Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, fra februar 2018.
Politik

Frederiksen kaldte den stramme linje for 'helt færdig' - i dag skammer hun sig

Mette Frederiksen har rykket sig markant fra ungdommens idealistiske år. Nu skammer hun sig over tidligere holdninger.

Drejebogen var på vej. I dyb fortrolighed. Men den var på vej.

Helle Thorning-Schmidt var stadig b√•de statsminister og partiformand, og officielt var der absolut ingen grund til at betvivle formandens position i l√łbet af sommeren 2014.

Slet ikke fra Mette Frederiksens side.

Men i stuen i et sommerhus ved Sejer√łbugten sad Mette Frederiksens n√¶rmeste r√•dgiver om aftenen, n√•r s√łnnen var lagt i seng, med en b√¶rbar computer og skrev de f√łrste udkast til drejebogen for Mette Frederiksens socialdemokrati.

Martin Rossen gemte dokumentet p√• computeren, og ugen efter m√łdtes han og Frederiksen i fortrolighed i Besk√¶ftigelsesministeriet, hvor Frederiksen var minister, og Rossen havde titel af s√¶rlig r√•dgiver. Her brugte de yderligere en uge p√• at g√łre arbejdet f√¶rdigt. Ministeriet var fuldst√¶ndig forladt. Alle embedsm√¶nd var p√• sommerferie, og bortset fra de to var h√łjst et par betjente i bygningen.

Det hele skulle foregå i fortrolighed. Hvis det kom frem, at Mette Frederiksen og hendes nærmeste var ved at tilrettelægge overtagelsen efter Thorning, ville det næsten kun kunne tolkes som mistillid og kupplaner.

Omvendt var det direkte uansvarligt, hvis ikke der blev lagt en strategi. Rygterne om et topjob til Helle Thorning i EU i bytte for statsministerposten var p√• det h√łjeste ‚Äď BT skrev historier som 'Garvede eksperter: Thorning klar til EU-job til sommer' ‚Äď og hvis Mette Frederiksen pludselig stod med ansvaret som afl√łser, var hun n√łdt til at v√¶re forberedt.

I al hemmelighed blev Poul Nyrup inviteret på kaffe en eftermiddag på ministerkontoret.

Alt dette for at g√łre Mette Frederiksen klar. Klar til at tage magten.

Fint bes√łg i barndomshjemmet

Mette Frederiksen voksede op i et arbejderkvarter i Gr√łnl√¶nderkvarteret lidt uden for Aalborg centrum. Her boede hendes bedstefor√¶ldre t√¶t p√•, og hendes far var dybt engageret i politik.

Selvom hun som lille pige i begyndelsen ikke rigtig forstod, hvad faderen mente, n√•r han sagde, "vi g√•r i garderoberne igen", n√•r han og kammeraterne nedlagde arbejdet som typografer p√• Aalborg Stiftstidende, l√¶rte hun hurtigt den socialdemokratiske jargon. "N√•r det er l√łnmodtagerne, der betaler gildet i Danmark, er det ogs√• l√łnmodtagerne, der skal bestemme", som hendes far sagde.

Mette Frederiksen var blot fem √•r, da hendes far Flemming i 1983 k√łrte til Nr. Sundby for at hente en fin mand, der skulle til middag i hjemmet. Manden var Mogens Lykketoft, der havde v√¶ret minister for skatter og afgifter i Anker-regeringen. Poul Schl√ľter og de borgerlige havde taget magten, s√• Mogens Lykketoft var ude efter ny inspiration. Det fremg√•r af portr√¶tbogen 'Mette F' fra 2016.

Da de sad ved middagsbordet, spurgte Mette Frederiksen den dengang 36-√•rige Mogens Lykketoft, hvorfor han havde s√•dan et sk√¶g som hendes far. Det udl√łste en lille diskussion mellem de to om, hvem af m√¶ndene der f√łrst havde anlagt sig fipsk√¶gget.

Lykketoft og Frederiksen skulle senere få et nært forhold.

Omkring otte √•r senere meldte hun sig ind i Socialdemokratiet som familiens fjerde generation. Og efterf√łlgende ogs√• i ungdomsorganisationen DSU.

Fremstod "irriterende og frelst"

Som 17-√•rig kom Mette Frederiksen med i bestyrelsen for DSU. Formanden var Henrik Sass Larsen, og de to m√łdtes f√łrste gang til et bestyrelsesm√łde p√• SiD-skolen i Svendborg i 1995.

Poul Nyrup Rasmussen var statsminister, og regeringen gennemf√łrte besk√¶ftigelsesreformer, der sendte unge kontanthj√¶lpsmodtagere i aktivering, allerede f√łrste dag de bad om penge. Det var uretf√¶rdigt og synd for de svageste i samfundet, var det klare budskab i Mette Frederiksens indl√¶g p√• bestyrelsesm√łdet.

- Hold k√¶ft, hvor er hun irriterende, t√¶nkte Henrik Sass if√łlge portr√¶tbogen ‚ÄôMette F‚Äô fra 2016, da han f√łrste gang h√łrte hende tale.

- Hvorfor skal man sidde og h√łre p√• det her? spurgte han ud i lokalet.

Henrik Sass Larsen h√łrte til p√• h√łjrefl√łjen i ungdomspartiet og mente, at Mette Frederiksen var frelst, skinger og bedrevidende.

Den nationale l√łgn

Mette Frederiksen bed fra sig og stod fast p√• sine holdninger. I 2001 blev hun valgt til Folketinget, og det varede ikke l√¶nge, f√łr hun gjorde sig bem√¶rket med endnu en kritik af en af partiets profiler.

Den tidligere S-minister Karen Jespersen var endnu ikke skiftet til Venstre, og hun talte om at sende "tyvagtige asylans√łgere" til en √łde √ł.

- Den linje, hun står for, er færdig. Helt færdig, sagde Mette Frederiksen om den etablerede politiker.

√Öret efter fulgte Mette Frederiksen op i Berlingske Tidende, hvor hun ikke ville h√łre tale om, at for mange indvandrere kunne g√• udover integrationen.

- Vi kan lige s√• godt v√¶re √¶rlige. Vi i Socialdemokratiet har b√•ret ved til den nationale l√łgn om, at antallet af indvandrere var det store problem fremfor at fokusere p√• integration, sagde hun.

Den "skingre og frelste" Mette Frederiksen holdt ogs√• fast i at hj√¶lpe kontanthj√¶lpsmodtagere med en ret til permanent fors√łrgelse fremfor at g√łre det til en pligt for dem at tage et arbejde.

- Man burde give 20.000 til 30.000 af de svageste kontanthj√¶lpsmodtagere f√łrtidspension i stedet for form√•lsl√łst at piske dem i besk√¶ftigelse, sagde hun i Berlingske Tidende i 2005.

Som politiker skal man kunne lide den vare, man leverer

Thomas Horn, socialdemokrat, 2010

Skræmmende flugt

Det var i disse √•r, at hun blev kendt som den unge politiker, der r√•bte op om √¶rke-socialdemokratiske synspunkter. Hun forsvarede de svage i samfundet og dyrkede det solidariske f√¶llesskab, men som kritikere ikke mente kunne h√¶nge sammen √łkonomisk eller politisk.

Hun blev kendt for sine markante holdninger. Hun forslog et totalforbud mod prostitution. Og i 2005 gik hun til angreb p√• den stigende brug af privatskoler, som hun i en 1. maj-tale kaldte for ‚ÄĚen skr√¶mmende flugt‚ÄĚ fra folkeskolen.

- Det nytter simpelthen ikke, at for√¶ldre med overskudsb√łrn sender deres b√łrn i privatskole, s√• snart der er problemer i folkeskolen. Alle har et ansvar for, at folkeskolen fungerer, skrev hun i et debatindl√¶g.

‚ÄĚJeg er blevet klogere‚ÄĚ

I 2010 ramte de bastante holdninger Mette Frederiksen selv. Datteren Ida Feline skulle begynde i skole, og hun tilh√łrte folkeskolen Egebjergskolen, der l√• t√¶t p√• hjemmet i Ballerup.

Men Mette Frederiksen mente, at hendes datter havde brug for en mindre skole, og sendte hende derfor i Hareskovens Lilleskole. En privatskole.

Aviserne skrev om "hykleri" på forsiderne, og to ud tre danskere mente, at det var dobbeltmoralsk, kunne Politiken og TV 2 fortælle i dagene efter på baggrund af en meningsmåling.

Partif√¶lle og souschef p√• Tove Ditlevsens Skole, Thomas Horn, var blandt de f√• socialdemokrater, der √•bent turde kritisere Mette Frederiksen ‚Äď og Helle Thorning og Henrik Sass Larsen, der ogs√• sendte deres b√łrn i privatskole.

- Det er et uheldigt signal at sende. Som politiker skal man selv kunne lide den vare, man leverer, sagde han i Frederiksborg Amts Avis.

Mette Frederiksen forsvarede sig med, at hun havde fundet ud af, at man som for√¶ldre er n√łdt til at "tr√¶ffe nogle vigtige og sv√¶re valg".

- Jeg er ogs√• blevet klogere og ser mere nuanceret p√• det her nu. Jeg havde ikke skoles√łgende b√łrn p√• det tidspunkt. Derfor var det lettere, end da jeg selv skulle tr√¶ffe et valg, sagde hun til Ekstra Bladet.

I √•rene som besk√¶ftigelsesminister fra 2011 til 2014 skiftede Mette Frederiksen kurs inden for fordelings- og arbejdsmarkedspolitik. Dels stod hun i spidsen for at gennemf√łre dagpengereformen, der halverede perioden fra fire til to √•r. Dels var hun frontfigur for en r√¶kke reformstramninger, der skulle skabe mere arbejdskraft.

- Måske har vi som socialdemokrater været for optaget af at give mennesker noget at leve af i stedet for noget at leve for, erkendte hun over for Clement Kjærsgaard på DR i 2013.

Formand Frederiksen

Kameraet zoomede ind p√• Mette Frederiksen. P√• scenen foran hende stod Helle Thorning-Schmidt, der netop havde indkasseret et valgnederlag og m√•tte aflevere n√łglerne til Statsministeriet tilbage til Lars L√łkke. Klokken var 01.08 natten mellem 18. og 19. juni 2015.

Mette Frederiksens √łjne flakkede flere gange, men hun kiggede mest ned i tr√¶gulvet i den store sal p√• Christiansborg.

Thorning kom hurtigt til sagens pointe:

- Kære venner, jeg har besluttet at træde tilbage, og derfor skal vores parti nu have en ny formand, sagde hun.

Thorning går af som formand Video: TV 2 Danmark

Lidt bag Mette Frederiksen stod Martin Rossen. Så var det nu. Drejebogen, der var begyndt næsten et år tidligere, skulle frem i lyset.

Mindre end to uger senere blev Mette Frederiksen valgt som formand uden modkandidat på den ekstraordinære kongres i Falkoner Centeret på Frederiksberg.

Alt var gået efter bogen.

M√• ikke g√• i r√łdt

P√• anden sal p√• Christiansborg sidder Martin Rossen p√• kontoret p√• den s√•kaldte r√łde gang. Det er i slutningen af 2018.

Kontoret har ikke noget skrivebord, men et sofas√¶t og et stort m√łdebord. P√• v√¶ggen ind mod Mette Frederiksens kontor h√¶nger et billede af Danmarks f√łrste kvindelige minister, Nina Bang, der sk√¶nker varm kakao op til resten af herrerne i regeringen. Det er hendes f√łdselsdag. Ved siden af h√¶nger portr√¶ttet af Stauning, den f√łrste socialdemokratiske statsminister.

Som det sidste p√• v√¶ggen h√¶nger en hvid tavle med 31 brikker i r√łd, gul og gr√łn.

Tavlen er et stort skema med begreber som trov√¶rdighed, lederskab og valgkampsplanl√¶gning. Ud for hver sidder enten en r√łd, gul eller gr√łn magnet. Alt er afh√¶ngigt af, hvor godt det g√•r p√• omr√•det. De to vigtigste ord er ‚Äôansvarlighed‚Äô og ‚Äôretf√¶rdighed‚Äô.

- Hvis ikke vi passer p√•, g√•r den i r√łd, siger Martin Rossen om ansvarlighed.

Han kigger ofte på tavlen, som socialdemokraterne bruger som en naturlig forlængelse af drejebogen.

Makkerparret

I dag er Rossen stabschef hos Socialdemokratiet, og bliver Mette Frederiksen statsminister, er de f√¶rreste p√• Christiansborg i tvivl om, at det er ham, der f√łlger med hende som s√¶rlig r√•dgiver.

Hvor de fleste andre toppolitikere og ministre har rådgivere og spindoktorer, er den hyppigste beskrivelse af Mette Frederiksen og Martin Rossen, at de er et makkerpar. Et politisk makkerpar.

For dem var det afg√łrende at f√• rettet op p√• tilliden til Socialdemokratiet efter Helle Thornings regeringstid, der var pr√¶get af anklager om l√łftebrud og bl√• politik. Det var "retf√¶rdighed", der skulle opbygges. Samtidig skulle Mette Frederiksen holde fast i den √łkonomiske tillid, som Helle Thorning havde opbygget som statsminister. Det var "ansvarlighed".

Et af de vigtigste områder var udlændingepolitikken.

Forbr√łdring med Dansk Folkeparti

- Viva Las Vegas! Viva Las Vegas! Viva, vivaaa Las Vegas!

Hver gang pressechef for Dansk Folkeparti S√łren S√łndergaard l√łfter Elvis Presley-koppen fra bordet, begynder den at spille i kontoret i Provianthuset i yderkanten af Christiansborg.

Det er nu ikke ret tit, at det sker. Melodien bliver simpelthen for irriterende at h√łre p√•, s√• koppen bliver for det meste st√•ende p√• skrivebordet. Men den erkl√¶rede Elvis-fan er alligevel ganske glad for koppen.

S√łren S√łndergaard fik den til sin f√łdselsdag i 2018 af Martin Rossen. Man kan roligt sige, at det er ganske nyt, at Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er kommet p√• gavefod, for forholdet mellem de to partier har i √•rtier v√¶ret mere end anstrengt.

Koppen er en gave fra Martin Rossen Video: TV 2 Danmark

For 20 år siden kunne Poul Nyrup ikke skjule sin foragt for Pia Kjærsgaard og hendes parti.

- Stuerene, det bliver I aldrig, l√łd de historiske ord fra talerstolen i Folketinget.

Mogens Lykketoft fulgte som S-formand op i årene efter ved at betegne Dansk Folkeparti som borgerlige ekstremister.

Mens Helle Thorning var formand, men endnu ikke blevet statsminister, afviste hun, at Dansk Folkeparti nogensinde ville komme til at v√¶re grundlaget for en socialdemokratisk ledet regering. Pia Kj√¶rsgaard kaldte hende omvendt efterf√łlgende den mest uduelige statsminister i historien.

Ren kemi mellem Kristian og Mette

I februar 2017 sad Mette Frederiksen og DF-formand Kristian Thulesen Dahl s√• pludselig side om side i Christiansborgs samtalev√¶relse og var enige om, at man skal passe p√• danskerne, n√•r politikerne vil udskyde pensionsalderen. Det kunne man l√¶se i 3F‚Äôs fagblad, der ogs√• lagde en ti minutter lang video p√• nettet med de to partiform√¶nds m√łde.

Hos Socialdemokratiets ledelse er analysen klar. Udover at Kristian Thulesen Dahl i dag ikke vil afvise at pege p√• Mette Frederiksen som statsminister ‚Äď hvis ikke L√łkke kan forvalte sin f√łrsteret ‚Äď s√• har den manglende foragt for hinanden allerede betydet, at man har kunnet fejre r√łde sejre. Konkret handler det om f√¶rre lettelser i topskatten, mindre offentlige besparelser i form af omprioriteringsbidraget og pensionsalderen.

- Isoleret set er det ren kemi mellem Kristian og Mette. Det er Schl√ľter og Helveg om igen. Men en type som Martin Rossen er en vigtig katalysator for samarbejdet, siger S√łren S√łndergaard.

Vi ved, at de er opmærksomme på det her med, at man kan elske sin fjende ihjel

S√łren S√łndergaard, pressechef, DF

Mette Frederiksen er ganske klar over betydningen af forholdet mellem de to rådgivere.

- Martin Rossens netv√¶rk er afg√łrende. B√•de til erhvervsliv, arbejdsgiverorganisationer, fagbev√¶gelsen og andre partier. I forhold til Dansk Folkeparti er det ekstra vigtigt, fordi der ikke var en relation i forvejen, og det kan ikke basere sig p√• to personer alene. Det skal bygges op mellem flere mennesker.

S√łren S√łndergaard er ikke i tvivl om, at det nye forhold partierne imellem i h√łj grad handler om strategi.

- Naturligvis. Vi ved, at de er opmærksomme på det her med, at man kan elske sin fjende ihjel, siger han med henvisning til DF og Socialdemokratiets evige kamp om vælgerne på udlændinge- og velfærdsområdet.

- Og de ved nok også, at vi ved, at de ved det, siger pressechefen med mest erfaring på Christiansborg.

Kollega: Ikke længere i tvivl

Pernille Rosenkrantz-Theil sidder i Socialdemokratiets folketingsgruppe og er n√¶r ven af Mette Frederiksen. De blev begge valgt ind i Folketinget i 2001 ‚Äď dengang repr√¶senterede Pernille Rosenkrantz-Theil dog Enhedslisten og st√łttede blandt andet de to aktivister, der h√¶ldte maling over dav√¶rende statsminister Anders Fogh Rasmussen to √•r senere.

Pernille Rosenkrantz-Theil peger i dag p√• udl√¶ndingepolitikken som et af de afg√łrende omr√•der, hvor Mette Frederiksen har samlet partiet. Og samtidig har rykket sig langt fra sit udgangspunkt, da hun meldte sig ind i DSU.

- Nu har udl√¶ndingesp√łrgsm√•let martret Socialdemokratiet herhjemme og i Europa igennem de seneste 30 √•r. Enten har vi spundet om h√łjrefl√łjens pointer, eller ogs√• har vi ladet som om, problemerne ikke eksisterer, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Sammen med Martin Rossen har Mette Frederiksen brugt de to f√łrste √•r af sit formandskab p√• at finde et helt svar, mener hun. Hvor de fleste ville have sagt, at det var kuglesk√łrt, fordi det risikerede at splitte partiet i 27 retninger, s√• har de ikke lagt l√•g p√•, men √•bnet Pandoras √¶ske for at inddrage ordf√łrere og borgmestre, s√• vi i dag har et svar, der d√¶kker hele sp√łrgsm√•let, lyder vurderingen fra veninden.

- Man er ikke l√¶ngere bekymret i folketingsgruppen for, hvad partiet mon mener. F√łr Mette blev formand, kunne man jo sagtens v√¶re i tvivl ‚Äď selv p√• ens eget ordf√łreromr√•de. Og det er jo en stor del af forklaringen p√• den store tillidskrise, der har v√¶ret i forhold til Socialdemokratiet, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Frederiksen skammer sig

Tilbage p√• Martin Rossens kontor forplanter tonerne af 'Jutlandia' sig gennem v√¶ggen modsat strategitavlen. Flere gange om ugen kan man h√łre det elektroniske Yamaha-klaver fra lokalet ved siden af. Ofte er det melodier af Kim Larsen eller fra H√łjskolesangbogen.

Jeg vælger at tro, at hun er blevet klogere

Kristian Thulesen Dahl, formand, DF

Det er Dansk Folkepartis gruppev√¶relse, og som det f√łrste p√• hvert gruppem√łde synger deltagerne f√¶llessang, mens oftest S√łren Espersen eller Kristian Thulesen Dahl spiller klaver.

Det kom bag p√• sidstn√¶vnte, da han pludselig havnede som den ene del af en ny politisk alliance den februardag i 2017. Han havde ikke h√łrt n√¶rmere om sammenh√¶ngen, da 3F bad ham om at stille op til f√¶llesinterview. Og han opfattede det, som om Mette Frederiksen holdt DF ud i strakt arm i begyndelsen af sin formandstid.

Men så begyndte flygtningene at vandre på de danske motorveje, noterer Kristian Thulesen Dahl.

- Frem mod begyndelsen af 2016 m√¶rkede vi en forandring. S√• de m√• have haft nogle dr√łftelser om strategiskiftet i forhold til os. Der er da ingen tvivl om, at Mette Frederiksen ser, at Socialdemokratiet i Danmark risikerer at ende som socialdemokrater i mange andre europ√¶iske lande. Det kan s√• betyde, at hun har √¶ndret kurs af frygt for at miste v√¶lgere. Eller at hun er blevet klogere p√• grund af udviklingen. Jeg v√¶lger at tro, at hun er blevet klogere, siger Kristian Thulesen Dahl.

Det budskab rejser Socialdemokraterne nu også selv rundt med.

I en helsidesannonce ‚Äď indrykket p√• blandt andet forsiden af L√łrdagsavisen i K√łge i midten af april 2019 ‚Äď fort√¶ller Mette Frederiksen om sin egen rejse.

Om dengang hun bes√łgte sin morfar i et alment boligkvarter i Aalborg, hvor mange flygtninge og indvandrere var flyttet ind, og han ikke l√¶ngere kunne tale med sine naboer, fordi de talte et andet sprog.

- Jeg syntes, han manglede udsyn og rummelighed. Det skammer jeg mig over i dag. For det var mig, der manglede forståelse og solidaritet med ham, siger Mette Frederiksen i interviewet, der indledes med sætningen:

- Socialdemokratiet har flyttet sig i udlændingepolitikken.

Afviser h√łjredrejning

Da Mette Frederiksen i 2017 fremlagde partiets nye udl√¶ndingeudspil, var det med stop for at s√łge asyl i Danmark og loft over antal flygtninge og familiesammenf√łringer.

- Hvis vi vil sikre vores velf√¶rdssamfund, bliver vi n√łdt til at sikre os, at vi ikke tager imod flere indvandrere, end vi kan h√•ndtere, sagde hun ved pr√¶sentationen.

Der er et stykke fra ungdommens melding om ‚ÄĚden nationale l√łgn‚ÄĚ om, at ‚ÄĚantallet af indvandrere var det store problem‚ÄĚ.

I dag st√łtter hun regeringen og Dansk Folkepartis paradigmeskift, der prioriterer hjemsendelse f√łr integration, og ville sidste √•r ikke stemme imod den √łde √ł til afviste asylans√łgere. Alligevel afviser Mette Frederiksen, at hun er drejet mod h√łjre.

- Når du lægger alt sammen, hvad vi har været involveret i, og hvor Socialdemokratiet ligger i dag, så er det mest af alt en tilbagevenden til klassisk socialdemokratisk politik, siger hun.