Ny måling: Løkke og Thulesen står til at tabe valget med et brag

Ny måling er dårligt nyt for Lars Løkke Rasmussen (V). Hvis blå blok om få uger skal genvinde magten, kræver det en historisk stærk slutspurt.

Der er præcis to måneder til, at folketingsvalget senest skal være afholdt. Og lige nu tyder alt på, at flertallet af danskerne vil have en ny regering.

Ifølge en meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2, står partierne, der peger på Lars Løkke Rasmussen som statsminister, blot til at få 78 mandater i Folketinget. De nuværende oppositionspartier ser ud til at kunne sætte sig på 97.

Megafon bekræfter dermed det billede, som meningsmåling efter meningsmåling har vist i månedsvis: Blå blok er langt, langt bagud.

Også ramt af stemmespild

Ifølge målingen vil blot 46,2 procent af vælgerne sætte krydset ved et af de partier, der på forhånd har tilkendegivet, at de vil pege på Løkke. Og som om det ikke var slemt nok for den siddende statsminister, så ser en pæn portion af disse stemmer ud til ikke at tælle med.

Både Partiet Klaus Riskær Pedersen og Kristendemokraterne vil ifølge målingen nemlig ende under spærregrænsen på de to procent. I den situation vil deres krydser gå til spilde, og opgør man alene de tællende stemmer, står blå blok dermed til blot 45,1 procent i den nye måling.

DF bløder vælgere

Den suverænt største tilbagegang står Dansk Folkeparti for. Ifølge Megafon vil partiet i dag få blot 13,6 procent af stemmerne mod 21,1 procent ved valget i 2015. Altså har Kristian Thulesen Dahl og partifællerne mistet knap hver tredje vælger i denne valgperiode.

Mange af disse har bevæget sig over blokgrænsen og vil nu stemme på Socialdemokratiet. Og andre er gået til partiet Nye Borgerlige, som står til at få seks mandater i Folketinget.

Alternativet kan undværes

Interessant er det også at bemærke sig, at Alternativets mandater kan ende med at blive overflødige for den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen. Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, meddelte sidste år, at partiet vil pege på ham som statsminister - og bliver han ikke dét, vil partiet ”trække sine mandater ud af ligningen” og dermed hverken støtte Løkke eller Frederiksen.

I Megafons nye måling vil den såkaldte røde blok - Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Radikale - opnå 91 mandater og således ikke være afhængige af Uffe Elbæk.

Det betyder dog langt fra, at det, hvis Megafon-målingen står til troende, bliver enkelt for Mette Frederiksen at samle opbakning til at danne en regering. I løbet af de seneste uger har flere partier stillet ultimative krav til Mette Frederiksen, blandt andet om indrømmelser på udlændingepolitikken.

Historisk slutspurt nødvendig

Den statistiske usikkerhed i forhold til blokkene er på maksimalt 3,3 procent. Man skal altid være varsom med at drage for håndfaste konklusioner på baggrund af en enkelt meningsmåling. Men kigger man på de såkaldte vægtede gennemsnit af målinger fra en lang række forskellige meningsmålingsinstitutter, er billedet stort set det samme som skitseret af Megafon i denne måling.

Sammenholdt med, at der ved alle valg siden årtusindeskiftet har været forholdsvis små vælgervandringer på tværs af blokgrænserne under selve valgkampene, ser det ud til at være nødvendigt med en historisk slutspurt, hvis blå blok skal beholde flertallet.

Din browser er ikke understøttet. Opdater venligst din browser hér for at se grafikken.

Tryk på partibogstaverne for at se vælgervandringerne