Politik

Anna Mee Allerslev fik gratis lokale i strid med reglerne

Ifølge ombudsmanden gjorde gaven Anna Mee Allerslev inhabil i forhold til giveren.

Det var i strid med gavereglerne, da tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune Anna Mee Allerslev (R) fik stillet et lokale gratis til rådighed af Øens Murerfirma.

Det konkluderer Folketingets Ombudsmand i en redegørelse.

- Når man som offentligt ansat - eksempelvis som borgmester - uberettiget modtager en gave, er udgangspunktet, at man bliver inhabil i forhold til giveren. Det er det, der er tale om her, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Tilbød at betale

Anna Mee Allerslev tilbød af betale for lokalet, men det afviste ejeren med den begrundelse, at firmaet ikke driver udlejningsvirksomhed. Hun valgte dog at bruge det alligevel.

Og i det lys blev hun inhabil i forhold til det pågældende firma, fastslår ombudsmanden.

- Dermed er der tale om et brud på forvaltningsloven i et enkelt tilfælde, siger han og tilføjer:

- Efter at Anna Mee Allerslev havde taget imod det gratis udlån af lokale, var hun med til at tildele det pågældende firma en erhvervspris. Det burde hun efter reglerne ikke have gjort.

Anna Mee meddelte på Københavns Rådhus i oktober 2017, at hun trak sig.

Ikke brud på forvaltningsloven

Der er dog ikke tale om et brud på forvaltningsloven ifølge Ombudsmanden.

- Jeg er efter en samlet vurdering enig med kommunen i, at der ikke foreligger et venskabsforhold mellem Anna Mee Allerslev og Jan Elving (ejer af Øens Murerfirma red.) af en karakter, der medfører inhabilitet efter forvaltningsloven, skriver Ombudsmanden.

En stor del af sagen omkring Anna Mee Allerslev - der endte med at måtte trække sig - handlede om, at borgmesteren fik istandsat sin lejlighed af Øens Murerfirma.

- Under sagen har Københavns Kommune desuden indsendt en række dokumenter til Ombudsmanden om istandsættelse af borgmesterens private lejlighed, som det private firma var involveret i.

- Oplysningerne er imidlertid ikke entydige, og Ombudsmanden konkluderer, at det ikke med hans redskaber er muligt at trænge til bunds i denne del af sagen, skriver Ombudsmanden.

Tilfreds advokat

Anna Mee Allerslevs advokat, Bjarke Vejby, skriver en i en kommentar til afgørelsen:

- Anna Mee Allerslev er tilfreds med, at Ombudsmanden konkluderer, at der ikke i forhold til Øens Murerfirma var en venskabelig relation, der medfører inhabilitet i forvaltningslovens forstand.

- Hermed er ethvert udsagn om bestikkelse ubegrundet.