Løkkes mindsteløn bliver et lønloft, mener Mette Frederiksen

FagbevÌgelsen vil krÌve, at chauffører dokumenterer, at de für dansk løn, hvis de skal arbejde i Danmark.

Foran en samlet fagbevÌgelse gentog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag sin holdning om, at en lovbestemt mindsteløn kan vÌre nødvendig i nogle sektorer - eksempelvis transportsektoren.

Det skete pü 'Lønmodtagernes Topmøde' i KB Hallen pü Frederiksberg.

- Det skal tages alvorligt, nür den danske model udfordres af et Europa, hvor 23 ud af 28 lande har en helt anden tilgang til arbejdsmarkedet, lød det fra statsministeren, der videre sagde:

- Derfor ønsker jeg at rejse en debat. Nür der er alvorlige problemer, sü er vi nødt til at se fordomsfrit pü tingene og se, om regeringen og lovgivere skal have en stÌrkere rolle.

Ansporet af Padborg-sag

Løkke pegede specifikt pü sagen fra Padborg, hvor udenlandske chauffører fik en meget lav løn og arbejdede under kummerlige forhold for selskabet Kurt Beier.

- Padborg-sagen viste med al tydelighed, hvad der er pü spil. Det trÌkker mange ting med sig. For det skaber sprÌkker i tilliden til udenlandsk arbejdskraft, som vi ikke kan klare os uden, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Topmødet var arrangeret af FagbevÌgelsens Hovedorganisation (FH), der tÌller omkring 1,4 millioner medlemmer.

Modsvar fra arbejdsmarkedets parter

Allerede i sidste uge valgte Lars Løkke Rasmussen at prÌsentere tanker om en mulig mindsteløn pü Facebook, og det har siden ført til, at FH og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har prÌsenteret deres forslag til, hvordan man kan komme problemerne med underbetaling og dürlige arbejdsforhold for udenlandske chauffører i Danmark til livs.

Forslaget er et resultat af lÌngere tids forhandlinger i det sükaldte Padborg-udvalg under Transport- og BeskÌftigelsesministeriet - et udvalg, der blev nedsat som følge af skandalen i Padborg. Ifølge Fagbladet 3F gür forslaget ud pü, at udenlandske transportfirmaer skal dokumentere, at deres chauffører für en løn, der svarer til danske vilkür, nür de kører i Danmark.

Jeg tror, at en mindsteløn bliver et lønloft

Mette Frederiksen

Hvis ikke reglerne overholdes, skal vognmÌndene have en bøde svarende til, hvad de har tjent pü at overtrÌde reglerne. I sidste ende kan der blive tale om en konfiskering af køretøjet.

Forslaget indeholder ingen idÊer om en lovbestemt mindsteløn, da büde arbejdsgiverne og fagbevÌgelsen stür stejlt pü, at det er en sag mellem arbejdsmarkedets parter.

Socialdemokratiets formand er ikke tilhÌnger af en lovbestemt mindsteløn. Video: Rasmus Dam Nielsen

S-opgør med arbejdskraftens frie bevÌgelighed

Det samme gør Socialdemokratiets formand og statsministerkandidat, Mette Frederiksen, der ogsü talte pü 'Lønmodtagernes Topmøde':

- Jeg synes, at statsministeren skal bruge sine krÌfter pü at gøre noget ved social dumping i stedet for tanker pü Facebook, sagde hun.

- Vi skal holde fast i, at man skal have en ordentlig løn, og jeg tror, at en mindsteløn bliver et lønloft.

- Vi mener, at man mü have et langt mere grundlÌggende opgør med arbejdskraftens frie bevÌgelighed i EU, som vi kender den i dag. For det er jo den, der er problemet, fastslog Mette Frederiksen.

Adspurgt af en journalist om ikke en ĂŚndring i EU-regi vil tage ĂĽrtier, svarede hun tilbage:

- Men sĂĽ lad os komme i gang.

Et styrket arbejdstilsyn

Frederiksen prÌsenterede kort før mødet i KB Hallen Socialdemokratiets bud pü, hvad der kan gøres ved blandt andet problemet med social dumping.

Over fire ür vil partiet sÌtte 600 millioner kroner af til en forbedring af indsatsen for arbejdsmiljø. Pengene skal blandt andet gü til en styrkelse af arbejdstilsynet og højere arbejdsskadeerstatninger.