KOMMENTAR: Trump elsker at tale om ”fake news” – i weekenden blev han selv offer for en falsk nyhed

16x9
I weekenden blev Donald Trump selv offer for en falsk nyhed. Foto: Carlos Barria / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR: Et viralt videoklip viste sig at være både forældet og manipulerende.

Præsidenten, der introducerede begrebet fake news, er blevet offer for netop det: En falsk nyhed.

Fredag besøgte Donald Trump den amerikansk-mexicanske grænse i byen Calexico i delstaten Californien. I kølvandet på præsidentens besøg delte Mark Elliot, som er præsident i den almennyttige organisation Mobility, et videoklip på Twitter.

I tweetet påstod Elliot, at præsidenten havde omtalt asylansøgere som ”dyr”. Som dokumentation for denne påstand havde han vedhæftet en video, hvor præsidenten ganske vist omtalte nogen som dyr.

En viral video

Elliots tweet spredte sig som en steppebrand og blev på få dage delt mere end 10.000 gange. Forargede og oprørte kommentarer strømmede ind. Blandt andet fra amerikanske præsidentkandidater som Kirsten Gillibrand og Pete Butigieg samt fra et journalistisk koryfæ som Dan Rather. Også i Danmark var der fremtrædende meningsdannere og journalister, der delte, likede og kommenterede Elliots tweet.

Mandag satte Mark Elliot sig så atter til tasterne og undskyldte for sit oprindelige tweet. Det var blevet slettet, og Elliot undskyldte for ikke at have været mere ”præcis” i sit oprindelige tweet.

Manipulerende og misvisende

Hvad var der sket?

For det første var Elliots tweet misvisende og manipulerende. Præsident Trump omtalte nemlig ikke asylansøgere som ”dyr”, men bandemedlemmer. Hvis man ser hele seancen, der leder op til præsidentens kontroversielle kommentarer, står det faktisk ganske klart. I sin fulde længde viser klippet nemlig Trump reagere på en kommentar fra en tilstedeværende sherif, Margaret Mims, der taler om banden MS-13.

Den opmærksomme læser har måske lagt mærke til et andet problem: Datoen. Præsident Trumps kommentarer kom nemlig ikke i kølvandet på hans besøg i Californien. Udtalelsen er næsten et år gammel og faldt 16. maj 2018.

Gammel vin pĂĄ nye flasker

Udtalelsen førte dengang til store diskussioner i pressen om, hvorvidt præsidenten havde refereret til illegale immigranter eller bandemedlemmer. Her er eksempelvis, hvordan Jyllands-Posten beskrev situationen og efterspillet den 17. maj 2018: ”Trump referede til illegale migranter med dyr: Jeg talte om bandemedlemmer, siger præsidenten”.

Allerede dengang var der åbenbart en del uenighed om, hvem præsidenten havde omtalt som ”dyr”, selvom det egentlig burde stå ganske klart, hvis man ser hele seancen. Jyllands-Postens korrespondent Heidi Plougsgaard vurderede dengang i sin analyse, at ”USA’s præsident Donald Trump omtalte onsdag illegale migranter som dyr.” Præsidenten derimod bedyrede, at han havde refereret til den kriminelle bande MS-13.

Uenigheden skyldtes måske, at præsidenten tidligere har brugt betegnelsen ”animals” om blandt andet kriminelle fra andre lande, en terrormistænkt fra Usbekistan, og en illegal mexicansk arbejder, der blev frikendt for mord i Californien sidste år, som Plougsgaard bemærkede i sin analyse.

Jyllands-Postens USA-korrespondent delte i øvrigt også Elliots forældede og manipulerende video i fredags med kommentaren: ”Trump, leder af den frie verden, siger om asylansøgere og migranter: 'disse er ikke mennesker. Disse er dyr.”

Selvsving og sociale medier

Hvorom alting er, sĂĄ er videoklippet altsĂĄ et ĂĄr gammelt, og det fremstĂĄr i konteksten meget tydeligt, at Trump refererer til bandemedlemmer.

Det stoppede dog ikke amerikanske kommentatorer fra at gå fuldstændig i selvsving på Twitter i løbet af weekenden. Her er den prominente Trump-kritiker Ana Navarro-Cárdenas, som påstår, at Trump kalder mindreårige asylansøgere, som denne dreng ved navn William, for ”dyr”.

Ligeledes delte interesseorganisationen Womens March klippet. Organisationen postulerede også, at Trumps seneste udtalelser jo bare bekræftede, hvad præsidenten havde sagt sidste år - men til forskel fra for et år siden, så prøvede præsidenten ”nu ikke længere at foregive, hvad han mente.”

Med andre ord blev vi i weekenden vidne til en bizar historie: "Fake news”-præsidenten Trump blev udsat for falske nyheder.

MĂĄske er der alligevel noget om, at virkeligheden overgĂĄr fantasien.