Virker 'udlændingekortet' stadig? Disse nye tal bør bekymre blå blok

ANALYSE: Regeringen og Dansk Folkeparti satser alt på at få valget til at handle om udlændingepolitik. Men er det stadig en vinderopskrift i 2019?

For at forstå, hvorfor blå blok i øjeblikket med alle midler - kampagner på sociale medier og pressemøder uden nyheder - forsøger at få valget til at handle om udlændingepolitik, behøver du blot læse følgende citat:

- Udlændinge var afgørende for valget i 2015. Da det emne for alvor blev spillet på banen, blev det en game changer. Det er det klareste eksempel, vi har i forskningen på, hvad der kan afgøre valg.

Manden bag ordene er Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, som sammen med en række kolleger stod bag et større forskningsarbejde om folketingsvalget i 2015.

Sundhed, ældre og klima vigtigere

Det store spørgsmål er, om vinderopskriften fra for fire år siden også er effektiv i dag. Om 'udlændingekortet' også denne gang kan blive den game changer, der sikrer, at Lars Løkke Rasmussen er statsminister efter valget.

Nye tal fra meningsmålingsinstituttet Megafon giver en interessant indikation.

Megafon har gennemført en større undersøgelse af de vælgere, der stemte på Dansk Folkeparti ved sidste valg - og heriblandt særligt interessant de vælgere, der siden 2015 er skiftet fra Dansk Folkeparti til Socialdemokratiet.

I løbet af denne valgperiode er netop denne vælgerbevægelse - fra DF til S - den klart største på tværs af blokgrænsen og dermed hovedårsagen til, at meningsmålingerne lige nu entydigt peger på, at blå blok står til at miste flertallet.

Megafon har blandt andet bedt disse vælgere nævne to temaer, som de regner med bliver afgørende for, hvor de sætter deres kryds ved det valg, der senest skal afholdes 17. juni. Resultatet ser således ud:

Altså: Udlændingepolitik er meget langt fra at være det vigtigste tema for størstedelen af disse svingvælgere. Blot omkring hver femte peger på 'flygtninge og indvandrere' som ét af de to vigtigste temaer. Både sundhedspolitik og ældreområdet scorer langt højere. Og sågar miljø- og klimapolitikken, der ellers aldrig har fyldt meget blandt Dansk Folkepartis vælgere, ender i denne måling en smule højere end udlændingepolitikken.

Udlændingepolitik er meget langt fra at være det vigtigste tema for størstedelen af disse svingvælgere

Tallene hos disse svingvælgere står i skarp kontrast til de temaer, som DF-vælgerne som helhed peger på som de vigtigste (se den anden fane i grafikken). Blandt alle dem, der stemte på Dansk Folkeparti ved sidste valg (altså inklusive de godt to-tredjedele, der har tænkt sig at stemme på partiet igen denne gang), er 'flygtninge og indvandrere' suveræn topscorer.

Konklusionen, man kan drage på baggrund af disse tal, er altså: Udlændingepolitikken er helt afgørende for de vælgere, der fortsat vil stemme på Dansk Folkeparti. Men for dem, som partiet har mistet til Socialdemokratiet de seneste år - og som Dansk Folkeparti skal have tilbage, hvis blå blok skal genvinde magten ved det kommende valg - spiller udlændingepolitikken tilsyneladende ikke (længere) den vigtigste rolle.

Gode emner for oppositionen

Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke mener, at disse tal beviser, at det dermed er en forfejlet strategi, når blå blok - heriblandt Dansk Folkeparti - helt åbenlyst forsøger at få udlændingepolitik til at spille en nøglerolle i valgkampen. Det vil være forhastet at slå fast, at 'udlændingekortet' slet ikke kommer til at virke denne gang.

For vælgernes prioriteter kan påvirkes af, hvad politikerne sætter fokus på. Og insisterer blå bloks politikere på at tale om udlændingepolitik hele tiden frem mod valget, kan det givetvis have en effekt på, hvad disse svingvælgere opfatter som de vigtigste temaer.

Men det er alligevel tankevækkende, at de afgørende svingvælgere i overvældende grad nu peger på helt andre emner som de vigtigste. Emner, hvor blå blok umiddelbart står svagt forud for valgkampen.

Eksempelvis sundhedsdebatten, hvor det de seneste måneder er lykkedes oppositionen (og dele af regeringens eget bagland) at fremstille blå bloks store sundhedsreform som en centraliseringsøvelse. Rød blok bliver også traditionelt af vælgerne vurderet til at være bedst til at håndtere miljø- og klimaområdet.

Asylreform

Midt under valgkampen i 2015 var blå blok på hælene, og nogle meningsmålinger spåede, at Thorning-regeringen kunne genvinde flertallet. Så præsenterede Venstre pludselig en omfattende asylreform, lovede "straksopbremsning" i asyltilstrømningen, og fik pludselig udlændingepolitikken sat øverst på dagsordenen. Resultatet blev som bekendt, at blå blok endte med at vinde valget. Og forskerne var altså ikke efterfølgende i tvivl om, hvilket politisk tema der flyttede de afgørende vælgere.

Det måske mest interessante spørgsmål forud for det kommende valg er, om blå bloks vinderopskrift fra sidste valg kan genbruges til at sikre en sejr ved det kommende. Et entydigt svar på det spørgsmål tør jeg ikke give. Men de nye tal fra Megafon bør give anledning til bekymring i regeringspartierne og ikke mindst hos Dansk Folkeparti.

Din browser er ikke understøttet. Opdater venligst din browser hér for at se grafikken.

Tryk på partibogstaverne for at se vælgervandringerne