Politik

Rasmus Paludans demoer har kostet samfundet seks millioner bare i år

Rasmus Paludan er dømt 14 dages betinget fængsel for at have overtrådt racismepragraffen.

Juristen, youtuberen og islamkritikeren Rasmus Paludan er kendt for sine kontroversielle ytringer.

Og så er han kendt for at holde demonstrationer, hvor han samler store folkemængder, der blandt andet provokeres, når han afbrænder Koranen.

Provokeret blev en større gruppe også fredag eftermiddag i Skive, hvor Midt- og Vestjyllands Politi måtte sætte store styrker ind for at forhindre uroligheder.

Og det er ikke gratis.

Således viser et svar fra Justitsministeriet til Folketingets Retsudvalg, at foranstaltninger ved demonstrationer som den i Skive indtil videre har kostet knap seks millioner kroner i 2019. Det svarer til omkring otte årsværk fordelt på 17 demonstrationer frem til 7. april.

Og det er nødvendigt at diskutere, hvor længe vi skal blive ved med det, siger retsordfører i SF, Karsten Hønge, der i første omgang stillede et spørgsmål om det økonomiske omfang:

- Det er jo godt seks millioner i år, men hvis vi tager sidste år med, har det kostet omkring 25 millioner. Og tager vi efterretninger med, har det kostet i omegnen af 30 millioner kroner for at beskytte det her cirkus’ turne rundt i landet.

Politiet er statister og skatteborgerne betaler forestillingen.

Karsten Hønge, retsordfører SF.

- Det her har jo ikke noget med demonstrationer at gøre. Det er happenings og videoer, hvor politiet er statister og skatteborgerne betaler forestillingen, siger Karsten Hønge.

I 2018 blev der afholdt 53 demonstrationer.

Khader: - Det er hans ret

Af Justitsministerens svar fremgår det ligeledes, at politiet har taget bestik af, at Rasmus Paludan ultimo 2018 og primo 2019 oplyste, at han ville afholde demonstrationer i flere jyske byer og på Fyn, hvor han agtede at brænde koranen af.

Og for at sikre en ”ensartet, strategisk ramme for den politimæssige indsats” blev der i januar 2019 udarbejdet en national plan for det politimæssige arbejde.

Men det er Rasmus Paludans ret at afholde demonstrationer, siger retsordfører for Konservative, Naser Khader:

- Jeg skal ikke sidde her og forsvare Rasmus Paludans holdninger. Jeg synes også, at han er langt ude. Men Rasmus Paludan benytter sig af sin grundlovssikrede ret til at demonstrere, siger han.

De skal ignorere ham og lade være med at møde op

Naser Khader, retsordfører Konservative.

Naser Khader fremhæver tre paragraffer i Grundloven, der ifølge ham er vigtige. Paragraf 77, der omhandler ytringsfrihed. Paragraf 78, der er retten til at danne foreninger. Og paragraf 79, der er retten til at demonstrere.

Sidstnævnte er den aktuelle i denne sag. Og derfor er løsningen, at ”bøllerne i ghettoen ikke lader sig provokere”, siger Naser Khader:

- De skal ignorere ham og lade være med at møde op. Men det at sige, at vi ikke skal bruge politiressourcer på en lovligt erklæret grundlovssikret demonstration, er jeg uenig i, siger han.

Hønge: - Skal beskyttes privat

Karsten Hønge er med på, at danskerne ikke skal lade sig provokere. Men vi skal også tage ved lære og kigge på det mønster, der tegner sig.

For én ting er pengene. Noget andet er, at han rent faktuelt rammer mange unge via sine instruerede og gennemtænkte videoer på Youtube, siger Karsten Hønge.

Han skal til enhver tid beskyttes i sit private liv. Der skal han ikke lide overlast.

Karsten Hønge, retsordfører SF.

- Han skal til enhver tid beskyttes i sit private liv. Der skal han ikke lide overlast. Men når han direkte annoncerer happenings beregnet til Youtube, må vi da lave en vurdering som samfund, siger Karsten Hønge.

Naser Khader blev selv opmærksom på Rasmus Paludan via sin teenagesøn og kalder ligeledes hans popularitet ”bekymrende”, men det rykker ham ikke:

- Ytringsfrihed koster. Vi må ikke sætte pris på ytringshed. Ytringsfrihed er noget af det vigtigste ved et demokrati. Uanset, hvad vi mener om ytringen. Og det kan vi ikke lave om på. Hvis der skal laves om på det, skal der laves om på Grundloven, siger Naser Khader.

Paludan: Lille beløb

Selvom beløbene løber op i mange millioner, mener Rasmus Paludan ikke selv, at beskyttelsen er tilstrækkeligt.

- Jeg synes, det lyder som et meget lavt beløb. Jeg er overrasket over, at det koster så lidt. Man kan også diskutere, om det er tilstrækkeligt, når jeg så sent som i dag kan blive slået i hovedet med en sten i Viborg, siger Rasmus Paludan til DR Nyheder.

I forrige uge blev Rasmus Paludan idømt 14 dages betinget fængsel for at have udtalt sig nedsættende om sorte mennesker i en Youtube-video.

Han stiftede år tilbage partiet Stram Kurs, der mener at have "den strammeste udlændingepolitik i Danmark". Han har tidligere udtalt, at "de (partiet red.) ikke vil have Islam i landet".

Budskabet spreder han på Youtube, hvor partiet har over 25.000 følgere.