Socialdemokratiet er ude af pensionsforhandlinger
Strid om tidlig tilbagetrækning splitter parterne i pensionsforhandlinger.
Socialdemokratiet er smidt ud af pensionsforhandlingerne.
Det fortæller socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.
- Socialdemokratiet er blevet smidt på porten. Vi er blevet bedt om at gå fra forhandlingerne, siger hun - nærmest målløs - til pressen, der venter udenfor Beskæftigelsesministeriet.
Regeringen satte foden ned
Dermed er blot regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre tilbage i forhandlingslokalet.
Socialdemokratiet vil give en endnu udefineret gruppe ret til at gå tidligere på pension. Det vil regeringen ikke være med til. Den vil derimod se på en justering af seniorførtidspensionen.
Det er også det, der altså resulterer i en udelukkelse fra forhandlingerne i Beskæftigelsesministeriet.
- Det er jo en reel politisk uenighed. Regeringen ønsker ikke at gå den her vej, det er vi nogle andre partier, der gerne vil, siger Mette Frederiksen.
- Vi er smidt ud af det hele
Hun var indstillet på, siger hun, at se, hvad parterne så kunne nå til enighed om. Men det ønskede beskæftigelsesministeren ikke.
- Jeg vil da hellere være med til at forbedre seniorførtidspensionen end ikke at lave noget. Men der har Troels Lund så meddelt, at man simpelthen ikke vil forhandle med Socialdemokratiet om.
Så I er også smidt ud af forhandlingerne om seniorførtidspensionen?
- Vi er smidt ud af det hele, konstaterer Mette Frederiksen.
Efterlyste klare svar fra S
Både Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er altså stadig med til forhandlingerne. Begge partier efterlyste ligesom regeringen klarere svar på, hvem der skal være omfattet af Socialdemokratiets ret til tidligere tilbagetrækning.
DF og Radikale melder sig klar til at forhandle videre om seniorførtidspension, nu hvor den differentierede pensionsalder er fejet af bordet.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) afviser at have smidt socialdemokraterne ud.
- Jeg anser det ikke som, at Socialdemokratiet er smidt ud. Jeg synes mere, at når man ikke kan finde en objektiv model for alle, så bliver vi jo nødt til at gå videre med noget andet, siger han.
- Hvis vi skal se seriøst på en differentieret pensionsalder, så må man også lægge noget på bordet. Hvem skal være omfattet, og hvem skal ikke? Men det kan vi ikke få svar på. Det må være fordi, der ikke findes en model, og det har mere karakter af en drøm end reel politisk virkelighed, siger ministeren og fastslår, at "vi skal gøre en større indsats for dem, der er nedslidte".
Den store talstrid
Pensionsforhandlingerne har stået på siden begyndelsen af februar.
Ifølge TV 2s oplysninger var regeringens plan med dagens møde at presse Socialdemokratiet til at forlade forhandlingerne, så den endelige aftale bliver indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kaldt S-forslaget "det største bluff i dansk politik i flere genererationer", fordi S har afsat tre milliarder i sit forslag til tidligere tilbagetrækning til nedslidte.
Det giver kun adgang til tidligere pension til 2850 fuldtidsbeskæftigede personer per årgang, mener regeringen.
Omvendt mener Mette Frederiksen, at tre milliarder vil omfatte mere end det dobbelte – at omkring 6000 personer per årgang vil få glæde af forslaget. Hun medregner personer på fuld tid, deltid samt personer på kontanthælp, dagpenge, sygedagpenge og andre ydelser.
Pensionsforhandlingerne blev indledt mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, fordi det er de partier, der i 2006 indgik velfærdsforliget. Her vedtog man, at pensionsalderen fremover skal stige i takt med, at befolkningens levealder stiger.