheder for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, hvis man er nedslidt.

Sådan lyder det fra både DF-formand Kristian Thulesen Dahl og den radikale leder Morten Østergaard, der onsdag formiddag har været til forhandlinger i Beskæftigelsesministeriet. Det første forhandlingsmøde, efter Socialdemokratiet i fredags blev smidt ud.

- Jeg er mere optimistisk nu, end da jeg kom, fordi jeg synes, det går i retning af det, vi gerne vil, siger Morten Østergaard.

- Jeg er blevet klogere på, at der er en fælles vilje blandt dem, der sidder omkring bordet, i forhold til at finde en ordning, der bliver en klar forbedring for seniorer på arbejdsmarkedet, som er nedslidte. De skal have en langt bedre mulighed for på en værdig måde at trække sig tilbage, siger Kristian Thulesen Dahl.

R-lederen var onsdag til forhandlinger i Beskæftigelsesministeriet.

Kritik af S-forslag

Forhandlingerne tog sin begyndelse, efter at Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen i januar slog fast, at hun ønsker at indføre differentieret pension. Altså, at nogle skal kunne gå tidligere på folkepension end andre.

Den ide bakkede Dansk Folkeparti efterfølgende op om, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der kunne øjne, at der var ved at opstå et flertal udenom regeringen på dette centrale politikområde, indkaldte straks til forhandlinger.

Regeringen er dog modstander af ideen om en egentlig differentieret pensionsalder og lægger i stedet op til at forbedre den såkaldte seniorførtidspensionsordning, så nedslidte får nemmere ved at komme på denne ordning.

Samtidig har både regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre kritiseret Socialdemokratiets plan for at være ukonkret. Mette Frederiksens plan definerer ikke præcist, hvem der fremover skal kunne gå tidligere på pension. Den konkrete model vil partiet først udforme i samarbejde med arbejdsmarkedets parter efter et valg.

- Jeg synes, at det, vi er vidne til i øjeblikket - risiko for i hvert fald – er det største bluff i dansk politik i flere genererationer, lød det eksempelvis fra statsministeren i en debat med Mette Frederiksen i marts.

Minister vil ikke være konkret

Da Socialdemokratiet altså nu er ude af forhandlingerne, er ideen om differentieret pensionsalder det også. I stedet koncentrerer regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre sig om at se på, hvordan den såkaldte seniorførtidspensionsordning kan forbedres.

Seniorførtidspensionsordningen blev indført i 2014 og giver seniorer med maksimalt fem år til pensionsalderen mulighed for at trække sig tilbage, hvis de er nedslidte. Men ordningen bliver brugt langt mindre, end politikerne havde forventet.

Ingen af forhandlerne vil for alvor løfte sløret for, hvad det er for nogle konkrete ændringer, der lige nu drøftes ved forhandlingsbordet.

- Modellen er ikke endeligt udarbejdet. Men vi har konturerne nu. Og nu skal man bruge påskedagene til at få konkretiseret, hvor mange mennesker vi forventer vil gøre brug af sådan en ordning, og hvor meget det koster, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Det trækker mere og mere i retning af, hvad vi tidligere har foreslået. Altså en ny ordning, som giver bedre tryghed for nedslidte, uanset hvad de laver. Så jeg er meget optimistisk, lyder det fra Morten Østergaard.

Heller ikke beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der leder forhandlingerne, ville onsdag overfor pressen blive mere konkret i forhold til, hvad der lige nu ligger på forhandlingsbordet.

- Jeg diskuterer det konkrete med partierne. Men det er forbedrede vilkår i forhold til det, der i dag gælder for dem, der måtte have brug for at forlade arbejdsmarkedet tidligere, siger Troels Lund Poulsen.

Der skal senest være valg 17. juni, og udkommet af de igangværende forhandlinger kan således ikke nå at blive stemt igennem Folketinget før i næste valgperiode. Samtidig er forhandlingerne om nedslidning det eneste forhandlingsforløb, der stadig er i gang.