Politik

Joachim B. har fået svar på chokolade-spørgsmål - populær kage skal måske på laboratorium

Svaret fra skatteministeren understreger ifølge Joachim B. Olsen, at loven er umulig at finde rundt i for bagerne.

Skal der betales chokoladeafgift af en Sarah Bernhardt-kage?

Det spørgsmål stillede Liberal Alliances Joachim B. Olsen skatteminister Karsten Lauritzen (V) for et par uger siden, og nu er der kommet svar.

Det gør dog næppe landets bagere meget klogere. For skatteministeren henviser blandt andet til, at den berømte kage muligvis skal gennemgå laboratorieundersøgelser for at få klarlagt, om der skal betales chokoladeafgift. Derfor vil han på nuværende tidspunkt ikke give et klart svar.

- Man skal holde tungen lige i munden, når man skal navigere i de gamle regler, skriver han blandt andet.

Skum og creme forvirrer

Årsagen til, at skatteministeren skal tage stilling til afgiftsniveauet på den bestemte kage, skyldes en utilfredshed hos Joachim B. Olsen. Liberal Alliances skatteordfører mener, at den nuværende chokoladeafgift er en ”regeljungle af kafkaske dimensioner”.

Man kan selvfølgelig godt grine af det her, men det her har jo en alvorlig side

Joachim B. Olsen

Chokoladeafgiften blev indført i 1922 som en skat på luksusvarer, men den har vist sig at være meget svær at finde rundt i for erhvervsdrivende som eksempelvis bagere, mener Dansk Erhverv.

Af den juridiske vejledning fra skattevæsenet fremgår det, at der er truffet afgørelse om nogle fødevarer, men mange er ikke nævnt. Der skal eksempelvis betales chokoladeafgift af flødeboller, fordi de delvist består af skum. Men Sarah Bernhardt-kager - der ligner flødeboller, men består af creme i stedet for skum - er ikke nævnt.

Derfor har Joachim B. Olsen ønsket at få et klart svar fra skatteministeren, men det har han ikke fået. Her gælder det om at huske skatteministerens indledende ord om at holde tungen lige i munden.

Kagen skal måske i laboratorie

I svaret skriver Karsten Lauritzen, at Sarah Bernhard-kagen ikke er afgiftspligtig ”i chokoladeafgiftslovens forstand”, fordi den ikke delvist består af skum, men af creme. Også selvom der er chokolade i cremen.

Jeg vil give den ros og sige, at der er kommet klarhed over romkuglerne

Jacob Ravn, skattepolitisk chef hos Dansk Erhverv

Cremen frikender altså umiddelbart Sarah Bernhardt-kagen for chokoladeafgift, men der er et men. Produkter overtrukket med chokolade er nemlig omfattet af chokoladeafgiften, og da Sarah Bernhardt-kagens ydre består af chokoladeovertræk, ser det alligevel ud til, at der skal betales afgift.

Men Karsten Lauritzen vil ikke besegle Sarah Bernhardt-kagens afgiftsskæbne. Han skriver, at det kommer an på en konkret vurdering af blandt andet opskrifterne, og han vil ikke svare på, hvor meget skum der skal piskes i en creme, før blandingen bliver anset som skum i stedet for creme.

Hvis bagerne er i tvivl, kan de anmode Skatteforvaltningen om et bindende svar, lyder det.

- I forbindelse med behandlingen af det bindende svar kan Skatteforvaltningen inddrage uvildige teknologiske serviceinstitutter, der for eksempel gennem laboratorieundersøgelser eller andre analyser kan bidrage til den konkrete vurdering, som Skatteforvaltningen skal foretage, skriver Karsten Lauritzen.

Klarhed om romkuglerne

Hvor forvirringen altså fortsat er stor i forhold til Sarah Bernhardt-kagerne, er der kommet anderledes klarhed over romkuglerne. Her har der ellers været stor uklarhed.

Som TV 2 beskrev for en måned siden, står der i den juridiske vejledning fra skattevæsenet, at romkugler lavet af ”kageaffald” - altså rester fra andre kager - er fritaget for afgift, selvom de indeholder kakao. Men er de ikke lavet af ”kageaffald”, er de derimod omfattet at chokoladeafgiften.

Der har dog hersket forvirring om chokoladeafgiften, hvis romkuglerne er lavet af kageaffald, men rullet i chokolade. Den tvivl fjerner Karsten Lauritzen dog nu, efter Joachim B. Olsen har spurgt om netop chokoladeovertrækkets betydning for romkuglen.

- Det fremgår af skatteforvaltningens juridiske vejledning, at produkter, som er helt overtrukket med chokolade, betragtes som en chokoladevare. Hvis en romkugle er helt overtrukket med chokolade, vil den derfor blive betragtet som en chokoladevare, skriver han.

Forvirrede bagere

Chokoladeafgiften er 25 kroner per kilo, og den enkelte kage eller romkugle koster derfor ikke meget i afgift. Men hos Dansk Erhverv forklarer skattepolitisk chef Jacob Ravn, at chokoladeafgiften skaber forvirring hos bagerne, der ikke ved, hvad de skal gøre.

Set i det lys er han både glad og utilfreds med svarene fra Karsten Lauritzen.

- Jeg vil give den ros og sige, at der er kommet klarhed over romkuglerne, siger Jacob Ravn til TV 2 og tilføjer:

- Men samtidig udstiller svaret om Sarah Bernhardt-kagerne også absurditeten i systemet. Man kan ikke engang få et svar, når man spørger den øverste skattemyndighed. De henviser til, at man skal have laboratorieundersøgelser.

Liberal Alliances Joachim B. Olsen er enig i, at svaret på Sarah Bernhardt-spørgsmålet viser problemet med loven.

- Man kan selvfølgelig godt grine af det her, og det gør jeg også selv, men det her har jo en alvorlig side, og det er, at det er meget svært at administrere for bagerne. De skal stå og tænke over de opskrifter, de bruger, i forhold til hvordan varen vil blive afgiftsbelagt, og det er jo fjollet, siger Joachim B. Olsen til TV 2.

Senere pension skal være med til at betale afskaffelse

Både Liberal Alliance og Dansk Erhverv vil af med chokoladeafgiften, og det vil skatteministeren sådan set også gerne. Han kalder loven kompliceret og ulogisk, men i de skriftlige svar nævner han, at afgiften årligt indbringer statskassen omkring to milliarder kroner.

Pengene til en afskaffelse har han dog ikke, og derfor vil han ikke gøre op med den.

- Det er selvfølgelig et fair argument, at hvis man ønsker at afskaffe noget, så skal man finansiere det. Men vi kan godt finansiere det i Liberal Alliance, siger Joachim B. Olsen.

Han henviser til, at Liberal Alliance i sin nye 2030-plan vil finde omkring 100 milliarder kroner ved at sende danskerne senere på pension og bruge færre penge på den offentlige sektor, og at der derfor vil være råd til en afskaffelse.

Ifølge Erhvervsstyrelsen koster chokoladeafgiften årligt erhvervslivet 16,2 millioner kroner i administrative konsekvenser. Men selvom det altså er langt under statens indtægter på to milliarder kroner årligt, holder han fast i, at chokoladeafgiften skal væk.

- Det koster på velfærdskontoen, at der er nogle mennesker, der skal leve under sådan et regeltyranni. Det giver masser af frustrationer og meget dyrere varer, siger Joachim B. Olsen.