Politik

V-profiler meldt til politiet af Enhedslisten-politikere

Ifølge anmeldelsen skulle Venstres Britt Bager og Marcus Knuth have modtaget anonyme donationer for mere end 20.000 kroner.

Enhedslistens Nikolaj Villumsen og Eva Flyvholm politianmelder Venstres Britt Bager og Marcus Knuth efter sager om anonyme donationer over samlet 20.000 kroner.

Det skriver Enhedslisten i en pressemeddelelse.

- Som politikere og som vælgere kan vi ikke være tjent med, at politikere og partier skjuler partistøtte for offentligheden, skriver Enhedslistens Eva Flyvholm i pressemeddelelsen.

- Det er simpelthen gift for demokratiet. I dag kan vi læse, at to juraprofessorer har gransket loven om partistøtte, og deres konklusion er, at Marcus Knuth og Britt Bager direkte har brudt loven ved at mørkelægge de beløb, de har modtaget, fortsætter hun.

Sagen handler om, hvorvidt det er tilladt at anonymisere politiske donorer, som kanaliserer penge til politikeres valgkampe ved hjælp af flere selskaber.

Donationer over 20.000 kroner skal offentliggøres, men ved at sprede donationerne ud over flere forskellige sager kan donorerne holdes anonyme.

Fra erhvervsmanden Fritz Schur

Britt Bager (V) har modtaget 100.000 kroner ved den seneste valgkamp fra fem forskellige selskaber, der er ejet af samme person.

Marcus Knuth har modtaget to anonyme donationer af hver omkring 20.000 kroner. Politiken har skrevet, at de begge er fra erhvervsmanden Fritz Schur.

- Det vil jeg mene er en klar omgåelse af lovens beløbsgrænse, sagde juraprofessor Morten Broberg fra Københavns Universitet til Politiken i onsdagens avis og fortsatte:

- Når jeg bruger udtrykket "omgåelse" om den omtvistede praksis, ligger der heri, at jeg mener, at denne praksis indebærer en overtrædelse af loven.

Britt Bager (V) har tidligere til Radio24syv sagt:

- Der er ikke nogen person, der har givet mig 100.000 kroner. Der er fem forskellige virksomheder. Så der er ikke nogen pligt til, at vi oplyser hvem ejeren er.

- Jeg henholder mig til, hvordan loven er, og den følger jeg selvfølgeligt. Jeg forholder mig ikke til lovens ånd, men til lovens bogstav.