Valg 2019

Socialdemokratiet anklager minister for at tilbageholde rapport om nedslidning: - Det er skandaløst

Beskæftigelsesminister kaldt i hastesamråd for at forklare, hvorfor rapport om nedslidning har ligget i hans skuffe i fire måneder.

Regeringen har bevidst tilbageholdt en central rapport fra pensionsforhandlingerne, fordi den taler Socialdemokratiets sag.

Sådan lyder beskyldningen fra Socialdemokratiet.

- Det er skandaløst, det er misbrug af embedsværket, og det er en negligering af nogle rigtige problemer, som mennesker slås med, siger Dan Jørgensen, næstformand for Socialdemokratiets folketingsgruppe.

Rapport har ligget til gennemsyn i fire måneder

Det drejer sig om en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Ifølge rapporten har mennesker med fysisk krævende arbejde færre år på arbejdsmarkedet, mere tid med langtidssygefravær og længere perioder med ledighed end lønmodtagere med lave fysiske arbejdskrav.

Konklusionerne giver medvind til socialdemokraterne, der siden pensionsudspillet i januar har argumenteret for, at de mest nedslidte skal have ret til tidligere tilbagetrækning.

Vi har forhandlet i 73 dage nu, og de har haft rapporten siden december. Det er skandaløst

Dan Jørgensen, næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe

Men rapporten har ligget og samlet støv i fire måneder nu. NFA sendte den til gennemsyn i Beskæftigelsesministeriet i december, og der har den ligget siden.

Den blev først offentliggjort torsdag, hvor Altinget omtalte den.

73 dages forhandlinger

- Vi har forhandlet i 73 dage nu, og de (regeringen, red.) har haft rapporten siden december i ministeriet - med så vigtige tal for det, der diskuteres her. Det her er skandaløst, siger Dan Jørgensen (S).

- Den her rapport underbygger det, vi har sagt hele tiden; at der er et behov for at tale tidligere tilbagetrækning for mennesker, der nedslides af hårdt arbejde.

Altinget har forelagt uddrag fra rapporten for Peter Hasle, der er professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet. Han mener også, at resultaterne burde indgå i de politiske forhandlinger.

- Det bekræfter, at der er et nedslidningsproblem, som især gør sig gældende for beskæftigede med hårdt fysisk arbejde. Rapporten handler jo åbenlyst om den problemstilling, som man diskuterer, så den burde selvfølgelig forelægges i forhandlingerne, siger han til Altinget.

V taler imod S-forslag

Der var fra regeringens side lagt op til, at sundhed skulle være et stort tema i den kommende valgkamp, men Socialdemokratiet kuppede dagsordenen med pensionsudspillet i januar.

Det ikke optimalt, at verificeringen og offentliggørelsen af en rapport har været så længe undervejs, og det vil jeg gerne beklage

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V)

Regeringen har siden gjort sit for at tale det ned. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kaldte det "det største bluff i dansk politik i flere genererationer" i en DR-debat med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen (S).

Og så sent som i sidste uge gik finansminister Kristian Jensen (V) ud for at tale imod S-forslaget. Ifølge ministeren viser en analyse, at antallet af år på arbejdsmarkedet ikke kan bruges som kriterie, hvis man vil hjælpe de nedslidte tidligere på pension.

Venstre vil hellere se på mulighederne for en forbedring af vilkårene for seniorførtidspension.

Minister afviser kritikken

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen afviser kritikken og forklarer, at han slet ikke kendte til rapporten før nu.

- Jeg kan forstå på embedsværket, at der har været stillet en række spørgsmål til NFA om rapporten, som ministeriet har fået svar på så sent som i forrige uge. Når det er sagt, så er det ikke optimalt, at verificeringen og offentliggørelsen af en rapport har været så længe undervejs, og det vil jeg gerne beklage. Jeg har bedt om, at rapporten nu bliver offentliggjort, skriver han i en mail til Altinget.

Men den forklaring køber Dan Jørgensen ikke. Han mener, at rapporten er tilbageholdt med "gustent overlæg".

- Der er ingen, der tror på, at embedsmænd i en lang forhandlingsperiode ikke siger til deres minister, at de faktisk har en rapport, der handler om lige præcis det her. Det passer dårligt ind i ministerens sag, og så har han ikke ønsket at få det frem. Længerer er den ikke, siger Dan Jørgensen.

Socialdemokratiet har kaldt beskæftigelsesministeren i hastesamråd for at få hans forklaring om sagen.

TV 2 afventer en kommentar fra beskæftigelsesministeren.