Politik

BLOG: Sundhedsreformen er økonomisk uansvarlig

BLOG: I de kommende år kommer der mere end 200.000 flere ældre. Det kræver flere hænder, end vores sundhedsvæsen er gearet til i dag.

Det næste valg kan blive afgørende for, om landet sundhedsvæsen skal kastes ind i en usikker reform, der flytter lokale beslutninger længere væk fra dem, der vil mærke konsekvenserne, og som økonomisk set bygger på luftkasteller.

Jeg tror, de fleste, der har været igennem omstillinger og reformer på deres arbejdspladser, ved hvor meget forvirring den slags kan medføre. Det kommer til at ramme hårdt på hospitalsafdelinger, hvor sygeplejersker og læger i forvejen løber så stærkt, at der dårligt er tid til at give pantienterne den behandling og omsorg, de har brug for.

Men Løkkes reform bygger også på økonomiske antagelser i en sådan grad, at eksperter har kaldt det for ”tryllestavsøkonomi”.

1,5 milliarder kroner kommer fra nedskæringer på beskæftigelsesområdet, som regeringen ikke engang ved hvad skal være endnu.

Regeringen forventer også at spare 2,3 milliarder kroner på effektiviseringer af administrationen af sundhedsvæsenet. Men eksperter er særdeles skeptiske overfor, om man overhovedet kan finde besparelser i den størrelsesorden på administrationen.

Men hvad værre er, bygger reformen på et økonomisk uansvarligt grundlag, der i sidste ende kan ramme patienterne.

For hvor tror I, at pengene skal findes, når det går op for finansministeren i fremtiden, at Løkkes fantasifulde regnestykke i sundhedsvæsenet ikke holdt?

Mon så vi ikke igen vil se planer om hospitalslukninger og nedskæringer igen. Og denne gang vil der ikke være lokalt valgte repræsentanter til at argumentere imod, når regnearkslogikken i embedsværket peger på hospitalslukninger for at holde budgetterne.

Med andre ord spiller regeringen hasard med sundhedsvæsenet med sin centraliseringsreform.

Det danske sundhedsvæsen er rigtig godt, men der er selvfølgelig udfordringer. Dem vil vi som socialdemokrater gerne være med til at løse. Men lad os fokusere på de reelle problemer i stedet for at bruge kræfter på omfattende omvæltninger af sundhedsvæsenet, der kun har til formål at rykke rundt på, hvem der sidder på magten.

I de kommende år kommer der mere end 200.000 flere ældre. Og tusinder af flere børn også. Det kræver flere hænder, end vores sundhedsvæsen er gearet til i dag. Derfor er der brug for at afsætte flere penge i fremtiden. Desværre betyder regeringens politik, at hver gang der i fremtiden kommer to ældre, så er der kun afsat penge til den ene. Det samme gælder børnene.

Lad os starte med den udfordring!