Valg 2019

Engell kan ikke huske at have set noget lignende - kalder Venstres pressemøde 'besynderligt' og 'mystisk'

Ifølge politisk kommentator Hans Engell viser pressemødet, at Venstre er desperat.

Når partier indkalder til pressemøde, er det normalt, fordi der er en nyhed, men sådan var det langt fra tirsdag formiddag på Christiansborg.

Her brugte tre af Venstres ministre et mere end 20 minutter langt pressemøde på i skarpe vendinger at advare om mulige konsekvenser af Socialdemokratiets og rød bloks udlændingepolitik - uden at der kom noget nyt om partiets egne planer.

Politisk kommentator Hans Engell kan ikke huske at have set noget lignende.

- Det her var meget mystisk og en højst besynderlig måde at holde pressemøde på. Normalt fremlægger man sine egne forslag, men det her handlede udelukkende om at skælde ud på Socialdemokratiet og mistænke dem for, at kursen i udlændingepolitikken ikke ligger fast, siger Hans Engell til TV 2.

- Et historisk pressemøde

Venstre havde i indkaldelsen til pressemødet skrevet, at det skulle handle om udlændinge og integration, og det kom det sådan set også til.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og udviklingsminister Ulla Tørnæs fortalte med afsæt i tal på medbragte plancher, at det vil gå ud over velfærden, hvis rød blok kommer til magten.

Venstre holdt tirsdag pressemøde om udlændinge og integration. Beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), sagde, at asyltilstrømningen vil stige, hvis Mette Frederiksen kommer til magten.

Afsættet til påstanden var, at Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, i sidste uge fremsatte et ultimatum til S-formand Mette Frederiksen.

Hvis ikke hun ruller en del af det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken tilbage efter valget, vil Radikale Venstre aktivt forhindre hende i at blive statsminister. Den trussel havde Venstre taget op, og på tirsdagens pressemøde blev den brugt som anledning til at advare danskerne om, at et regeringsskifte vil medføre en slap udlændingepolitik med stigende udgifter til at forsørge udlændinge.

TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen er helt enig med Hans Engell i, at pressemødet blottet for nye V-tiltag var opsigtsvækkende.

- Det her var et historisk pressemøde, siger han.

- Venstre virker desperat

Under Mette Frederiksens ledelse har Socialdemokratiet slået ind på en hårdere kurs på udlændingeområdet, og det har betydet, at partierne i blå blok ikke længere står alene med budskabet om en stram udlændingepolitik.

Det har ifølge Hans Engell og Peter Lautrup-Larsen været med til at neutralisere et ellers stærkt kort for blå blok, og derfor forsøger regeringspartiet nu igen at sætte fokus på uenighederne.

Centralt i Venstres argumentation står, at partier som Radikale Venstre, Enhedslisten og SF, der forventes at skulle bringe Mette Frederiksen til magten efter næste folketingsvalg, ønsker lempelser på udlændingepolitikken.

Mette Frederiksen selv har slået fast, at hun står vagt om en stram udlændingepolitik, men regeringen forsøger nu at så tvivl om retningen, siger Hans Engell.

- Det virker desperat. Valget er ikke udskrevet, men det virker, som om Venstre gerne vil have, at valgkampen går i gang, og at der skal kastes noget mudder hen over midten i udlændingepolitikken, siger Hans Engell.

Misbrug af embedsværket?

På pressemødet sagde de tre V-ministre også, at Danmark ved regeringsskiftet i 2015 var det femte mest populære land blandt asylansøgere, men at Danmark efter næsten fire års borgerlig ledelse er nede på en 17. plads.

Med afsæt i tal fra flere forskellige udvalgsspørgsmål påstod de også, at Danmark de seneste fire år ville have fået over 53.000 flere asylansøgere, hvis vi fortsat havde indtaget en femteplads.

Ministrene fremhævede sig selv som årsag til faldende asyltal i Danmark, men undlod at nævne, at EU eksempelvis har indgået en aftale med Tyrkiet, som har været med til at begrænse tilstrømningen.

Udvalgsspørgsmålene er stillet af Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, og finansordfører Jacob Jensen, der dermed har sendt embedsværket på arbejde.

Direkte adspurgt, om spørgsmålene ikke er misbrug af netop embedsværket, afviste udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

- Det spørgsmål forstår jeg sådan set ikke. Det er vel på sin plads, at vi fortæller, hvilke konsekvenser der vil være ved at skifte kurs nu. Vi bliver jo nødt til at forholde os til, hvad det er, Morten Østergaard stiller Danmark overfor nu.