Løkkes mindsteløn bliver et lønloft, mener Mette Frederiksen

Fagbevægelsen vil kræve, at chauffører dokumenterer, at de får dansk løn, hvis de skal arbejde i Danmark.

Foran en samlet fagbevægelse gentog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag sin holdning om, at en lovbestemt mindsteløn kan være nødvendig i nogle sektorer - eksempelvis transportsektoren.

Det skete på 'Lønmodtagernes Topmøde' i KB Hallen på Frederiksberg.

- Det skal tages alvorligt, når den danske model udfordres af et Europa, hvor 23 ud af 28 lande har en helt anden tilgang til arbejdsmarkedet, lød det fra statsministeren, der videre sagde:

- Derfor ønsker jeg at rejse en debat. Når der er alvorlige problemer, så er vi nødt til at se fordomsfrit på tingene og se, om regeringen og lovgivere skal have en stærkere rolle.

Ansporet af Padborg-sag

Løkke pegede specifikt på sagen fra Padborg, hvor udenlandske chauffører fik en meget lav løn og arbejdede under kummerlige forhold for selskabet Kurt Beier.

- Padborg-sagen viste med al tydelighed, hvad der er på spil. Det trækker mange ting med sig. For det skaber sprækker i tilliden til udenlandsk arbejdskraft, som vi ikke kan klare os uden, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Topmødet var arrangeret af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der tæller omkring 1,4 millioner medlemmer.

Modsvar fra arbejdsmarkedets parter

Allerede i sidste uge valgte Lars Løkke Rasmussen at præsentere tanker om en mulig mindsteløn på Facebook, og det har siden ført til, at FH og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har præsenteret deres forslag til, hvordan man kan komme problemerne med underbetaling og dårlige arbejdsforhold for udenlandske chauffører i Danmark til livs.

Forslaget er et resultat af længere tids forhandlinger i det såkaldte Padborg-udvalg under Transport- og Beskæftigelsesministeriet - et udvalg, der blev nedsat som følge af skandalen i Padborg. Ifølge Fagbladet 3F går forslaget ud på, at udenlandske transportfirmaer skal dokumentere, at deres chauffører får en løn, der svarer til danske vilkår, når de kører i Danmark.

Jeg tror, at en mindsteløn bliver et lønloft

Mette Frederiksen

Hvis ikke reglerne overholdes, skal vognmændene have en bøde svarende til, hvad de har tjent på at overtræde reglerne. I sidste ende kan der blive tale om en konfiskering af køretøjet.

Forslaget indeholder ingen idéer om en lovbestemt mindsteløn, da både arbejdsgiverne og fagbevægelsen står stejlt på, at det er en sag mellem arbejdsmarkedets parter.

Socialdemokratiets formand er ikke tilhænger af en lovbestemt mindsteløn. Video: Rasmus Dam Nielsen

S-opgør med arbejdskraftens frie bevægelighed

Det samme gør Socialdemokratiets formand og statsministerkandidat, Mette Frederiksen, der også talte på 'Lønmodtagernes Topmøde':

- Jeg synes, at statsministeren skal bruge sine kræfter på at gøre noget ved social dumping i stedet for tanker på Facebook, sagde hun.

- Vi skal holde fast i, at man skal have en ordentlig løn, og jeg tror, at en mindsteløn bliver et lønloft.

- Vi mener, at man må have et langt mere grundlæggende opgør med arbejdskraftens frie bevægelighed i EU, som vi kender den i dag. For det er jo den, der er problemet, fastslog Mette Frederiksen.

Adspurgt af en journalist om ikke en ændring i EU-regi vil tage årtier, svarede hun tilbage:

- Men så lad os komme i gang.

Et styrket arbejdstilsyn

Frederiksen præsenterede kort før mødet i KB Hallen Socialdemokratiets bud på, hvad der kan gøres ved blandt andet problemet med social dumping.

Over fire år vil partiet sætte 600 millioner kroner af til en forbedring af indsatsen for arbejdsmiljø. Pengene skal blandt andet gå til en styrkelse af arbejdstilsynet og højere arbejdsskadeerstatninger.